Laki muuttamassa tuhansien lääkityksen
12.9.2008 YLE Uutiset/YLE Terveys
Ensi kevääksi voimaan kaavailtu lääkkeiden viitehintalain muutos saattaa vaihtaa kymmenien tuhansien suomalaisten lääkityksen.
Huhtikuussa voimaan astuvan muutoksen jälkeen potilas voi kieltäytyä lääkkeen vaihdosta halvempaan vain maksamalla itse erotuksen.
Lääkkeen vaihdon voisi kieltää vain lääkäri, kertoo Mediuutiset. Uuden lain piiriin tulisi ainakin 129 500 suomalaisen nyt käyttämä lääkitys.
Sosiaali- ja terveysministeriö laskee säästävänsä lakimuutoksella jopa 85 miljoonaa euroa vuodessa.
Mahdollisesti vaihdettavien lääkkeiden joukossa ovat muun muassa paljon käytetty psykoosilääke, verenpainelääke ja Alzheimer-lääke. Niitä on yksin tänä vuonna myyty tähän mennessä yli 45 miljoonan euron edestä. Vastaavien rinnakkaistuotteiden myynti on yltänyt vain neljään miljoonaan euroon.
Mediuutisten haastatteleman lääkärin mukaan uudistus haittaisi psykiatristen potilaiden hoitoa.
- Tuolla on pilvin pimein paranoidikoita, joita on jo nyt suunnattoman vaikea saada ottamaan lääkkeensä. Tämä lisää niitä vaikeuksia potenssiin kolme, toteaa terveyskeskuslääkäri Ari Mönttinen Lohjan terveysasemalta.
Esitys viitehintalaista tuli eduskunnan käsittelyyn tällä viikolla. Laki astuu voimaan todennäköisesti vuoden 2009 alusta ja uusi järjestelmä otettaisiin käyttöön huhtikuun alussa 2009.
Uuden lääkevaihdon piiriin tulisi noin 40 lääkettä. Joukossa on muun muassa syöpälääkkeitä, astma- ja allergialääkkeitä sekä psyykelääkkeitä.
Suomen käytäntö voi aiheuttaa hankaluuksia
Lääkkeiden viitehintajärjestelmä säästää sosiaali- ja terveysministeriön mukaan noin 85 miljoonaa euroa vuodessa. Muutos johtuu meillä käytössä olevasta menetelmäpatentista. Sen mukaan suojattua on vain lääkkeen valmistusmenetelmä.
Käytäntö voi johtaa siihen, että osa lääkeyrityksistä ei enää tuo Suomen pienille markkinoille uusia valmisteita.
- Suomi on pieni markkina-alue. Meidän on huolehdittava, että lääkefirmoja kohdellaan täällä samoin kuin yleensäkin EU-alueella, toteaa Päijät-Hämeen keskussairaalan kardiologi Raimo Kettunen.
Isoissa Euroopan maissa vastaavat lääkkeet on suojattu tuotepatentilla, jolloin niillä ei voi olla kilpailijoita. Ero johtuu siitä, että Suomessa tuotepatentteihin siirryttiin muita maita myöhemmin.
Tiedotusvälineiden tulisi kertoa selkeästi, mitä ihmisten olisi tehtäväpäästöjen vähentämiseksi. Kunkin yksilön tai ryhmän tulisi kyetä kehittämään omannäköisensä ilmastomyönteinen toimintatapa tai elämäntyyli. Tärkeää on saada aikaan "Me pystymme" -asenne, selvitys painottaa.
Demos Helsinki on laatinut toimenpidekartan ilmastoviestinnän askelista, joilla voidaan lähestyä vähäpäästöistä Suomea. Tehtävää on kaikille: poliitikoille, joukkoviestimille, koulutusorganisaatioille, elämäntyyliesikuville, portinvartijaorganisaatioille, mielipidejohtajille ja paikallisyhteisöille.
|