Suomalaisten päissä kaikuu musiikki
22.8.2008 Radion kulttuuriuutiset/YLE Terveys
Valtaosalla suomalaisista soi päivittäin päässä jonkinlainen musiikki. Uraauurtava suomalaistutkimus on kartoittanut ilmiötä ja sen laajuutta. Viime vuonna tehtyyn Internet-kyselyyn vastasi 13 000 suomalaista. Musiikin päässä soimista ei ole aikaisemmin tutkittu näin laajasti.
Kokemus vaihtelee ihmisten välillä, mutta lähes 92 prosenttia Internet-kyselyn vastaajista kertoi kokevansa tämän ilmiön vähintään kerran viikossa.
Monen päässä soi huomaamattaan. Musiikkikappale tai sen osanen on putkahtanut mieleen, eikä itse aina ymmärrä miksi ja mistä. Kyse on päässä soimisen ilmiöstä, kansanomaisesti kutsuttuna korvamadosta.
- Määrittelen ilmiön kokemukseksi, jolloin ihminen kuulee musiikkia, mutta havaitsee selvästi, että musiikki soi nimenomaan pään sisällä, eikä liity musiikin kuuntelemiseen. Kyseessä ei ole hallusinaatio, vaan kokemus siitä, että kuulee musiikin tai musiikin osan menevän läpi mielessään, kognitiotieteilijä Lassi A. Liikkanen kuvailee.
Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä, että musikaaliset muistot ovat yleisin tahdosta riippumattomien muistojen tyyppi.
- Musikaalinen muistijärjestelmä näyttää olevan osa monimutkaista verkostoa. Muiston voi nostattaa mikä vain. Esimerkeiksi käyvät sana, kuva tai levynkansi, toteaa Liikkanen.
Musiikin harrastaminen vaikuttaa
Päässä soiminen oli yleisintä aktiivisten musiikin kuuntelijoiden ja soittajien keskuudessa. Myös naisilla ja nuorilla se oli yleisempää kuin vastaavasti miehillä ja vanhemmilla ikäryhmillä. Liikkasen mukaan tämä voi liittyä muistijärjestelmän toimintaan ja ylläpitoon sekä näiden toimintojen heikkenemiseen iän myötä.
Musiikin päässä soimiseen vaikuttaa musiikin harrastaminen. Ilmiö voi tutkijan mukaan hyödyttää ammattimuusikoita, mutta siihen tarvitaan pitkä kokemus.
- Säveltäjillä ja ammattimuusikoilla mielikuvaharjoittelu on osa ammattia. Aineistossa on viitteitä, että harjaantumisen myötä ihminen saattaa saada kontrollia päässä soimiseen. Alle 15 vuoden musiikillisella koulutuksella ei kuitenkaan olisi vielä vaikutusta tähän, Liikkanen analysoi.
Tutkimustuloksista hyötyä tieteen kentällä
Musiikin päässä soimisen ilmiötä käsittelevä poikkeuksellisen runsas tutkimusaineisto on kiinnostava monessa mielessä.
- Esimerkiksi psykiatriassa puhutaan musikaalisista pakkomielteistä. Tutkimuksen yksi tavoite olikin saada selville, mikä tässä mittakaavassa on normaalia. Eli selvittää, milloin musiikin päässä soiminen on epätavallisen voimakasta, Lassi A. Liikkanen summaa.
Musiikki Mielessä -tutkimuksen tuloksia esiteltiin torstaina Psykologia 2008 -kongressin yhteydessä Helsingin yliopistossa.
|