Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?


21.8.2006 Rita Trötschkes

Kesäkilpailuun tulleista juomaohjeista voisi päätellä sen, että terveysjuoma on venyvä käsite. Terveellisintä lienee laadukas ja raikas vesi, jota ehdotettiin ainakin 30 vastauksessa. Suosikkeja olivat myös kahvi, olut, maito ja marjapirtelöt.




kuva: Rita Trötschkes
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammin mielestä todellisia terveysjuomia ovat vain viherjuomat, marjapirtelöt ilman jäätelöä ja tuoreista hedelmistä ja vihanneksista puristetut mehut, joissa on terveellinen kuitu mukana.

Muut ehdotetut juomat ovat harvoin nautittavia hyvinvointijuomia, jotka tuottavat mielihyvää suulle kuten esimerkiksi kuumat, makeat juomat.



Kasvikunnan verta



kuva: Banana Stock Ltd.
- Viherjuoma maistuu tietysti ruoholle, mutta tarjoaa todellista
terveyttä, sillä siinä on eniten kasvikunnan verta eli lehtivihreää,
sanoo Elina Lammi.

- Venniset -ohje voisi tarkoittaa myös kourallista villivihanneksia, mutta ruohoja tai kasveja joita ei tunne, ei pidä missään nimessä laittaa juomaan.

Ohjeeseen voisi käyttää myös Elina Lammin omaa suosikkia, lehtikaalia, jonka lehtivihreä on hyvin ravintorikasta, sillä siinä
on hivenaineita, entsyymejä, rautaa, kalsiumia sekä A- ja C-vitamiinia.

Lehtikaalia voi pakastaa sellaisenaan tai sitä voi kuivata kuivurissa ja säilyttää lasipurkissa. Jäätyneestä, murenevasta lehtikaalista on helppo tehdä viherjuomaa tai sitä voi lisätä ruokiin ja salaatteihin.

kuva: Banana Stock Ltd.
Vihreällä teellä on hyvä antioksidanttinen merkitys, mutta kuumaa teetä vielä parempi vaikutus on spiruliinalla, chlorellalla ja kylmänä uutetulla vihreällä teellä, joka on tehostettu orasmehulla. Luontaistuotekaupat myyvät vehnänorasta pakasteena.

- Suosittelen orasmehua kuuriluontoisesti. Yrttitee ei ole taas yhtä antioksidanttinen kuin vihreä tee. Kuusenkerkkä-juomaa kannattaa valmistaa keväällä, sillä silmut on poimittava silloin.



Tummaa suklaata harmeihin



Monet kilpailuun tulleet juomaohjeet tuottavat mielihyvää, mutta sisältävät tavallista sokeria, jota en suosittele suuria määriä, sanoo Elina Lammi.

Hedelmäsokeria käyttäen selviää pienemmällä määrällä. Sokerilisä ei ole aina välttämätön, sillä juoman voi makeuttaa banaanilla, taatelilla tai hunajalla.

- Oma merkityksensä on tummasta kaakaosta tai suklaasta tehdyllä juomalla. Terveysjuomaksi sen tekee runsas flavonoidipitoisuus ja sen serotoniinipitoisuutta eli onnellisuushormonia kohottava
vaikutus. Tumma suklaa tuottaa mielihyvää silloin kun harmittaa. Myös maustettu yrttitee tarjoaa kaikille aisteille iloa.



kuva: Arja Lento
Koivunmahlaa voi käyttää hyvin pirtelöiden pohjana, sillä se on suhteellisen makeaa. Hunajaa on syytä käyttää haaleaan juomaan, sillä kuumassa hunajan ravintoaineet tuhoutuvat.

Myös ns. täysjyväsokerit kuten intiaanisokeri ovat hyvä ja luonnollinen vaihtoehto, sillä sitä ei ole putsattu ravintoaineista. Keinotekoisia makeutusaineita en suosittele käyttämään lainkaan.



Karsi turhakkeet



kuva: Rita Trötschkes
- Maitoa ja kokkelipiimää en nostaisi terveysjuoman asemaan ollenkaan. Maito ei ole aikuisille välttämätön, sillä saamme eläinproteiinia ihan tarpeeksi muutenkin, sanoo Elina Lammi.

- Maitoa, keksejä tai Marianne-karkkeja en yhdistäisi terveysmielessä ollenkaan, sillä kekseissä on transrasvoja ja karamelleissa sokeria.


Tarjoaisin koululaisille välipalaksi maito- soija- tai kaurajuomapohjaisia juomia, joissa on kaurahiutaleita, pellavansiemeniä tai kauraleseitä kuitulisänä ja makuaineena marjoja.

- Näistä saa kuidun luonnollisen muodon. Hyvä välipala on mansikkapiimä, jossa ei ole makeutusaineilla ja lisäaineilla tehostettua kaupan marjakeittoa. Valmiissa marjakeitossa on niin paljon muuta kuin itse marjaa!

Kahvikaan ei ole terveysvaikutteinen, sillä se toimii duireetin tavoin ja vie nestettä mennessään. Cocajuomia ei kannata suosia, sillä se vievät taas luuston kalsiumia.

Etikkavesi ei tee hyvää hampaiden kiilteellä kuten ei pitkin päivää
juotu kasvismehukaan. Kasvisjuoma on syytä juoda kerralla, esim.
aamulla tai aterian yhteydessä.




Keitetyt mehut ja marjapirtelöt



kuva: Banana Stock Ltd.
Perinteinen marjamehu on suhteellisen hyvä terveysjuoma, sillä siinä on flavonoideja ja C-vitamiinia sokerista huolimatta. Itse tehty sima on aina parempi vaihtoehto kuin kaupan limppari, mutta periaatteessa hiivalla tehdyt juomat ovat enemmän juhlajuomia eivätkä ns. terveysjuomia.

Terveysjuomaksi ehdotettu punaviini on kohtuudella käytettynä
terveysjuoma, sillä se tehostaa ruuansulatusta ja sisältää flavonoideja, mutta terveellinen peruselintarvike se ei sentään ole,
vaikka niin ehdotettiinkin!

Marjoja voi lisätä sellaisenaan kivennäisvesiin, jolloin syntyy raikas janojuoma. Ilman vitaminoituja erikoismehuja pärjää hyvin, sillä kevyt marjapirtelö ilman jäätelöä riittää aamu- ja välipalaksi.

» Lukijoiden lähettämiä juomaohjeita

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi