Elintarviketeollisuuden rahat näkyvät ravitsemustutkimusten tuloksissa
19.1. Uutispalvelu Duodecim/YLE Terveys
Elintarviketeollisuuden rahoittamat ravitsemustutkimukset päätyvät teollisuutta miellyttäviin lopputuloksiin selvästi todennäköisemmin kuin tutkimukset, joiden rahoitus tulee teollisuuden ulkopuolelta. Sama ilmiö on havaittu myös lääketeollisuuden rahoittamissa lääketutkimuksissa.
Tiedot perustuvat katsaustutkimukseen, jossa tarkasteltiin 206:ta vuosina 1999–2003 tehtyä ravitsemustutkimusta, joissa tarkasteltiin virvoitusjuomien, maidon tai mehujen terveysvaikutuksia.
Tutkimuksista 111:ssä ilmoitettiin tutkimuksen rahoittaja. Niistä 22 prosenttia oli tehty kokonaan elintarviketeollisuuden rahoilla, 32 prosenttia osin ja loput ilman.
Elintarviketeollisuuden rahoittamien tutkimusten johtopäätökset olivat teollisuudelle suotuisia lähes 8 kertaa todennäköisemmin kuin tutkimusten, jotka rahoitettiin muista lähteistä.
Lisäksi teollisuuden rahoilla tehdyistä interventiotutkimuksista yksikään ei päätynyt rahoittajansa kannalta kiusallisiin tuloksiin. Tämä viittaa siihen, että tulokset saatetaan jättää julkaisematta, jos ne eivät ole rahoittajalle mieluisia.