Päihdehoito ei tavoita suurkuluttajia
13.9.2005 YLE24/YLE Terveys
Päihdepalvelut eivät tavoita kaikkia hoitoa tarvitsevia, kertoo Terveyden edistämisen keskuksen Päihdebarometri 2005.
Suurkuluttajia ja syrjäytyneitä hoito ei tavoita, sillä jonot A-klinikoille ja katkaisuun kestävät jopa kaksi viikkoa tai matka hoitoon on liian pitkä.
Alkoholisairaudet ovat lisääntyneet, ja kasvun ennakoidaan jatkuvan. - Vaikka päihdehuollon tarve kasvaa, lisää rahaa ei tule, kritisoi suunnittelija Sami Peltovuoma. Asiakkaiden ongelmat ovat entistä syvempiä, ja ne vaativat pidempiä hoitojaksoja.
- Työssäkäyvien akuutit ongelmat sen sijaan hoidetaan suhteellisen hyvin, Peltovuoma jatkaa. Myös huumeongelmaisten hoitomahdollisuudet ovat parantuneet aikaisemmista vuosista.
Seitsemännen kerran julkaistuun barometriin vastasi 114 kuntien päihdeasoista vastaavaa johtajaa. Heidän mukaansa ongelmia voitaisiin merkittävästi ehkäistä nostamalla alkoholin hintaa. Muina keinoina pidetään myynnin valvonnan tehostamista ja nuorille suunnatun alkoholimainonnan rajoittamista.
Ikäihmisten juopottelu yllätti
Vanhusten parissa työtä tekevät ovat yllättyneet vanhojen naisten alkoholin käytön yleistymisestä.
Tilastojen nojalla 50 - 69-vuotiaat naiset käyttävät keskimäärin vähiten alkoholia. Ikäinstituutin toimialapäällikön Tuire Parviaisen mukaan vanhustenhuoltolaitoksiin on kuitenkin alkanut tulla alkoholisoituneita yli 60-vuotiaita naisia, joista moni on jäänyt vastikään eläkkeelle tai leskeksi.
Alkoholiongelmaisille ikäihmisille ei ole apujärjestelmiä juurikaan valmiina. He eivät kuulu työterveyshuollon piiriin. Kela ei kuntouta vanhuuseläkeikäisiä, ja A-klinikankin asiakkaina on lähinnä työikäisiä.
|