Ihmisen aggressio luonnonvalinnan tulosta
19.9.2005 YLE:n tiedeuutiset/YLE Terveys
Ihmisen taipumus aggressiivisuuteen on luonnonvalinnan tulosta. Positiivinen aggressiivisuus on liikkeellepaneva voima. Kielteisimmillään se ilmenee aikuisen väkivaltaisena käytöksenä. Psykiatrian dosentti Hannu Lauerman mukaan yksi aikuiseksi kasvamisen tärkeimpiä taitoja onkin oppia hallitsemaan aggressiivisuutta.
"Ihmisen kasvu tavalliseksi, sosiaaliseksi ihmiseksi on nimenomaan aggression hallitsemista hyvin suurelta osalta", kertoo vankimielisairaalan ylilääkäri, psykiatrian dosentti Hannu Lauerma.
Aggressiivisuus on luonnossa perustavanlaatuinen voima. Luonnonjärjestys on solutasolta asti äärimmäisen aggressiivinen. Saalistaminen, puolustautuminen ja lisääntymiskumppanin valinta perustuvat aggressiivisuuteen, Lauerma huomauttaa.
Aggressio itsessään ei ole arvolatautunut asia. Ongelma siitä syntyy, jos aggressio johtaa väkivaltaiseen käytökseen. Hannu Lauerman mukaan useimmat ihmiset kuitenkin useimmiten pystyvät hallitsemaan omat aggressiiviset tunteensa: "Meillä on voimakas biologinen perusvalmius aggressiivisuuteen. Ihminen on miljoonia vuosia elänyt metsästäjä-keräilijän elämää, jossa aggressio on ollut hengissä säilymisen ehto."
Useimmiten aggressio ei johda väkivaltaiseen käytökseen. Väkivaltaisen ja aggressiivisen tunteen vallassa oleva ihminen koetaan pelottavaksi. Pelko puolestaan tarjoaa keinon hallita muita. "Suomessa tyypillisin holtittoman aggressiivisuuden laukaisija on alkoholi. Myös amfetamiini ja muut piristeet sekä anabolisten steroidien liikakäyttö aiheuttavat väkivaltaista käytöstä. Päihteen tuottama voimakas mahdin tunne lisäävät alttiutta väkivaltaiseen käytökseen", Lauerma kertoo.
Miten tavallisessa arjessa hallinnasta riistäytyvään aggressiivisuuteen tulisi suhtautua? "Kannattaa vetäytyä mahdollisuuksien mukaan tilanteesta ja miettiä, mitä tässä tilanteessa todella haluaa tehdä", Lauerma neuvoo. Oman aggression kanssa kannattaa tulla tutuksi, hän lisää.
Vielä ei tiedetä, miksi joidenkin ihmisten on vaikea hallita omaa aggressiivisuuttaan. Hallitsematonta aggressiivisuutta tutkitaan nykyään biokemian, genetiikan ja molekyylilääketieteen näkökulmista. Hannu Lauerma uskoo, että tulevaisuudessa pystytään entistä paremmin auttamaan hallitsemattoman aggressiivisesti käyttäytyviä. Kaikissa kulttuureissa yli 90% väkivaltarikoksista ovat miesten tekemiä. Syytä miesten väkivaltaiseen käytökseen ei tiedetä.
(Radion tiedeuutiset, Mari Keinänen 17.9.2005)
|