Miksi painon pudottaminen on helpompaa kuin painon säilyttäminen?
5.12.2005 Journal of Clinical Investigation/Radion tiedeuutiset/YLE Terveys
Laihduttaminen tuottaa elimistölle signaaleita, jotka johtavat painon takaisin nousuun. Tämä jokaiselle laihdututtajalle tuttu asia on saanut nyt tarkemman osaselityksen.
Ihmisillä tehdyissä kokeissa elimistö saatiin sopeutumaan uuteen, alempaan ruumiinpainoon antamalla päivittäin lisää leptiini-hormonia, jota rasvakudos tuottaa.
Yhdeksän kymmenestä ylipainoisesta laihduttajasta palaa lähes entiselleen laihdutuskuurin jälkeen. Ruokahalun säätely ja ruumiinpainon ylläpito on mutkikas tapahtuma. Kun elimistöstä häviää rasvakudosta, muuttuvat useiden hormonien tasot, ensimmäiseksi rasvakudoksen tuottaman leptiinin määrä. Samoin kilpirauhasen tuottamien hormonien määrä muuttuu. Lihasten tehokkuus paranee myös, koska energiankulutus on painokiloa kohden pienempi kuin ennen laihduttamista. Siksi pitäisi syödä vielä vähemmän kuin uuden painon säilyttämiseen muuten luulisi tarvittavan.
Ilmiöitä on tutkittu paljon rotilla, vaikka niiden aineenvaihdunta poikkeaa jonkin verran ihmisistä. Elimistön näkökulmasta rasvakudoksen väheneminen on tasapainotilaa uhkaava tilanne ja nimenomaan leptiinitason putoaminen rasvakudoksen myötä näyttää aiheuttavan ruokahalun kiihtymisen.
Yhdysvalloissa Columbian yliopistossa tutkittiin kymmenellä ihmisellä painon säilymistä, kun ravinto annettiin energiamäärältään tarkoin säädeltynä nesteannosteluna. Seitsemän koehenkilöistä oli ylipainoisia ja kolme normaalipainoisia. Dieetti, jolla painon pitäisi pudota lähtötilanteesta kymmenesosan, onnistui vasta kun koehenkilöille annettiin kaksi kertaa päivässä pieni leptiiniruiske. Se palautti elimistön leptiinitason dieettiä edeltävälle tasolle ja muut sisäerityshormonit kuten kilpirauhasen tuottamat hormonit normaalistuivat. Myös elimistön kokonaisenergiankulutus ja lihasten energiankulutus normalisoituivat.
|