Kalaa ja kokojyvätuotteita syövät lapset saattavat olla tavallista pienemmässä vaarassa sairastua astmaan, käy ilmi tuoreesta hollantilaistutkimuksesta. Vihannekset, hedelmät tai maitotuotteet eivät puolestaan liittyneet lasten astmariskiin, vaikka aiemmat tulokset ovat niin vihjanneet.
Tutkimukseen osallistui kuusisataa 8–13-vuotiasta hollantilaislasta. Lasten ruokavaliosta ja astmaoireista kyseltiin vanhemmilta. Hengitysteiden kuntoa selvitettiin lisäksi spirometrialla ja allergioita ja atopiaa ihopisto- eli prick-kokeella.
Eniten kokojyvätuotteita syövien astmariski oli 54 prosenttia ja kalaa syövien 66 prosenttia pienempi kuin lasten, jotka söivät vähänlaisesti kyseisiä ruoka-aineita. Myös atooppinen astma, keuhkoputkien yliherkkyys ja hengityksen vinkuna olivat kalan ja kokojyvätuotteiden syöjillä harvinaisempia.
Tutkimuksen tekijät kaipaavat kokeellisia tutkimuksia, joissa selvitettäisiin ruokavalion muutosten vaikutuksia esimerkiksi hengitysteiden tulehdustiloihin. Tällaisten tutkimusten avulla voitaisiin päätellä onko ruokavalion ja astmariskin yhteys kausaalinen eli syy–yhteydellinen, vai selittyykö se terveellisesti syövien lasten muilla elintavoilla tai ominaisuuksilla.