Variksenmarja kypsä poimittavaksi
2.9.2008 YLE Terveys
Finfoodin uutisen mukaan variksenmarjan (kaarnikka) on nyt kypsää poimittavaksi. Poimintakausi jatkuu lumentuloon saakka.
Variksenmarja on matala, vaaleanvihreävartinen, hieman kanervaa muistuttava aina vihanta varpu. Luonnonvarainen variksenmarja kasvaa kaikkialla Suomessa. Eteläisessä Suomessa marja kasvaa pienempimarjaisena etelänvariksenmarjana ja pohjoisessa suurempimarjaisena ja runsassatoisempana pohjanvariksenmarjana.
Variksenmarjan marjat ovat kiiltäviä, tummansinisiä tai mustia. Ne sisältävät enemmän C-vitamiinia kuin puolukat. Marjat sisältävät runsaasti flavonoideja, näistä eniten antosyaaneja. Antosyaanipitoisuus on määritelty lähes luonnonmustikan veroiseksi. Terveysmarjana variksenmarja voisi olla mustikan veroinen, aprikoi Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.
Lisäksi variksenmarja on laboratorioanalyyseissä määritelty antioksidanttiteholtaan hyväksi marjalajiksi. Jo marjan tummansininen ominaisväri viittaa korkeisiin polyfenolipitoisuuksiin.
Variksenmarjaa voi poimia käsipoimurilla, mutta tahdin on syytä olla rauhallisempi kuin esimerkiksi puolukkaa poimittaessa, jottei poimuri täyty varvuista. Marjaämpäri täyttyy nopeasti, koska marja kasvaa mättäillä runsaslukuisena. Variksenmarjan kokonaissato on keskimääräisenä satovuonna lähes mustikan suuruinen, tänä vuonna huomattavasti mustikkaa runsaampi.
Variksenmarja on kotitalouksissa heikosti tunnettu ja vähän käytetty marja. Sen käyttöä vierastetaan ilmeisesti miedon maun ja suurten siementen vuoksi. Variksenmarjasta voi valmistaa juomia, hilloja, viinejä ja hyytelöitä sellaisenaan tai yhdistelemällä sitä muiden marjojen kanssa. Mehuissa ja hilloissa marjaa voidaan käyttää esimerkiksi mustikan ja mustaherukan kanssa ja tällä tavoin vahvistaa makua.
Suomessa vasta muutamat yritykset käyttävät variksenmarjaa raaka-aineenaan. Arktiset Aromit ry toivoo, että huono mustikkavuosi innostaa osaltaan variksenmarjaa sisältävien tuotteiden kehittämiseen. Nykyisellään marjan talteenottoprosentti on pihlajanmarjan ohella luonnonmarjoistamme alhaisimpia.
|