Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Yhteiskunta

Eksoottiset rohdostuotteet eivät ole aina turvallisia


1.8.2005 Radio Peili/YLE Terveys

Luontaistuotteiden käyttöön liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet. Uudet tutkimustulokset vihjaavat, että erilaisten rohdosten runsas käyttö saattaa olla syynä selvittämättömiin ja vakaviin maksavaurioihin. Ongelmat koskevat eksoottisia rohdosvalmisteita.

kuva: Ludovic di Orio
Vielä joitakin vuosia sitten Suomi oli luontaistuotteiden lintukoto, sillä myytävät tuotteet olivat käyttäjien ja viranomaisten tiedossa ja tulivat pääosin Euroopasta.

Nyt Suomeen tuodaan pilleripurkkeja yhä kaukaisemmista maista eikä käyttäjillä ole aina tietoa ostamiensa kapselien sisällöstä. Uusi ilmiö on se, että luontaistuotteita ostetaan Internetistä tai postimyynnistä.

Internetin osuus myyntikanavana kasvanutVirheellisten ja haitallisten luontaistuotteiden myynti on lisääntynyt nimenomaan Internetissä. Luontaistuotteita tutkiva lääkäri Anna-Liisa Enkovaara sanoo, että aristolokkia-yrttiä (kts. alla selitys) löytyi joitakin kuukausia sitten kymmenistä Internetissä kaupattavista luontaistuotteista. Se on tunnettu maksamyrkky, joka on kaikissa Euroopan maissa virallisesti kielletty.

Ongelmia aiheuttavat myös aasialaiset rohdosvalmisteet, joiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt Suomessa. Matkailijoiden mukanaan tuomat ja useiden liikkeiden myymät kiinalaisrohdot saattavat olla vaikutuksiltaan arvaamattomia.

- Eurooppaan ja Suomeen tulee yhä enemmän kiinalaisia ja intialaisia rohdosvalmisteita, jotka ovat hyvin erilaisia kuin perinteisesti Suomessa käytetyt luontaistuotteet. Rohdokset ovat tuttuja aasialaisessa kulttuurissa, sillä paikalliset lääkärit ja kansanparantajat tuntevat niiden käytön ja valmistuksen, sanoo lääkäri Anna-Liisa Enkovaara.

Suomalaiset rinnastavat eksoottiset rohdot lievästi vaikuttaviin luontaistuotteisiin, mutta niiden käytöstä saattaa tulla yllättäviä haittoja. Yhden pillerin koostumus saattaa sisältää jopa 20 erilaista yrttiuutetta. Aasialaisen perinteen mukaan pilleriin on saatettu lisätä kipulääkettä ja Intiassa on tapana lisätä raskasmetallia, sanoo lääkäri Anna-Liisa Enkovaara.


Munuais- tai maksahaitan syy tuntematonkuva: Ludovic di Orio
Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan äkilliset maksasairaudet liittyvät usein luontaistuotteiden runsaaseen käyttöön, vaikka vakavat maksaoireet ovat silti harvinaisia. Maksakirurgian professori Krister Höckerstedt sanoo, että Suomessa on havaittu sama asia.

- Suomessakin tehdään kymmenen maksasiirtoa tilanteessa, jossa terveen ihmisen maksa on äkillisesti - jopa muutamassa viikossa - tuhoutunut. Syynä voi olla valkoinen kärpäsieni tai muu ymmärrettävä syy, mutta yli puolessa tapauksissa syy on edelleen tuntematon.

- On ilmennyt, että nämä ihmiset ovat syöneet paljon hoivatyyppisiä luontaistuotteita. Niiden osuutta vakaviin maksahaittoihin ei tiedetä, mutta asiaa selvitetään lisää.


Holtiton sekakäyttö aiheuttaa ongelmiaRohdosvalmisteita käytetään usein suosituksia reilusti suurempina annoksina tai yhdessä lääkkeiden kanssa. Lääkäreiden vastaanotoille tulee ihmisiä, jotka käyttävät jopa 30 eri rohdosvalmistetta päivässä.

- Ongelma on se, että moni käyttää hoivaavia luontaistuotteita siten, että jos kahdesta annoksesta on hyötyä terveydelle, niin kahdestatoista annoksesta arvellaan olevan vielä enemmän hyötyä.

Jos yhdestä tuotteesta on hyötyä, niin arvellaan, että kolmesta muustakin yhtä aikaa on hyötyä, kuvailee maksakirurgian professori Krister Höckerstedt.

Haittojen seuranta puutteellistaSuomessa laillistesti myytävien luontaistuotteiden lyhytaikainen käyttö on yleensä turvallista, kun tuotteita käytetään pakkausohjeiden mukaisesti. Luontaistuotteita tutkivat lääkäri Anna-Liisa Enkovaara sanoo, että luontaistuotteiden sivuvaikutuksista tulee vähän ilmoituksia, mutta haittojen todellisesta määrästä ei ole vielä tietoa.

- Ongelma on se, että luontaistuotteiden haittavaikutusten seurannalle ei ole olemassa toimivaa järjestelmää. EU ja WHO kehittävät järjestelmää, joka auttaa seurantaa mahdollisesti 5 vuoden päästä. Suomen Luontaistuotekauppiaiden liiton mukaan luontaistuotteiden aiheuttamista ongelmista ei ole tullut mitään tietoa.Lisää aiheesta
  »  Luontaistuotealan Keskusliitto huolestunut ulkomailta tilatuista pillereistä


Aristolokkia-yrttiKyseistä yrttiä on käytetty muun muassa Euroopassa myydyissä laihdutusvalmisteissa, ja se on aiheuttanut useita vakavia munuais- ja maksavaurioita nuorille naisille esimekiksi Belgiassa. Aristolokkia-yrtti on koko Euroopassa kielletty maksamyrkky, mutta sitä myydään siis edelleen Internetissä varsin yleisestikin.


(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Kasvin myrkyllisistä ja lääkinnällisistä ominaisuuksista (englanniksi)

Sivukartta

Vuorotyön terveysriskit ovat moninaiset
Apteekit auttavat lääkeviidakossa
Tatuointiväreistä ei tiedetä tarpeeksi
Vaikuttaako raha onnellisuuteen?
Suojele lastasi myös virtuaalimaailmassa
Siittiömäärät laskussa
Maksuton päivystyvä puhelin väkivaltaa kokeneille ikäihmisille
Vältä jatkuvaa altistumista kemikaaleille
Ota työpaikan vaikeat asiat puheeksi!
Suomesta perustietopaketti internetiin
Eksoottiset rohdostuotteet eivät ole aina turvallisia
» Luontaistuotealan Keskusliitto huolestunut ulkomailta tilatuista pillereistä
Hävitätkö vanhat lääkkeet ja kuumemittarin oikein?
Elämänhallinnan tunne yhteydessä terveyteen
Tarvitseeko Suomi puoskarilain?
Parisuhdetietoa Väestöliiton sivuilla
Äidit ja isoäidit huolissaan ympäristön kemikalisoitumisesta
Stressi ja unihäiriöt - aivojen viholliset
Lääkäripula piinaa kuntia
Oulunsalolla ja Espoolla terveimmät asukkaat
Naisten menot puolta suuremmat kuin miesten
Oma ilmoitus lyhyestä sairauslomasta pitäisi riittää
Työpaikkakiusaaminen yhä yleisempää
Kuntoutushakemusten määrä kasvussa
Työsuojelua koskeva laki uudistuu
Suomalaiset usein poissa töistä sairauden vuoksi
Joka neljäs suomalainen vuorotyössä
Lasten huostaanottopäätökset hallinto-oikeuksiin
Työryhmä esittää osa-aikaista sairauslomaa
Mönkäre puolustaa Suomen terveysmenoja
Sairaaloiden hoitajapula pahenee
STM: Kuntien maksettava terveyskeskuslääkkeet
Lääkäripalveluja markkinoidaan kyseenalaisin keinoin
Aivohalvauksen hoidossa suuria alueellisia eroja
Osa-aikainen sairausloma kaavailussa
Kuntia patistetaan päihdetyöhön
EU:n laajenemisesta kansanterveydellisiä haasteita
Mitä on terveellinen työaika?
Vanhustyöhön ei kohta löydy tekijöitä
Alkava Alzheimerin tauti on ongelma liikenteessä
Vanhuus tulee usealle yksin
Syrjäytyminen syntyy suhteessa toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan
Vammaispalveluista ei tarpeeksi tietoa
Joko Lukibussi saapui sinun kuntaasi?
Tunnetaitavista tulevaisuuden eliitti?
Leikkausten hinnoissa merkittäviä eroja
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi