Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Vaihtoehto valmisleikkeleelle


7.8.2007 Rita Trötschkes

Pakkausten tuoteselostukset ovat täynnä lisäaineiden nimiä tai e-koodeja. Tutkimusten mukaan sekä aikuisten että lasten lisäaineiden saanti on Suomessa mukaan turvallisella tasolla. Jos kuitenkin haluaa välttää lisäaineita, voi valmistaa vaikkapa itse leikkeleensä.

kuva: sitruunamedia/kolmonen
Tunnettu mestarikokki ja keittiömestari Jaakko Kolmonen suosittelee valmistamaan porsaan sisäfileestä leikkeleensä välttääkseen näin valmispakkausten lisäaineet.

- Valmispakkauksen lihapitoisuus on jopa 74-90%, mutta leikkeleissä on myös paljon vettä. Joka 10. leikkeleviipale on vettä, huomauttaa Jaakko Kolmonen.

- Esimerkiksi leikkelepakkaukseen pakattu ylikypsä kinkku on suosittu ostos, mutta siinä monenlaisia lisäaineita.

- Pakkausmerkinnän mukaan siinä on jopa 6 erilaista E-koodia: E325, E326 tai E316 (happamuudensäätöaineet), E450, E451 (stabiliointiaineet), E621 (aromivahvenne), E250 (säilöntäaine) sekä glukoosia, maltodekstriiniä, mausteita ja maissitärkkelyssiirappia, luettelee Jaakko Kolmonen.


Valmista itse leikkeleesi



Paista kokonainen pala possun sisä- tai ulkofilettä 100 asteisessa uunissa. Työnnä paistomittari paistin keskelle. Paista lihaa, kunnes mittari näyttää 73 astetta. Arvioitu paistoaika on 1 1/2-2 tuntia. Älä lisää suolaa etukäteen, vaan ripottele suola vasta paistetun lihan pinnalle. Ripottele suola vasta paistetun lihan pinnalle ja kääri file leivinpaperiin.

Leikkaa lihasta vasten syyrakennetta ohuita viipaleita, kun liha on jäähtynyt noin 30 minuuttia. Näin lihan mehuste ei leikatessa valu leikkuupöydälle.

Säilytä lihaa leivinpaperiin käärittynä jääkaapissa ja käytä sitä valmispakatun leikkeleen tavoin.

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Lisää Kokki Kolmosen ruokaohjeita
» EU kielsi väriaineen E 128 käytön (28.7.2007)

Lisäaineet



E-koodien taakse kätkeytyy usein varsin tavallisia, luonnosta löytyviä aineita. Suuri osa lisäaineina käytetyistä yhdisteistä on alunperin keksitty luonnosta, vaikka ne nykyisin valmistetaankin useimmiten teollisesti. Esimerkiksi punaisen värin antajana käytetty betalaiini (E162) on punajuuren väriaine.

Yliherkkyysoireita saattavat aiheuttaa esimerkiksi seuraavat aineet: bentsoehappo ja bentsoaatit (E210 - E219), rikkihapoke ja sulfiitit (E220 - E228), sorbiinihappo ja sorbaatit (E200, E202, E203), glutamiinihappo ja glutamaatit (E620, E621) sekä atsovärit (E102, E110, E122 - E124, E128, E129, E151, E154, E180).
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)lähde: www.helsinki.fi/kemia

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Lisäaineiden E-koodiavain (Elintarviketurvallisuusvirasto)

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi