Äidin ravitsemus vaikuttaa lapsen huulihalkioriskiin
5.2. Uutispalvelu Duodecim/YLE Terveys
Äidin ruokavalio ennen raskautta ja sen alkuvaiheessa näyttää liittyvän lapsen riskiin saada huulihalkio. Huulihalkion riskiä pienentävät hedelmät, vihannekset ja muut folaattipitoiset ruoat. Myös folaattilisät liittyvät pienentyneeseen huulihalkion vaaraan.
Hedelmiä, vihanneksia ja muita folaattipitoisia ruokia syöneille äideille syntyi neljänneksen vähemmän ja folaattilisiä vähintään 400 mikrogrammaa päivässä syöneille kolmanneksen vähemmän huulihalkiolapsia kuin äideille, joiden folaatin saanti oli vähäisempää.
Vaikutus oli vieläkin suurempi folaattilisiä syövillä äideillä, joiden ruokavalio sisälsi runsaasti folaatteja. Folaatit eivät vähentäneet kitalakihalkioita lapsilla, joilla ei ollut huulihalkiota.
Tutkimuksessa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä kuten äitien käyttämät monivitamiinivalmisteet ja tupakointi. Ruokavaliota kyseltiin äideiltä, joille oli syntynyt 377 huulihalkiolasta, joilla oli mahdollisesti myös suulakihalkio ja 196 lasta, joilla oli vain suulakihalkio. Verrokkeina oli 763 samoihin aikoihin syntynyttä lasta.
|