Kasvikset maistuvat suomalaisille aiempaa useammin
28.2.2005 STT/ YLE24/ YLE Terveys
Suomalaiset söivät viime vuonna aiempaa enemmän kasviksia ja liikkuivat hieman edellisvuotta enemmän, ilmenee Kansanterveyslaitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan terveellisten ruokatottumusten alue-erot ovat supistuneet.
Kolmannes suomalaisista ilmoittaa vähentäneensä rasvan määrää ja viidennes muuttaneensa rasvan laatua.
Vapaa-ajan liikuntaa sanoo harrastavansa 61 prosenttia miehistä ja 65 prosenttia naisista vähintään kahdesti viikossa. Työssä käyvistä naisista 48 prosenttia kävelee tai pyöräilee päivittäin työmatkoillaan vähintään 15 minuuttia, miesten vastaava luku on 29 prosenttia.
Suomalaiset tupakoivat yhtä paljon kuin ennenkin, mutta valtaosa tupakoijista on huolissaan tupakoinnin terveyshaitoista. Noin 27 prosenttia työikäisistä miehistä ja 20 prosenttia työikäisistä naisista tupakoi joka päivä.
Viime vuonna suomalaiset joivat alkoholia enemmän kuin vuonna 2003. Keski-ikäisten ja erityisesti 55 - 64-vuotiaiden alkoholinkäyttö lisääntyi. Uudellamaalla asuvat naiset ja miehet käyttivät alkoholia enemmän kuin muut suomalaiset.
Miehistä 53 prosenttia ja naisista 39 prosenttia on ylipainoisia. Lihavia on 14 prosenttia väestöstä. Ylipainoisuus on edelleen yleisempää muualla Suomessa kuin Uudellamaalla.
Kansanterveyslaitoksen kyselyyn 3 369 työikäistä eli 15 - 64-vuotiasta suomalaista.
Elintavat muuttuneet 1970-luvusta selvästi
Kansanterveyslaitos on tutkinut suomalaisten terveyttä ja elintapoja vuodesta 1978. Suurin muutos koskee ravintorasvojen kulutusta. Sekä leivän päällä että ruoanlaitossa käytetään nykyään valtaosin terveellisiä kasvirasvoja ja -öljyjä.
- Suurin ryhmä tutkituista suosii kevytlevitettä leivän päällä. Voin käyttö on jo harvinaista, kertoo tutkija Satu Helakorpi. Miltei 43 prosenttia suomalaisista valitsee kevytlevitteen. Seuraavaksi suurin ryhmä, 18 prosenttia, käyttää voi-kasviöljyseosta. Voilla leipänsä voitelee vain reilut neljä prosenttia suomalaisista. Miehet valitsivat voin hieman naisia useammin.
Terveelliset ruokatottumukset ovat levinneet Uudeltamaalta muualle Suomeen, ja Uudenmaan ja muun Suomen välinen ero on enää vähäinen. Epäterveellisimmistä ruokailutottumuksista raportoivat Länsi-Suomessa asuvat. Ennen epäterveellisemmin syöneet itäsuomalaiset syövät nyt jopa muita terveellisemmin.
Terveelliseksi määritellyt ruokatottumukset sisältävät neljä kohtaa: Vastaaja käyttää päivittäin kasviksia, välttää rasvaista maitoa, käyttää kevytlevitettä tai ei mitään leipärasvaa sekä mies syö vähintään kuusi viipaletta leipää ja nainen vähintään viisi.
|