Transrasvat tuottavat vyötärölle rasvamakkaran
13.6.2006 American Diabetes Association 66. meeting/Radion tiedeuutiset/YLE Terveys
Omenavartalo jossa vyötärö katoaa ja tilalle tulee rasvamakkara, syntyy helpommin jos ruokavalioon sisältyy runsaasti ns. transrasvoja, havaittiin Yhdysvalloissa tehdyssä pitkäaikaisessa apinakokeessa.
Transrasvat kuuluvat ns. koviin rasvoihin ja niitä syntyy mm. tyydyttämättömien rasvojen kovettamisessa. Niitä käytetään paljon teollisessa ruuanlaitossa kuten keksien, popkornien tai ranskanperunoiden valmistuksessa.
Transrasvoja pidetään epäterveellisinä jo ennestään, koska niillä on päätelty olevan yhteyttä kohonneisiin veren kolesteroliarvoihin ja sepelvaltimotautiin.
Nyt raportoidussa tutkimuksessa oli mukana joukko urosapinoita, joita seurattiin kuuden vuoden ajan. Kaikki saivat saman määrän energiaa sisältävän ruokavalion, jossa rasvan osuus oli 35%. Osalla 8% kokonaisenergiasta tuli transrasvoista kun muut saivat saman energiaosuuden monotyydyttämättömistä rasvoista.
Ruokavalion energiamäärä oli sellainen, että sen piti juuri riittää painon ylläpitämiseen. Silti transrasvaa saaneiden apinoiden paino nousi seuranta-aikana 7%, kun muilla paino nousi vain 1%. Lisäksi transrasvaryhmässä olleiden apinoiden mahan alueelle kertyi rasvaa 30% enemmän kuin muilla. Koko painonlisäys sijoittui nimenomaan vyötärön seudulle transrasvadieetillä olleilla apinoilla. Lisäksi osa muualla vartalossa olleesta rasvasta näytti siirtyneen vyötärölle. Transrasvaa sisältänyt dieetti vastaa sellaista, jossa ihminen söisi paljon paistettua ja teollisesti valmistettua ruokaa.
Kokeesta raportoinut Kylie Kavanagh Wake Forest-yliopistosta sanoo, että kuuden vuoden koe apinoilla vastaa 20 vuoden koetta ihmisillä.
Tarkoitus oli selvittää transrasvojen vaikutusta verisuonten rasvoittumiseen, josta ei ole ollut vastaavaa seurantatietoa olemassa. Transrasvojen lihottava vaikutus oli yllättävä, koska eri dieettien energiasisältö oli sama. Toistaiseksi ei tiedetä miksi transrasvat vaikuttavat havaitulla tavalla.
|