Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia


23.9.2008 Rita Trötschkes

Finfoodin opastaa, että keveistä aineksista valmistettu ruoka voi eri ruuanvalmistusmenetelmistä riippuen sisältää hyvin eri määrän kaloreita. Kypsennysvaiheessa lisätty loraus kasviöljyä ja nokare rasvaa korottaa annoksen energiapitoisuutta merkittävästi.

Pannulla paistamisessa yleisesti käytettävä leivontamargariini 80 % sekä voi sisältävät energiaa noin 107 kcal/15 g (ruokalusikallinen). Ruokalusikallinen (15 g) rypsiöljyä tuottaa ruokaan yli 130 kilokaloria.

Vaikka ruuanvalmistuksessa käytettävän rasvan määrään kannattaa kiinnittää huomiota, ei rasvasta tule kokonaan luopua. Kun ruokaan lisätään juoksevia kasvirasvoja, saa elimistö niistä tarvitsemiaan välttämättömiä rasvahappoja linolihappoa ja alfalinoleenihappoa, joita keho ei itse pysty tuottamaan.

Paistopussit sopivat myös kalalle

Kuha, siika ja muikku kannattaa pannulla paiston sijaan kypsentää höyrykattilassa tai keittää valkoviinissä tai kalaliemessä. Jos kala paistetaan, valitaan paistamiseen pinnoitettu pannu, jolla rasvalisää ei välttämättä tarvita.

Hyvä, keveä ja mehevä kala-annos saadaan myös folio-, ruuanvalmistuspaperi- tai leivinpaperikäärössä uunissa tai höyrykattilassa kypsentäen. Myös paistopussissa kypsentäminen sopii kalalle. Käärö tai pussi estää kosteuden haihtumisen ja ruoka säilyy mehevänä ilman rasvalisää. Kalan kanssa samassa käärössä voidaan kypsentää raastettuja juureksia lisäkkeeksi.

Silakkarullat voidaan kypsentää uunissa reilusti tillillä maustetussa valkoviini-kalaliemiseoksessa.

Kasviksille sopii höyrytys

Kasvikset voidaan höyryttää kypsäksi höyrykattilassa, kypsentää vesitilkassa mikroaaltouunissa tai kalan tapaan folio-, ruuanvalmistuspaperi- tai leivinpaperikäärössä. Sienet höyrytetään pinnoitetulla pannulla ilman rasvalisää, joka härskiintyisi kotipakastimessa sieniä nopeammin muutamassa kuukaudessa.

Syyssadon punajuuret hyödynnetään jauhelihaa ja punajuurta sisältävissä Lindströmin pihveissä. Pihvit kypsyvät täysin ilman rasvalisää varttitunnissa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 225-asteisessa uunissa. Samaan tapaan valmistuvat myös kasvis- ja kalapihvit.

Tomaattikastike keventää lihan

Haudutus uunissa kannella varustetussa padassa on suositeltava tapa valmistaa pitkän kypsennysajan vaativa liha ruuaksi. Kun pataan lisätään vettä, lihalientä tai tomaattimurskaa, ei rasvalisäystä tarvita.

Jauhelihapyörykät voidaan pannulla rasvassa paistamisen sijaan kypsentää sellaisenaan uunissa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä tai vaihtoehtoisesti keittää kypsäksi valkosipulilla ja yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa tai lihaliemessä.

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi