Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Liikuttavan hyvää: sporttisia ruokaohjeita


27.3.2006 Kotimaiset kasvikset/YLE Terveys

Keittokirja "Liikuttavan hyvää" sai alkunsa Kotimaiset Kasvikset ryn:n Suomeen maajoukkueiden ja television Elixir-liikuntaohjelman yhteistyöstä. Sporttisten ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on ohjeen ravintosisältö, kuitumäärä ja annosten määrä ohjetta kohti.

Kurkkulassi (3-4 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
½ keskikokoista kurkkua
n. 5 mintun lehteä
muutama basilikan lehti
½ tl jauhettua juustokuminaa
(1 tl raastettua tuoretta inkivääriä)
1 ripaus suolaa
6 dl piimää
(kylmää vettä)


Raasta kurkku hienoksi raasteeksi kulhoon, jotta saat kurkun nesteenkin talteen. Silppua yrtit mahdollisimman pieniksi ja lisää silppu kurkkuraasteen joukkoon. Sekoita joukkoon loput raaka-aineet.

Jos seos on liian paksua juotavaksi, ohenna sitä jääkylmällä vedellä.
Kaada laseihin, koristele mintunlehdillä ja tarjoa.

Vinkki: Sekoita juoman sekaan pari lusikallista ruisleseitä ja vehnänalkioita. Hyvää tekevä aamu- tai välipalajuoma on valmis.


Sprintterin tuorepuuro (2 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
2 dl vadelmia
1 dl mansikoita
½ dl kaurahiutaleita
½ dl ruisleseitä
2 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1 dl kylmää maitoa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna vetäytyä aamutoimien ajan. Tarjoa kylmänä. Käyttämällä eri marjoja tai hedelmiä saat makuun vaihtelua.


Futaajan Tofu-kasvispata / Mika Lehkosuo (4-6 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
(4-6 annosta)

3 dl kokonaisia kokojyväriisiä
6½ dl vettä
1 kasvisliemikuutio
3 rkl öljyä
750 g kesäkurpitsaa
5 valkosipulinkynttä
6 kypsää tomaattia
270 g tofua
suolaa
mustapippuria myllystä
4 dl silputtua basilikaa, minttua ja persiljaa
100 g parmesaanijuustoa
50 g korppujauhoja

Keitä riisi kasvisliemessä kunnes suurin osa liemestä on imeytynyt.
Viipaloi kesäkurpitsa 4 mm paksuisiksi viipaleiksi.
Kuori ja pilko valkosipulin kynnet, kuutioi tomaatit ja tofu ja silppua yrtit.
Kuumenna öljy pinnoitetulla pannulla.
Lisää pannulle kesäkurpitsaviipaleet ja valkosipuli ja ruskista. Jätä odottamaan.
Lisää kypsennetyn riisin joukkoon kuutioidut tomaatit ja tofu, suola, mustapippuri, yrtit ja parmesaanijuusto.
Levitä matalan öljytyn uunivuoan pohjalle puolet kesäkurpitsasta, lisää riisiseos ja lopuksi loput kesäkurpitsat tasaiseksi kerrokseksi.
Ripottele vuoan päälle korppujauhot ja paista vuokaa 200 asteisessa uunissa kullanruskeaksi noin 20 minuuttia.


Pujottelijan pastayllätys (4-6 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
1 pieni sipuli
1 iso porkkana
1 rkl öljyä
1 pieni punainen paprika
100 g herkkusieniä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tkl (185 g/140 g) tonnikalaa öljyssä
2 rkl fariinisokeria
½ kalaliemikuutio
2½ dl vettä
1½ rkl dijon –sinappia (tai vastaavaa)
1 tl suolaa
yhteensä ½ dl tuoretta basilikaa ja kirveliä silputtuna

Kuullota öljyssä kuorittu, hienonnettu sipuli ja paloiteltu porkkana. Pane sekaan pieneksi kuutioidut paprika ja herkkusienet.
Lisää hetken päästä loput aineet yrttisilppua lukuun ottamatta ja keittele hiljalleen viiden minuutin ajan. Lisää silputut yrtit, sekoita ja tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Nuudelikeitto a la Samppa Lajunen (4 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
20 cm pala purjoa
100 g siitakesieniä
1 porkkana
½ tuoretta chiliä
350 g marinoituja broilerin fileesuikaleita
1 rkl öljyä
1 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 sitruunan mehu
3 annoslevyä nuudeleita

Halkaise purjo, pese huolellisesti ja leikkaa ohuiksi pitkiksi suikaleiksi. Viipaloi siitakkeet. Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi suikaleiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää broilerin fileesuikaleet ja kuullota kypsiksi. Lisää sienet, porkkana ja chili. Kuullota hetki. Lisää kuuma vesi ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää nuudelit. Keitä noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit ovat lähes kypsiä.
Lisää purjosuikaleet ja sitruunan mehu. Anna kiehahtaa ja tarjoa heti.

Mansikkasmoothie (4 annosta)



kuva: Kotimaiset Kasvikset ry
5 dl mansikoita
4 dl maustamatonta jogurttia
2 dl maitoa
3 rkl sokeria

Soseuta ainekset sauva- tai tehosekoittimella kuohkeaksi juomaksi. Tarkista makeus. Tarjoa välipalaksi tai jälkiruoaksi.

Timjamimuffinit (6-8 isoa tai 12 pienempää)



2 kananmunaa
0,75 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
2½ dl maitoa
4 dl raastettua kesäkurpitsaa (200 g)
1 pieni punainen paprika
n. 2 rkl silputtua tuoretta timjamia
½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
½ dl kaura- tms. leseitä
¾ dl auringonkukansiemeniä
1 rkl leivinjauhetta

Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon öljy sekä maito. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja silppua paprika. Sekoita ne timjamin ja suolan kanssa maitoseokseen.

Sekoita keskenään jauhot, leseet, siemenet ja leivinjauhe. Sekoita kuivat aineet nopeasti nesteen joukkoon. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa timjamia.

Jaa taikina muffinipellin koloihin tai paperisiin vuokiin ja paista uunissa keskimmäisellä ritilätasolla. Pienet muffinit paistetaan 200 asteessa n. 30 minuuttia ja isot 175 asteessa n. 40-45 minuuttia eli kunnes niiden pinta on kauniin ruskea ja ne alkavat irrota vuokien reunoilta. Jäähdytä hetki ja nosta tarjolle.

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi