Sinilevä aiheuttaa pahimmat oireet saunassa
31.5.2006 Radion tiedeuutiset/YLE Terveys
Altistuminen sinileville tapahtuu yleisimmin uimalla, mutta sinilevien terveyshaittoja kartoittaneen tutkimuksen mukaan eniten ja vakavimpia oireita ilmenee saunomisen yhteydessä, kun sinileville altistuu ihon ja hengityksen kautta.
- Enemmän oireita oli ihmisillä, jotka altistuivat saunomalla ja saunan pesuveden kautta, kuin niillä, jotka uivat tai sattumalta vahingossa nielaisivat vettä, kertoo ylitarkastaja Jarkko Rapala Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksesta (STTV).
Laajan tutkimuksen tarkoituksena oli saada tietoa siitä, minkälaisia akuutteja oireita sinilevistä aiheutuu ihmisille ja selvittää syitä, mistä oireet aiheutuvat. Sinilevien tuottamia bioaktiivisia yhdisteitä tunnetaan yli tuhat, mutta niiden vaikutuksia ei tunneta juuri lainkaan. Vielä on epäselvää, aiheutuvatko sinilevistä saadut oireet sinilevien tuottamista myrkyistä vai muista bioaktiivisista yhdisteistä.
Altistuminen löylyvedelle
Nyt pystyttiin osoittamaan, että sinilevien aiheuttamat oireet saattavat myös johtua sinilevien yhteydessä elävistä bakteereista. Kuitenkin lisätutkimuksia tarvitaan, jos asia halutaan selvittää perin pohjin. "Oireet näyttivät liittyvän enemmänkin siihen altistumisreittiin, jolla potilaat olivat altistuneet, kuin siihen oliko esiintymä myrkyllinen vain myrkytön".
Tulosten perusteella ihmiset eivät vielä ymmärrä sinilevän vaarojen piilevän myös mökkirannasta nostetussa saunavedessä, vaikka uimaan levän sekaan ei rohjetakaan: "Altistumisesta uimisella on puhuttu paljon ja tosiaan tuntuu siltä, että ihmiset enemmän pelkäävät sitä uimista kuin esimerkiksi käyttöä saunan löylyvetenä, vaikka pitäisi olla ihan päinvastoin", Rapala ihmettelee.
Sinileväoireiden tutkiminen on hankalaa, sillä moninaisia oireita ei voi yhdistää mihinkään tiettyyn sinilevän ominaisuuteen. "Yleisimpiä oireita ovat vatsavaivat, oksentelu, ripuli, seuraavana iho-oireet, kuumeen nousu, mutta myös neurologisia oireita, kuten niskajäykkyyttä, huimausta ja lihasoireita", listaa Rapala sinileville altistuneiden ihmisten oireita. "Se tiedetään selvästi, että oireet liittyvät altistumiseen sinileville, mutta mikään yksittäinen tekijä ei noussut selittäväksi näille oireille."
Tutkimuksessa löydettiin myös uusia sinilevämyrkkyjä, joita ei ole ennen Suomessa tunnistettu. Sinilevämyrkyt jaetaan maksa-, hermo- ja muihin myrkkyihin, mutta jotkut voivat olla myös myrkyttömiä.
Selvityksessä tutkittiin yli 600 sinileväkukintanäytettä. Näistä noin 130 liittyi Myrkytystietokeskukseen tulleisiin ihmisten ilmoituksiin haitallisista oireista. Potilaita myös haastateltiin ja oireet kuvattiin. Tutkimus oli ensimmäinen laaja selvitys sinilevien aiheuttamista akuuteista oireista.
|