Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä


19.11.2007 Rita Trötschkes

Kokemukseen perustuvien kotiniksien lähettäjät vannovat vihreän teen monipuolisiin terveysvaikutuksiin. Vankimmat vihreän teen kannattajat väittävät sen auttavan syövän hoidossa ja laihdutuksessa. Sen sanotaan piristävän paremmin kuin kahvin ja toisaalta rauhoittavan. Vihreän teen luokittelu terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi johtuu sen farmakologisista ainesosista.

kuva: Tommi Anttonen/Minerva Kustannus Oy
FL, toimittaja Pirjo Suvilehdolle tee on intohimoinen harrastus ja suuri nautinto. Tosin hän on kirjoittanut teestä jo kaksi kirjaa ja tietää asiasta paljon.

Tuoksuvaan teemaailmaan hänet houkuttelivat parfyymit ja eteeriset tuoksut.

- Kestosuosikkini vihreän teen laaduista on Sencha-tee. Japanilainen termi sencha tarkoittaa höyryttämällä valmistettua haudutettua irtoteetä, jonka kiinalaiset kauppiaat toivat Japaniin. Siinä on miellyttävä maku. Vihreän teehen tutustuminen kannattaa aloittaa Sencha-teellä, koska sitä on helppo valmistaa.


Kokeilemalla löydät elämyksiäkuva: Tommi Anttonen/Atenakustannus Oy
- Aloittelija voi kokeilla myös teepalleroita. Niissäkin on mieto maku ja niitä myydään myös teehelmen nimellä. Nimi tulee siitä, että teelehti on kierretty tiukasti pisaran muotoon.

Vihreän teen laatuja ja makuja on monia. Tunnettuja ovat Chunmee, Sencha, Dragon well, Gunpowder, Jasmine pearl ja Longjing.

- Moni saattaa katkaista vihreän teen reittinsä siihen, että kokeilee ensimmäiseksi jotakin kitkeräksi keitettyä litkua tai liian vahvaa teelaatua kuten Gunpowder. - Se on miehinen tee kuten jo nimensä kertoo. Toki vihreä tee jakaa makukokemukset. Joko siitä pitää tai ei, sanoo Pirjo Suvilehto.


Elinvoimaa ja terveyttäkuva: Tommi Anttonen/Atenakustannus Oy
Vihreä tee -kirjan mukaan tehokkaimman terveysvaikutukset takaavat fermentoimattomat eli hapettamattomat teelajit kuten vihreä, keltainen ja valkoinen tee.

- Vihreää teetä suositellaan teelaadusta riippuen 6-8 kupillista päivässä, jotta terveysvaikutuksista hyötyy.

Teelehdissä on erilaisia määriä vaikuttavia aineita sen mukaan, mitkä ovat mm. viljelyolosuhteet ja miten lehtiä on valmistusprosessin aikana käsitelty, sanoo Pirjo Suvilehto.Vihreä tee ja syövän ehkäisykuva: Tommi Anttonen/Atenakustannus Oy
Vihreään teen vaikutusta syöpäsairauksiin on tutkittu paljon 1990-luvulta lähtien. Epidemiologisten tutkimusten mukaan teen vaikutus syövän ehkäisyyn ihmisillä on epäselvää. Tee on tällöin yksi monista sairauksiin vaikuttavista muuttujista eikä sen erottaminen muista muuttujista ole mahdollista.

- Monet vihreän teen tutkimukset on tehty eläimillä. Itse siteeraan varovasti tutkimustuloksia. En missään nimessä menisi sanomaan, että vihreä tee on syövän estäjä, vaikka lupaavia koetuloksia on tullut jo siitä, että vihreän teen nauttiminen näyttäisi vähentävän alttiutta sairastua syöpätauteihin, sanoo Pirjo Suvilehto.

- Vihreällä teellä ei saa tietysti korvata lääkärin määräämää lääkitystä, hän muistuttaa.Ihmejuoma kautta vuosisatojenkuva: Rita Trötschkes
Vihreää teetä on juotu maailmalla jo ainakin kahden tuhannen vuoden ajan. Ennen juoman keksimistä lehtiä pureskeltiin ja nautittiin ruuan osa-aineena ja lääkkeenä.

Vihreästä teestä on tunnistettu yli viisisataa ainesosaa, mutta sen koostumus on monimutkainen asia. Vihreä tee sisältää runsaasti soluja suojaavia antioksidantteja.Teessä on paljon erilaisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat eri tavoin. Vihreä tee –kirja erittelee näin: antioksidantit, flavonoidit, katekiini, kofeiini, C-vitamiini, B-vitamiini, E-vitamiini, kivennäisaineet, polysakkaridit, tanniinit jne. Jotkut ainesosat rentouttavat ja toiset virkistävät.

– Vihreän teen kofeiini eli teiini piristää ja virkistää ja teaniini puolestaan rentouttaa. Pirjo Suvilehdon kuuleman mukaan golffarit käyttävät vihreän teen uutteita, koska ne antavat kestävyyttä.


kuva: AP Graphics Bank
Buddhalaiset ja taolaiset munkit pitivät teetä korvaamattomana apuna meditaatiossa, koska teaniini eli teen sisältämä aminohappo auttaa keskittymään.

Teen kofeiini puolestaan auttaa jaksamaan, sillä sen virkistävä vaikutus tulee hitaammin kuin kahvin kofeiinin tuottama piikki, mutta sen vaikutus kestää elimistössä kauemmin. Toki vihreää teetä saa myös kofeiinittomana.


Tee sopii lähes kaikillekuva: Comstock Production Department. YLE
Tutkimusten mukaan laadukkaassa vihreässä teessä on saman verran C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Parhaimmillaan kupillinen valkoista teetä kattaa C-vitamiinin tarpeen. Se voi vastata jopa 10 appelsiinia, hän sanoo.

- Sitä pystyykin juomaan rajattomasti ilman, että siitä tulee huono olo. Se on vatsalle ystävällinen juoma, kertoo Pirjo Suvilehto.

Hän varoittaa kuitenkin, että runsaasti verenohennuslääkkeitä käyttävän on syytä puhua lääkärille vihreän teen käytöstään. Joissakin verenohennuslääkkeissä on sellaisia ainesosia, joiden imeytymistä vihreä tee häiritsee.Ylipaino ja kolesteroli kuriin?- Vihreä tee vilkastuttaa myös laihduttajan aineenvaihduntaa, se sieppaa rasvasoluja ja puhdistaa elimistöä. Voimakkain ainesosa on katekiini (flavonoidi), joka nopeuttaa aineenvaihduntaa. Tietenkään vihreä tee ei yksin riitä, vaan kilojen karistamiseen tarvitaan oikeat ruokatottumukset ja liikuntaa, sanoo Pirjo Suvilehto.

Tutkimukset osoittavat sen, että sekä vihreän että mustan teen (erityisesti sen sisältämä EGCG) parantaa jopa 15-kertaisesti insuliiniherkkyyttä. Tämä epigallokatekiinigallaatti (EGCG) on terveysvaikutusten kannalta vihreän teen tärkein ryhmä. Se alentaa haitallista LDL-kolesterolia ja sillä saattaa olla myös sydäntä suojaavia vaikutuksia. (Tee alensi kolesterolia)

- Kannattaa myös muistaa, että vihreä tee on hyvä nesteyttäjä. Sitä suositellaankin raskaana oleville ja imettäville äideille sekä usein kehon puhdistuskuurien yhteydessä, sanoo Pirjo Suvilehto.


Smaragdinvihreät aarteetKuva: Tommi Anttonen/Atenakustannus Oy
- Oikea terveyspommi on gyokuro (Sencha-teen laatu), jossa on paljon lehtivihreää, mutta se on myös kallis teelaatu. Japanilaiset käyttävät sitä teeseremonioissaan. Sitä ei tavallisista suomalaiskaupoista saa, mutta ehkä jotkut erikoiskaupat tilaavat sitä. Gyokuro auttaa keskittymään ja siinä on paljon C-vitamiinia, kuvailee Pirjo Suvilehto.

- Erikoinen Matcha-tee valmistetaan vispilöimällä teejauhe veteen. Se on tehty puuterimaiseksi, ja siksi sen väri on sameaa. Sitä ei suodateta, mutta teen kaikki hyvät ominaisuudet saa varmasti hyödynnettyä.

Näin valmistat teetäEri teelajikkeet vaativat erilaisen veden lämpötilan, mutta nyrkkisääntö menee kuitenkin näin: kun kattilan pohjata alkavat nousta pintaa ensimmäiset kuplat, teevesi on sopivan lämmintä.

Kiehuvaa vettä ei koskaan kaadeta teelehtien päälle, vaan kannattaa odottaa hetki. Teen haudutusajat riippuvat teelajista. Jos teetä haudutetaan liian kauan, siitä tulee kitkerää.kuva: Rita Trötschkes
Vihreä tee –kirjassa on runsaasti erilaisia teen valmistus- ja ruokaohjeita.

- Kirjassani on haasteellisia ruokaohjeita, jotka ovat Mikko Karvosen kehittelemiä. Ehkä Kossin unelma leipäjuustosta voisi olla sellainen resepti, jonka valmistaminen ole kovin vaikea, neuvoo Pirjo Suvilehto.Monenlaista teekulttuuriakuva: AP Graphics Bank/YLE
Vihreä tee –kirja kertoo, että 1600-luvun Eurooppa tutustui ennen kahvia ja mustaa teetä vihreään teehen, mutta musta tee tuli myöhemmin vallitsevaksi. Kansallisjuoman arvoon tee on raivannut tiensä Iranissa, Marokossa, Englannissa, Venäjällä, Kiinassa ja Japanissa.

- Musta tee ei kitkeröity yhtä helposti kuten vihreä tee ja se on säilytyksen kannalta helpompi, kuvailee Pirjo Suvilehto.

Nykyään eurooppalaiset ovat sekajuojia eli juovat kahvia, mustaa ja vihreää teetä. Afrikka tunnetaan varsinkin mustan teen tuottajana. Sen trendikkäin tulokas on kuitenkin Rooibos-tee, joka on väriltään punertava.

- Rooibos-tee on yleensä lasten mieleen, koska se on vähän makea, kertoo Pirjo Suvilehto.

- Maito ja sokeri sopivat kyllä mustaan teehen, mutta vihreään teehen niitä ei yleensä laiteta. Mustaa teetä maustetaan monella tavalla, mutta vihreään teehen suosittelen enemmin kukkaismakuja, koska vihreän teen perusmaku on aika viehko, kuvailee Pirjo Suvilehto.Kuva: Tommi Anttonen/Atenakustannus Oy
Vihreästä teestä valmistettu makeinen

- Kirsikankukka ja jasmiini ovat vihreään teehen sopiva makuja. Eri maissa on tietysti erilaiset tottumukset. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä vihreää teetä pidetään yrttilääkkeenä. Kiinalaiset rakastavat vihreää jasmiiniteetä, joka on väriltään vaaleaa.

Englantilaiseen ja irlantilaiseen (musta) teekulttuuriin kuuluu maito ja venäläiset sekoittavat teehen jopa marmelaadia, sanoo Pirjo Suvilehto.

Teehetki –kirjassaan Pirjo Suvilehto kertoo, että marokkolaiset ovat yhdistäneet teen ja mintun. Vihreä suosikki valmistetaan siellä useimmiten gunpowder-teestä ja mintunlehdistä. Voimakas, piristävä juoma sopii hyvin hellepäiväänkin.

- Myös japanilaiset juovat vihreää teetä. Japanissa vihreää teetä nautitaan jopa jäätelönä ja makeisina. Se sopii myös kakkuihin, leivonnaisiin, yrtti- ja hedelmähaudukkeisiin, sanoo Pirjo Suvilehto.

Teen esteettiset aromitKuva: Tommi Anttonen/Atenakustannus Oy
- Teetä voi harrastaa viinien tapaan, sillä parhaimmillaan hyvä teelaatu tarjoaa kulinaarisia elämyksiä ja esteettisiä nautintoja, muistuttaa Pirjo Suvilehto.

- Pahvilaatikkoon pakattu tee ei ole hyvä suoja, mutta ilmatiiviit yksittäispakatut teepussit ja folioon pakattu irtotee tai pussitee säilyttävät tuoksun. Myös peltirasiat ovat hyviä teen säilytystapoja. Pussien kyljessä olevat ohjeet kannattaa lukea tarkkaan ja teekaupoista saa yksilöityjä säilytysohjeita ja käyttötapoja.

Myös teepakettien päällä olevan sinetit kertovat teelaadusta, mutta ne liittyvät myös teepakkausten estetiikkaan.:: Takaisin ::» Kerro mielipiteisteesi vihreästä teestä
» Vihreä tee pidentää ikää (YLEn tiedeuutiset 13.9.2006)
» Vihreä tee saattaa suojata japanilaisten eturauhasia

Tiesitkö miten teelehden väri syntyy


19.11.2007 Vihreä tee/YLE Terveys

Teelehtien poiminnan jälkeen lehtien ja nuppujen annetaan nahistua, ja lehtien käsittelytavat ja nahistumisajat vaikuttavat siihen, mitä teen päälajista valmistetaan: vihreää, mustaa, sinivihreää, valkoista vai keltaista teetä. Teelehtien vihreä väri säilyy ja flavonoidikoostumus pysyy samana kuin tuoreissa teelehdissä, sillä valmistusprosessin aikana teelehtiä ei hapeteta toisin kuin mustan teen valmistuksessa.

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi