Maniokki voisi olla ratkaisu köyhien maiden ruoka- ja energiapulaan, arvioi Maailman maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO. Asiantuntijoiden mukaan tämä edellyttää mittavaa panostusta tutkimukseen. Maniokkisadot pitäisi saada kasvuun ja juureksen teollisia hyödyntämismahdollisuuksia tulisi tutkia tarkemmin. Maniokista voisi olla myös biopolttoaineeksi.
Maniokkia kasvatetaan laajasti trooppisessa Afrikassa, Aasiassa ja latinalaisessa Amerikassa. Se on kehittyvien maiden neljänneksi tärkein viljelyskasvi. Vuoden 2006 sato arvioitiin 226 miljoonan tonnin suuruiseksi. Maniokki muodostaa ruokavalion perustan lähes miljardille ihmiselle. FAO:n mukaan 105 maassa siitä saadaan kolmannes päivän kaloreista.
Maniokkia voitaisiin kuitenkin hyödyntää vielä enemmän; pelloilta saadaan nyt noin viidennes siitä, mitä sato voisi olla ihanneoloissa.
Maniokki on halvin tunnettu tärkkelyksen lähde ja raaka-aine yli 300 teollisuuden tuotteessa. Lupaavana pidetään muun muassa tärkkelyksen käyttämistä etanoliksi. Tosin FAO muistuttaa, että ennen kuin maniokkia ryhdytään hyödyntämään biopolttoaineena, on otettava huomioon suunnanmuutoksen vaikutukset ruokaturvaan.
Orpo juures
Maniokki on yhä hieman yksinäinen ja eristynyt kasvilajike. Sitä viljelevät lähinnä pientilalliset, joilla ei ole käytössään lannoitteita tai muita tuotantoa lisääviä keinoja. Heiltä puuttuvat myös yhteydet maataloustuotantoon tai markkinointikanaviin. FAO peräänkuuluttaakin hallituksilta tutkimuspanoksia, joilla maniokkitärkkelyksestä saataisiin kansainvälisesti kilpailukykyinen tuote.