Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Painekeittimellä valmistettavia ruokia







Naudan suikalelihakastike



Raaka-aineet

n. 400 g naudan suikalelihaa
1 sipuli
2 porkkanaa
mausteita
maitsenaa
vettä n. litra


Valmistus

Lämmitä paistinpannu puolella teholla, lämpömittarin ensimmäiseen punaiseen merkkiin. Ruskista liha ja pilkottu sipuli ja mausta liha.
Siirrä sopivan kokoiseen kattilaan, lisää pilkotut porkkanat.
Jatka vedellä ja suurusta maitsenalla sopiva sakeus. Aseta pikakypsennyskansipäälle ja levy maksimiteholle.

Kun paine on kertynyt, pienennä tehoa (2-3), pidä paine kuitenkin turbolla, klo 12 oikealla puolella 25 minuuttia kunnes kastike on valmis.

Ruokalaji, joka ennen vaati 2-3 tuntia, valmistuu nyt mureaksi 30 minuutissa.



Riisipuuro



Raaka-aineet

2 dl riisiä
2 dl vettä
n.6 dl maitoa
suolaa

Valmistus

Riisi keitetään vedessä. Laita levy maksimiteholle. Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää maito. Aseta pikakypsennyskansipäälle ja levy maksimiteholle. Kun painetta on kertynyt, pienennä levyn tehoa. Kypsennä 15-20 minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja anna paineen laskeutua itsestään. Sekoita tasaiseksi ja lisää suolaa maun mukaan.


Omenariisipuuro



Raaka-aineet

2 dl riisiä
2 dl omenasosetta
n. 6-7 dl vettä
kanelia
sokeria


Valmistus

Kiehauta riisit, omenasose ja vesi. Laita levy maksimiteholla. Aseta pikakypsennyskansipäälle ja levy maksimiteholle. Kun painetta on kertynyt, pienennä levyn tehoa. Kypsennä 15-20 minuuttia. Siirrä pois levyltä ja anna paineen laskeutua itsestään. Sekoita tasaiseksi ja lisää sokeria ja kanelia maun mukaan.


Chili-tomaattimurskapasta



Raaka-aineet

250 g kuivapastaa
purkki chili-tomaattimurskaa
vettä
palvikinkkua tai savukalaa


Valmistus

Laita pasta ja tomaattimurskaa sopivan kokoiseen kattilaan. Lisää vettä siten, että pastan pinta peittyy. Aseta pikakypsennyskansi päälle ja levy maksimiteholle. Kun paine on kertynyt, voit sammuttaa levyn. Pasta on valmis 5 min kuluttua.

Poista paine ja sekoita palvikinkku kuutioina mukaan (sekä aurajuusto ja ananas). Anna kinkun lämmetä hetken kannen alla.
Halutessasi voit lisätä juustoraastetta ja kuorruttaa pasta atmosferalla (teho 7) n. 5 min.



Paahdettuja kasviksia



Sopii erinomaisen hyvin lisäkkeeksi liharuoille kuten paistille.

Raaka-aineet, 2-3 annosta

0.1 kg savupekonia
0.3 kg porkkanaa
0.2 kg selleriä
0.2 kg lanttua
0,1 kg punasipulia
0,5 dl vaahterasiirappia
Suolaa, pippuria, tuoreita yrttejä (oliiviöljyä)

Valmistus

Kypsennä kasvikset matalälämpömenetelmällä (vedetön kypsennys) tai paineessa painekannen avulla. Vähennä kasvisten normaalista kypsennysajasta hieman, jotta kasvikset jäävät "kovan kypsiksi - al dente".

Kuumenna 24 cm:n pannu oikeaan ruskistuslämpötilaan, ruskista kuutioitu savupekoni kevyesti ja aseta esikypsennetyt kasvikset kuumalle pannulle.

Mausta suolalla, pippurilla, yrteillä ja vaahterasiirapilla ja aseta Atmosfera "uuniksi" pannun päälle. Paahda kasviksia täydellä teholla muutama minuutti. Jos kasviksia on paljon, nosta Atmosfera välillä pois ja sekoita niitä hieman. Halutessasi voit lisätä kasvisten joukkoon ripauksen oliiviöljyä tai voita. Tarjoile liharuoan kanssa joko suoraan pannulta tai paistivadilla lihan ja kastikkeen kanssa.


Karjalanpaisti (paineessa):



Raaka-aineet

½ kg hirven lihaa (tarv. nauta välttää)
½ kg porsaan lihaa
1 iso sipuli
1 tl mustapippuria kokonaisina
1 tl maustepippuria kokonaisina
1 tl suolaa

Valmistus

Paloittele ja ruskista lihat paistinpannussa. Nosta lihat sopivan kokoiseen kattilaan. Lisää pilkottu sipuli, pippurit ja suola kattilaan. Sulje painekansi ja kypsennä n.25 min.


:: Takaisin ::




Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi