Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Luonto hoitaa

Haavanhoitoa isovanhempien tapaan


23.10.2007 YLE Terveys - Rita Trötschkes

Haavojen hoidosta on kansan parannusperinteessä paljon kertomuksia. Parantajat hoitivat suurempia haavoja ja pienempiä hoidettiin itse. Haavavoiteiden perusaineina olivat yleensä terva ja pihka. Kasvirohdoista tunnetuin oli ratamo.

kuva: Rita Trötschkes
 • Laita haavoihin Lemminkäisen äidin Terva-pihka -nimistä salvaa. Minulla oli päkiässä 4 vuotta noin sentin mittainen reikä, joka alkoi pienestä haavasta. Sairaalassa kokeiltiin kaikkia keinoja kipsistä haavanhoitotuotteisiin, mutta mikään ei auttanut. Kun aloin käyttää kyseistä tuotetta, meni haava umpeen kuukaudessa. Haava on parantunut täysin.

 • Sota-ajan lapsena muistan haavojen hoidosta hyvän neuvon. Keräsimme kuusenpihkaa harsokankaalle ja pihka kuumennettiin tulituikulla pehmeäksi. Haava peitettiin tällä pihkalla ja sidottiin harsokankaalla. Hoito uusittiin parin päivän välein. Haava parani nopeasti eikä tullut märkätulehduksia.

 • Jos sinulla on pieni haava tai vaikkapa tulehtunut finni, laita siihen pihkaa suoraan kuusesta. Kyllä on hyvä konsti. Isäni sen aikanaan opetti minulle.

 • Jalkapohjien avoimiin haavoihin tervaa. Se on antibakteerinen aine, 1 osa tervaa ja 2 osaa kermaa.

 • Isoisäni Kalle kertoi, että kesäksi jalanpohjat tervattiin, kun ei ollut kenkiä.  kuva: Graphics Bank
 • Nuorena ei kesäisin saanut käyttää kenkiä. Haimme paljain jaloin metsästä risuja, jolloin jalkapohjiin tuli haavoja. Äiti laittoi tervapurkista tervaa avoimiin haavoihin. Haavat eivät tulehtuneet koskaan.

 • Pihkalla hoidetaan meidän perheessä märkivät haavat.

  kommentti: Pihka on antibakteerinen, se tuhoaa haavoihin tulevia bakteereita ja umpeuttaa haavoja. Terva ja pihka ovat ikivanhoja konsteja. Tuo kuusenpihka ja harsokangas on mielenkiintoinen kokemukseen perustuva muisto. Hartsimainen pihka ei saa olla liian kuumaa, sillä muutoin se jää kiinni ihoon kuten kuuma mehiläisvaha. Frantsila saa tervapihasalvasta viikottain hyvää palautetta. Halkeamiin se auttaa varmasti. Myös auringonhattu-uute on antiseptinen pika-apu haavoihin.


 • Pienenä jo kuulin, että ulkona leikkiessä sattuneisiin haavoihin voi hieroa piharatamoa, joka auttaa tyrehdyttämään verenvuotoa ja puhdistaa haavaa. En ole koskaan kyseenalaistanut niksiä ja olen käyttänyt sitä kuin laastaria tms. itsestään selvää asiaa. Hyvin on auttanut.

  kommentti: Piharatamo on vanha hoitokonsti haavaan. Jos lapsi on kaatunut, piharatamo vetää esimerkiksi visvaa pois ja desinfikoi ihoa. Myös kaalinlehti auttaa haavoihin. Ratamo ja kaalinlehdet on syytä ennen käyttöä kaulita, jotta ne menevät ihoon täysin kiinni.


  » Lue myös: Vinkkejä kaalin käyttöön keholle

  kuva: Arja Lento

 • Tee ruokasoodasta tahna ja levitä varpaaseen, missä on kynsisieni tai juo soodavettä päivittäin, molemmat keinot auttavat kynsisieneen.

  kommentti: Nyt joku ihmettelee, että voiko samaa soodaa sekä kattiloiden ja uuninpohjan pesuun että ulkoisesti ihonhoitoon! Näin se on. Soodalla on sekä puhdistava että itsekorjaava vaikutus. Sooda on hyvin emäksinen aine, se vähentää happoisuutta. Emäs toimii samalla tavoin kuin happo eli se tuhoaa bakteereita ja sieniä. Soodaa ja tuhkaa on käytetty sisäisesti, sillä ne vaikuttavat kehon ph-arvoon. Liian usein ja liian paljon käytettynä sooda ärsyttää mahan limakalvoja.

  :: Takaisin ::


  » Lääkelaitos hyväksyi kuusenpihkavoiteen
  » Muita kokemukseen perustuvia kotikonsteja

 • Sisältö

  Valmista kosmetiikkasi itse
  Kaupunkien lähiluontokin vähentää stressiä
  Syö pakastimen marjoja – nyt!
  Kasvata omat yrttisi
  Kokemukseen perustuvia kotikonsteja
  Flunssalle kyytiä kotikonstein
  Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu
  Luonto kutsui - mielimaisemakuvilla
  Valokuvakilpailun satoa
  Sokeria haavan hoitoon
  Hunajaa flunssaan, kittivahaa tulehduksiin
  Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
  Kotimaiset yrtit selvästi puhtaampia
  Luonto ja taide parantavat
  Yrtit, luontoäidin lahja!
  Kiinalainen lääketiede, infektioiden ennaltaehkäisijä?
  Kiinalainen apteekki
  Auringonhattu elättää
  Lähetä linkki
  Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

  Vastaava ohjelmatoimittaja.

  Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi