Johdonmukaisuus tärkeintä laihdutuksessa
23.1.2006 STT - Petri Kaipainen/YLE Terveys
Yhä useampi suomalainen on ylipainoinen. Yhdysvalloissakin kansakunnan lihominen yhä vain jatkuu. Sikäläisen tutkimusten mukaan lihavuus on ongelma, jonka kansanterveydellisiä vaikutuksia on verrattu jopa tupakointiin. Tutkimuksen mukaan ei ole oleellista, mitä dieettiä noudattaa, kunhan on johdonmukainen.
Lievä ylipaino ei ole kovin vaarallista. Lievästä ylipainosta luisuu kuitenkin helposti lihavuuteen. Sairaalloinen lihavuus, jolloin painoindeksi on yli 35 (kiloa per pituuden neliö metreissä), kohottaa jo huomattavasti kuolemanvaaraa.
Lihavuus altistaa ennen kaikkea diabetekselle ja muille verisuonisairauksille, mutta myös esimerkiksi uniapnealle. Tyypin 2 diabeteksen riski kohoaa iän ja painonnousun mukana ja sen periytyvyys on merkittävä.
Vaikeaa lihavuutta hoidetaan lääkkeillä ja laihdutusleikkauksilla. Orlistaatti on laihdutusta tukeva lääke, joka vähentää ruoan rasvan imeytymistä. Tällöin on kuitenkin rasvansaantia rajoitettava, jotta välttyisi kiusalliselta ripulilta. Toinen lääke on sibutramiini.
Laihdutusleikkauksiakin tehdään yhä enemmän. Uusinta alalla ovat ns. säädettävät mahapannat. Toisin kuin mahantypistysleikkauksia, mahapannat voidaan melko helposti purkaa, jos laihdutus onnistuu. Monet potilaat lihovat tosin uudelleen.
Laihduttaminen on yllättävän vaikeaa. Moni aloittaa laihdutuskuurin ja laihtuukin hieman, kunnes lihoo uudelleen. Ihmedieettien tulokset eivät ole pysyviä, vaan vanhat ruokailutottumukset palaavat pian takaisin. Hyvä laihdutusruokavalio on sellainen, jota voi noudattaa koko loppuelämän ajan. On järkevää käyttää useimmista ruoka-aineista vähärasvaisia vaihtoehtoja, jolloin pysyvä muutos on helpompi toteuttaa.
Monet konstit
Arvovaltaisessa, yhdysvaltalaisessa JAMA-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa verrattiin toisiinsa neljän tunnetun dieetin tehoa. Nämä olivat Atkinsin dieetti, Painonvartijoiden dieetti, Zone-dieetti ja Ornish-dieetti.
Atkinsin dieetti on periaatteessa yksinkertainen. Hiilihydraattien käyttö pyritään saamaan mahdollisimman vähäiseksi. Sen sijaan rasvaa ja proteiinia saa käyttää vapaasti. Tällöin moni syö vähemmän ja laihtuu aluksi. Pitkään jatkettaessa Atkinsin dieetti voi olla haitaksi, koska ravintokuitujen saanti jää pieneksi ja dieetti voi vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan.
Painonvartijoiden dieetti perustuu ennakolta mitattuihin annoksiin, joiden ravintosisältö on tunnettu ja energiamäärä pieni. Painonvartijoiden ohjeiden mukaan valmistetaan myös erikois-tuotteita, kuten keksejä. Painonvartijoiden dieetti on neljästä tutkitusta turvallisin ja toimivin, koska se tähtää jo valmiiksi pysyvyyteen. On helppo palata dieetin jälkeen arkeen, kun tietää syövänsä tasapainoisesti ja maltillisesti. Painonvartijoiden pääideana on stressaavan kalorien laskemisen välttäminen.
Zone-dieetti perustuu makroravinteisiin ja siihen kuuluu myös paljon kalaöljyä. Valkuaisaineiden osuuden ravinnon energiasta tulisi olla 30 prosenttia, rasvan 30 prosenttia ja hiilihydraattien 40 prosenttia. Tällaisen dieetin toteuttaminen on aika hankalaa. Proteiinin määrä on turhan suuri ja ongelmana on myös hyvänlaatuisten hiilihydraattien vähyys.
Ornish-dieetti on vähärasvainen, kasvisravintoon keskittyvä dieetti. Sen etuna on keveys ja helppo toteutettavuus.
Erot vähäisiä
Tutkimuksen tulos yllättää. Sen mukaan ei ole välttämättä oleellista, mitä dieettiä noudattaa, kunhan on johdonmukainen. Uusien muotien matkiminen ja tempoileva ruokakäyttäytyminen näyttää johtavan epäonnistumiseen.
Osallistujien keskimääräinen painoindeksi oli tutkimuksen alkaessa 35. Kaikkia neljää tutkittua dieettiä huolellisesti noudattaneet laihtuivat tutkimuksen aikana.
Atkinsin dieettiä noudattaneet laihtuivat noin 2 kiloa, muita dieettejä noudattaneet noin 3 kiloa. Painonvartijoiden dieettiä ja Zone-dieettiä noudattaneet olivat uskollisimpia ja sinnittelivät useammin tutkimuksen loppuun asti kuin muut.
Vuoden kestäneen laihdutuksen lähtökohtana oli, että kahden kuukauden kannustuksen jälkeen osallistujat saivat itse päättää, miten tiukasti he noudattivat dieettiä. Tilanne vastaa aika hyvin todellisuutta, jossa harvat jaksavat laihduttaa kovin pitkää aikaa. Todellisuudessa osallistujille on siis sattunut varmaankin lipsahduksia. Tutkimuksen tarkoituksena olikin myös arvioida, miten hyvin dieettejä jaksetaan noudattaa.
Tee tempoilematta
Tutkimuksessa ei kiinnitetty huomiota liikuntaan, vaikka se on toki tärkeä osa laihdutusta ja tavoitepainossa pysymistä. Liikunta ei yksin riitä, mutta se tehostaa selvästi ruokavalion vaikutusta painoon. Kun pääsee hyvään alkuun, kunto paranee ja liikkumista on helppo lisätä. Liikkuminen parantaa toki myös mielenterveyttä.
Monet tutkijat ovat huolissaan väestön lihomisesta. Ihmisten tulisi keskustella lääkäriensä kanssa paino-ongelmista. Terveydenhuollossa ei valitettavasti ymmärretä palkata ravitsemusterapeutteja, vaikka on selvää, että ihmiset eivät selviä yksin paino-ongelmiensa kanssa.
Painonhallinta ja liikunta ovat tupakoimattomuuden ohella parhaat terveyden avaimet. Laihdutuksessa ja liikunnassa säännöllisyys ja johdonmukaisuus johtavat parempaan tulokseen kuin tempoilu.
|