Tuberkuloosirokotuksista riskiryhmärokotuksiin
27.5.2006 Kansanterveyslaitos/YLE Terveys
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittaa, että kaikki vastasyntyneet kattavista tuberkuloosia vastaan suunnatuista BCG-rokotuksista luovutaan aiottua aikaisemmin.
Tuberkuloosin esiintyminen suomalaisessa väestössä on vähentynyt voimakkaasti ja tauti on lapsilla muuttunut erittäin harvinaiseksi.
Asiantuntijaryhmän mukaan nykyisen rokotusohjelman sinänsä harvinaiset vakavat haitat ovat muodostuneet saavutettuja etuja suuremmiksi.
Kattavien rokotusten sijaan ryhmä suosittaa rokotusten kohdentamista ainoastaan niihin riskiryhmiin, joilla tuberkuloosia esiintyy edelleen merkittävästi ja joilla rokotuksista saatava hyöty on selvästi suurempi kuin haitta. Suomessa asuva lapsi kuuluu riskiryhmään, jos joku perheenjäsenistä on syntynyt maassa, jossa tuberkuloosi on yleinen tai jos jollakulla perheenjäsenellä on todettu tuberkuloosi.
Suomessa vuosittain syntyvästä n. 57 000 lapsesta 3 000:n arvioidaan kuuluvan tuberkuloosin riskiryhmiin.
Rokotusasiantuntijaryhmä esittää, että pelkästään riskiryhmien rokotuksiin tulisi siirtyä jo 1.9.2006 alkaen. Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt rokotusohjelman muutoksesta annettavan asetuksen valmistelun.
Lasten tuberkuloosi erittäin harvinainen Suomessa
Viimeisten vuosikymmenien aikana tuberkuloosi on vähentynyt Suomessa voimakkaasti. Samalla myös suomalaissyntyisten vanhempien Suomessa syntyvien ja asuvien lasten vaara saada tartunta on käynyt äärimmäisen pieneksi.
Sama kehitys on toteutunut hieman varhemmin monissa läntisissä teollisuusmaissa, joista valtaosa on jo lopettanut yleiset BCG-rokotukset tarpeettomina.
Tähän saakka Suomessa valmistauduttiin kohdentamaan BCG-rokotukset pelkästään riskiryhmiin vuoden 2008 alusta alkaen. Suomessa tuberkuloosia esiintyy lapsilla noin 5 tapausta vuodessa. Viime vuosina sairastuneista lapsista 80 % kuuluu tuberkuloosin riskiryhmiin, joille BCG-rokotuksia siis edelleen suositellaan.
BCG-rokotteen haitat lisääntyneet
Suomi joutui vuonna 2002 vaihtamaan yleisessä rokotusohjelmassa käytetyn Evans Vaccines Ltd:n valmistaman BCG-rokotteen Tanskan Statens Seruminstitutin (SSI) tuottamaan rokotteeseen. Muutos tehtiin, koska Evans Vaccines lopetti oman rokotteensa valmistuksen. SSI:n rokote on ainoa Euroopassa käytettävissä oleva BCG-rokote.
Valmisteen vaihdoksen jälkeen todettiin varsin nopeasti imusolmuke-paiseiden lisääntymistä. Viime aikoina Kansanterveyslaitokselle ilmoitettujen BCG-rokotteen vakavampien haittavaikutusten määrä on kasvanut sellaiseksi, että sen katsotaan ylittävän saavutettavat edut väestössä, jossa tuberkuloosin esiintyminen on harvinaista.
Näitä vakavampia haittoja ovat kaukana rokotuskohdasta ilmenevät heikennetyn BCG-bakteerin aiheuttamat etäisinfektiot, kuten luutulehdus, niveltulehdus ja yleistynyt BCG-infektio. Niitä on todettu 14 lapsella 100 000 rokotettua kohti.
Riskiryhmiin kuuluvien lasten vaaran sairastua tuberkuloosiin ryhmä sen sijaan katsoo edelleen niin suureksi, että heidän kohdallaan BCG-rokotteen hyöty on haittaa suurempi.
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on Kansanterveyslaitoksen asettama, suomalaisista asiantuntijoista koostuva asiantuntijaryhmä, joka antaa suosituksia yleiseen rokotusohjelmaan liittyvissä asioissa. Varsinaiset rokotusohjelmaa koskevat päätökset tekee sosiaali- ja terveysministeriö.
|