Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Luonto hoitaa

Hiusten ja päänahan hoitovinkit


11.6.2008 YLE Terveys - Rita Trötschkes (korjattu 19.6.2008)

Hiukset ja päänahka saattavat tarvita hoitoa, vaikka vartalon iho olisi kunnossa. Virpi Raipala-Cormier kommentoi tulleita vinkkejä, joissa ehdotetaan mm. hiusten kauneussaunaa ja häädetään päätäit. Teepuuöljyllä voi kokemuksen mukaan karkottaa hilsettä ja jopa hirvikärpäset.


kuva: Rita Trötschkes
 • Käytä hiustenhoitoon sipulinkuoriuutetta, vihtavettä, nokkoshaudetta tai kehäkukkavettä. Liota näitä noin 2 tuntia kuumassa vedessä ja kastele hiuksesi shampoopesun yhteydessä. Hiuksesi kiiltävät eikä päänahka kutia. Olen tehnyt näin jo kymmeniä vuosia 1-2 x viikossa ennen saunaan menoa. Miehen alkavan kaljunkin tilalle on kasvanut uutta haiventa.

 • Hiukset pestään sipulinkuorella tai vihtavedellä. Huuhtelu vaikuttaa päänahkaan ja hiustuppijuureen. • Nokkostee auttaa hiusten kasvuun, sillä se sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.

 • Käytä nokkoshaudetta tai vihtavettä kaksi kertaa viikossa hiusten pesun yhteydessä, saat kiiltävät hiukset eikä päänahka hilseile.

  kommentti: Olen vain kerran käyttänyt sipulinkuoriainetta, koska se haisee pahalta, mutta sipuli kyllä edistää hiuspohjan verenkiertoa ja desinfioi ihoa. Vihtavesi ja kehäkukkavesi ovat ihoa hoitavia, limaisia huuhteluaineita ja poistavat hiusten sähköisyyttä, jolloin niistä tulee helpommin kammattavat.  kuva: Rita Trötschkes
  Kehäkukastahan saadaan kiiltoa ja vaaleille hiuksille hohdetta. Samoin kamomilla tekee hiukset kiiltäviksi. Itse suosittelen nokkosen käyttöä tummille, haurastuneille ja käsitellyille hiukselle, vaikka se voi nopeuttaa värjättyjen hiusten värin lähtöä.

  Sisäisesti käytettynä nokkonen auttaa hiustenkasvuun ja ehkäisee ennalta harmaantumista ja kaljuuntumista.

  Tiedän monta, jotka ovat käyttäneet nokkosuutetta hiusongelmiin. Esim. yhdessä kuukaudessa hiusväri on tullut nokkosuutteen avulla takaisin. Nokkonen vaikuttaa mm. siihen, että munuaiset voivat paremmin.

  Nokkosuute on hyvä myös ruuansulatukseen. Nokkosuutetta laitetaan 15 tippaa pieneen määrään vettä ja se nautitaan muutama kerta päivässä. Nokkoshauduke ja "vihtavesi" laitetaan hiuksiin mielellään ennen kuin vedellä ruvetaan vihtomaan.


 • Teepuuöljyn (tea tree) auttaa hilseeseen ja päänahan kutinaan ja myös päätäihin. Annosteluohje on: sekoita kymmenen tippaa shampooseen ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.

  kommentti: Uusiseelantilainen ja australialainen teepuuöljy on desinfioiva luonnon öljy, jossa on yli 100 ainesosaa. Tuo ohjeen sekoitussuhde ei kerro shampoon määrää. Ehdotan, että laimenna 2-4 tippaa teepuuöljyä ja 1 tl shampoota. Shampon sijasta käyttäisin itse mieluummin voidetta, koska shampoo kuivattaa päänahkaa.  kuva: Kalla Kultala
  Teepuuöljy tuhoaa hiivoja, sieniä ja homeita. Hilsehän on eräänlaista hiivaa ja kuivuutta. Teepuuöljyä ei saa olla liikaa seoksessa, muutoin hoito voi olla liian rankka. Teepuuöljy on myrkyllistä suurempina annoksina.

  Päätäit ovat eri asia kuin hilse. Teepuuöljyllä ne ehkä kuolevat, mutta silloin annoksen pitää olla voimakkaampi: 20 tippaa teepuuöljyä ja 1 rkl öljyä. Täit eivät tykkää öljystä eikä teepuuöljystä. Hoito tehostuu, jos menet hoitoseos hiuksissa vielä saunan lämpöön. Kampaa lopuksi tiheällä täikammalla hiukset. Täihoito vaatii tietysti sen, että liinavaatteet pestään ohjeiden mukaisesti. Sitten pitäisi jo täistä päästä eroon.

  Teepuuöljyä on käytetty myös huuliherpekseen ja syyliinkin, mutta liiallisella käytöllä saa iholleen palovammoja. Se saattaa aiheuttaa myös toisille allergiaa.

  Erityisen hyväksi olen havainnut teepuuöljyn hirvikärpäsen karkottamiseksi. Laitan sitä vaatteisiin ja päähineeseen, en siis suoraan iholle, vaan 5%:na laimennettuna. Haittana on se, että vainukoiralla menee teepuuöljystä vainu sekaisin.


  :: Takaisin ::  » Muita kokemukseen perustuvia kotikonsteja

 • Sisältö

  Valmista kosmetiikkasi itse
  Kaupunkien lähiluontokin vähentää stressiä
  Syö pakastimen marjoja – nyt!
  Kasvata omat yrttisi
  Kokemukseen perustuvia kotikonsteja
  Flunssalle kyytiä kotikonstein
  Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu
  Luonto kutsui - mielimaisemakuvilla
  Valokuvakilpailun satoa
  Sokeria haavan hoitoon
  Hunajaa flunssaan, kittivahaa tulehduksiin
  Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
  Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
  Luonto ja taide parantavat
  Yrtit, luontoäidin lahja!
  Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?
  Kiinalainen apteekki
  Auringonhattu elättää
  Lähetä linkki
  Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

  Vastaava ohjelmatoimittaja.

  Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi