Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Seksuaalisuus

Kerro, kerro kuvastin


Heta MuurinenNaisen vartalo myy tuotteen kuin tuotteen. Feministit ja vanhemmat ovat huolissaan. Nuorten kesätapahtumissa puhutaan kondomeista. Yläasteella huoran maine on monelle tytölle tuttu pelko. Naiseksi kasvavalle tuputetaan seksuaalisuuteen liittyviä esikuvia, odotuksia ja muotteja loputtomiin. Jos maailmaamme katsotaan hetken teinitytön kannalta, se tarjoaa vain mahdottomia yhtälöitä.

Miten tytöt oikeasti itse kokevat kehonsa ja suhtautuvat seksuaalisuuteen? Sosiologi Elina Oinas tutki tyttöjen lääkäripalstoille lähettämiä kirjeitä sekä kuunteli 1970-80 -luvulla nuoruutensa eläneiden naisten muistelua. Oinas väitteli aiheesta Åbo Akademissa kesäkuussa.

Hiljaista hämmennystä

Tutkimus osoitti, että tytöt kokevat lähinnä hämmennystä ja epätietoisuutta. He eivät tiedä, mitä ajatella.

- Tytöt eivät mielestäni saa riittäviä eväitä positiivisen, myös seksuaalisen identiteetin sisältävän minäkuvan kehittämiseen. Tieto, jota tarjotaan, ei vastaa heidän tarpeitaan, Oinas toteaa. - Meillä Suomessa elävät hyvin merkillisellä tavalla rinnakkaiseloa sekä ikivanhat asenteet että nykyajan seksipuhe. Tyttöjen voi olla vaikeaa nähdä itseään seksuaalisina ja he voivat puhua omista haluistaan hyvinkin 1950-lukulaisen pidättyvästi, kun taas toisaalta nykymaailmassa pidetään varsin selvänä, että seksikokemukset ovat itsestäänselvä osa seurustelua."

Mä olen 13wee ja olen menettänyt neitsyyteni. Olenko liian nuori? Siis se mun ex-jätkä on levittänyt siellä sellaista juttua ja koko se paikkakunta tietää, että mä en ole neitsyt! (Sisters 3/2001)

Niinpä niin. Äidit kiusaantuvat, eivätkä halua puhua seksistä tyttäriensä kanssa. He odottavat, että asiasta puhuttaisiin koulussa. Koulussa valistetaan, mutta luokkatunti ei välttämättä ole oikea paikka 13-15 -vuotiaan tytön seksuaalisuuden käsittelylle. Seksiä tulvii joka tuutista, mutta näkökulma ei juuri koskaan ole nuoren tytön oma. - Kulttuurissamme ei ole tarpeeksi keinoja tukea nuorten tyttöjen aikuistumista, Oinas pahoittelee. Suomalaiset eivät mielellään järjestä amerikkalaiseen tapaan juhlia tytön ensimmäisten kuukautisten johdosta. Ehkä pitäisi?

Mä oon 13 wee. Mun äidillä alko menkat sillon kun hän meni seiskalle, ja nyt mä oon seiskalla, niin ei oo mitään merkkejä murkkuiästä. Mä oon mitoiltani 151,5 cm ja 47 kg. Oonko mää sairas? (Sisters 3/2001)

Olen 11-vuotias tyttö ja kuukautiseni ovat alkaneet jo. Ongelmani on, että en saa tamponia sisälleni. (Sinäminä 9/2001)


Tyttöjen hämmennys ei selkene pelkällä valistuksella, vaikka sitäkin tarvitaan. - Nyt tarvittaisiin mielestäni faktatiedon lisäksi tyttöjen omia tarpeita ja haluja käsittelevää keskustelua, jossa myös ongelmat otettaisiin esille.

Elina Oinaksen tutkimuksessa ilmeni, että monia tyttöjä askarruttavat kehoon liittyvät arjen kysymykset. Hän epäilee, ettei biologianopetus anna tarpeeksi tietoa. - Ehkä kouluissa luotetaan, että nuoret kyllä tietävät, kun aiemmin vastuu oli enemmän äideillä ja kodeissa ajatellaan, että nykykouluhan hoitaa nuo asiat.

Saako e-pillereitä mistään muualta kuin lääkäriltä? (SinäMinä 9/2001)

Mä oon 12 v. ja 165/52. Onko se ok? Mulla on valkovuotoa ja kiimaikä? Miten se voi tulla näin nuorena? Oon kokeillut itsetyydytystä, muuten oon normaali." (Sisters 3/2001)Hymyile kiltisti ja tuhmasti, mutta varo susiaRistiriitaisia odotuksia ja paineita tytöille luovat toiset nuoret, kasvattajat ja pop-teollisuus. Vanhat roolimallit, jotka edelleen tutkimuksenkin mukaan elävät vahvasti, korostavat kiltteyttä, vaatimattomuutta ja passiivisuutta. Viihdeteollisuus ja naistenlehdet taas tyrkyttävät aggressiivista seksikkyyttä.

Mikään näistä vaatimuksista ei kuitenkaan palvele tytön omaa hyvää oloa. Ne esitetään useimmiten jonkun toisen näkökulmasta, miellyttämään jotakuta toista. Ja taas toisaalta vahva, seksuaalisesti aktiivinen aikuinen nainen, joka nauttii, voi tuntua hyvin kaukaiselta ja vieraalta mallilta teini-ikäisen silmissä.

Olen 16-vuotias tyttö ja minulla on ns. huoran maine kotikaupungissani. Mistäköhän se johtuu, olenhan vielä neitsytkin! Vaikuttaako maineeni siihen, etten saa ns. kilttejä ja kunnollisia poikia? Mitä he ajattelevat minusta? En käytä huoramaisia vaatteita tai meikkejä. (Demi 9/2001)


Mua ihmetyttää kaksi jätkää yläasteellamme. [---] Ne haukkuvat mua laudaksi (en mielestäni ole) päin naamaa ja tekevät mut naurunalaiseksi. [---] Mua on moni poika sanonut hyvännäköiseksi, mulla on kundikamu ja kavereita. Missä siis mättää, onko vika mussa [---] Ole kiltti ja vastaa, mä tahdon tietää! Itsetunto on nollassa! (Demi 9/2001)

Olen 13-vuotias tyttö. Olen rakastunut yhteen poikaan, johon olen tutustunut internetissä. Hän haluaisi tavata minut. Miten minun pitäisi pukeutua, miltä minun pitäisi näyttää, mikä siis sytyttää pojat? (Girls 9/2001)


Tahot, jotka pyrkivät kunnioittamaan tyttöjen omaa näkemystä, kuten terveydenhuollon ammattilaiset tai seksuaalivalistajat, jättävät nämä usein yksin tunneasioiden kanssa. Valistus vaikenee ongelmista. Tytöille ei ole kunnollista tilaa käsitellä pelkojaan tai opetella selviytymiskeinoja hankalissa tilanteissa, joissa heidän koskemattomuuttaan loukataan.

Seksivalistus ei ehkä enää opeta alistumista, muttei myöskään rohkaise puolustamaan itseään. - Meillä kovasti toivotaan, että kulttuurissamme asiat ovat paremmin kuin muualla ja seksiasiat hoidetaan asiallisesti ja hyvin - ja varsin sukupuolineutraalisti, olemmehan tasa-arvoisia jne. Ja samalla vaietaan seksuaalisuuden ja naiseuden ongelmallisista puolista, vastaa tutkija Oinas.

Seksuaalisuuteen kohdistuva väkivalta saattaa olla paljon muutakin kuin puskassa vaaniva raiskaaja. Se voi olla myös pinnanalaista kiristystä tai manipulaatiota. -Hyväntahtoinen seksimyönteinen valistus, joka ei ota esiin kysymystä vallasta ja sukupuolesta, ei välttämättä myöskään ole murtanut vanhaa perinnettä. Huonoksi tytöksi leimautuminen ja oman minän näkeminen positiivisesti sukupuolisena on edelleenkin ongelmallista tytöille, Elina Oinas kritisoi.


Mä olin 13 vee sillon ku alotin sen homman, nyt oon 16 [---] Tää jätkä tietää mun ihastuksista siltä ajalta, jolloin me ei oltu väleissä, ja minä sain siitä hyvästä huoran maineen [--] En oo koskaan ollu sängyssä, ja oon onnellinen siitä ettei me menty tän jätkän kans. Mulla ei oo mitään kiirettä tän asian suhteen." (Mekaks 8/2001)Lisätietoa: Elina Oinas: Making Sense of the Teenage Body - Sociological Perspectives on Girls' Changing Bodies, and Knowledge. Åbo Akademi.

Kirjavinkki:

Seuraava ote on Marianne Grabuckerin kirjasta "Siinäpä vasta kiltti tyttö" (suom. 1995), jossa hän kuvaa tyttärensä kasvamista tämän ensimmäisten vuosien ajan. Grabucker haluaa kasvattaa tyttärestään vahvan, itsenäisen ja voimakkaan naisen eikä mitään perinteistä "tyttöä".

" 21.elokuuta 1983 (2 vuotta)

Kun olemme ulkona Klaus huomaa, että Annelilla ei ole lainkaan alushousuja [---] Minusta se on samantekevää, olenhan itsekin helteellä joskus ilman pikkuhousuja. Klaus sen sijaan on tyrmistynyt ja haluaa palata takaisin hakemaan Annelille housut [---] Vaikuttaa siltä, että tytön alapäässä on jotain varsin outoa, joka on parasta pitää piilossa. Tyttöjen ekshibitionismi saa aikuiset paniikin valtaan. Pissaavien poikien ekshibitionismi korotetaan saavutukseksi, jota pidetään täysin normaalina…"


Nuorten seksuaalisuuteen liittyviä linkkejä:

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)http://www.alli.fi/allison/seksi/
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)http://www.terkkari.net/
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Suomi24.fi tarjoaa monta hyvää linkkiä, josta poimin tähän muutamia:
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Aikuisexi - Tohtori Fi
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Kun on aika rakastaa
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Nuoren avoimet ovet
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Nuorten oma website


Lisää aiheesta
  »  Haastattelussa sosiologi Elina Oinas


Sivukartta

Raiskauksia paljastunut alkuvuonna ennätysmäärä
Sukuelinten silpominen loukkaa naisten oikeuksia
Porno tullut lasten arkeen
Nuoret kaipaavat sukupuoliasioihin tukea ja tietoa
Naiset haluavat puhetta seksiin
Suuseksi levittää herpestä
Hyväksyykö maaseutu homot kaupunkia helpommin?
Nuoret eivät osaa turvaseksiä
Seksi tuttujen kesken turvallisempaa
Vammaisen nuoren erityismutkat aikuisuuteen
Marjaanan askel aikuisuuteen
E-pillereiden syönti heikentää naisten hajuaistia miehen hielle
Jokapäiväinen mediaseksimme
Median seksi saattaa aikaistaa ensimmäistä yhdyntää
Naisen kyky saada orgasmi on geneettinen
Löydä seksuaalisuutesi sairauden jälkeen
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa kiusataan työssä
Miesten hormonaalinen ehkäisy edistyy hitaasti
Naiset ja miehet reagoivat eri lailla seksuaalisiin kuviin
Raiskaustuomiot muuttuvat usein hovioikeuksissa
Oletko hetero?
Mitä on henkinen karvankasvu?
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Seksuaaliterveysklinikan nettipalvelu
Kustannustehokas seksi on väärä malli lapselle
Kerro, kerro kuvastin
» Haastattelussa sosiologi Elina Oinas
Seksiriippuvuus vaatii hoitoa
Seurustelutaitoja vai soidinmenoja?
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi