Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa


15.2.2006 Rita Trötschkes

Muistatko lapsuudestasi sen, miten painekattila melkein räjäytti hernerokan kattoon tai omenasoseen seinille? Pelottavat muistikuvat saattavat istua vahvasti, vaikka modernit painekeittimet ovat nykyään turvallisia ja edistyksellisiä verrattuna vanhoihin painekattiloihin, joiden venttiilit eivät olleet suojattuja.

Hellävarainen painekypsentäminen säilyttää ruuan vitamiinit ja kivennäisaineet paremmin kuin perinteinen paistaminen, grillaaminen ja keittäminen. Ruokaa ei tietenkään voi valmistaa aivan ilman rasvaa ja vettä, mutta aika usein ruoka-aineiden oma kosteus ja rasva riittävät.




kuva: Rita Trötschkes
- Keittoaika lyhenee ja ruuan maku sen kun paranee, vakuuttaa Christer Holm, joka valmistaa ja esittelee työkseen AMC-kattiloiden kypsennysmenetelmiä ja valmistaa lounaan maisteltavaksi.

Alkupalaksi hän valmistaa pastaa.
- Kattilan pitää olla vähintään puolillaan, maksimissaan 1/3 täynnä, jotta siinä on kiehumisvaraa. Pasta valmistuu siten, että neste imeytyy ensin pastaan ja notkistaa sen sitten sopivaksi.

Kattilaan hän lisää pastan ohella kevytkermaa, vettä ja kasvisliemijauhetta. Valmistusaika on 2/3 perinteisestä kypsennysajasta.

Kantta ei voi nostaa keittämisen aikana



kuva: Rita Trötschkes
Koska en ole tottunut painekattilaan, yritän nostaa kantta tarkistaakseni pastan notkeuden. Perinteiseen ruuanvalmistukseen verrattuna painekattilan kantta ei saa auki, sillä paine pitää sen tiukasti kiinni.

Ruokaa ei voi välillä tähyillä. Kattila mittari piippaa ja kannessa vaihtuvat värit keltaisesta vihreän kautta punaiseen, kun kypsennys etenee ja valmistuu.


kuva: Rita Trötschkes
Kun ihmettelen miten pastan koostumus pysyy kimmoisana, kertoo Christer Holm, että huippuammattikokki oli epäillyt, että painekypsentämällä valmistettu pasta on jonkinlaista luiroa. - Se oli ”oikeaoppisesti al dente”, oli kokki vahvistanut maisteltuaan pastaa.

Myös mausteallergikot ovat saaneet uusia makuelämyksiä, sillä vedetön kypsentäminen ja rasvaton paistaminen eivät vaadi mausteita, mutta tekee ruuasta silti maukasta.



Kasvisten väri ja maku säilyvät



kuva: Rita Trötschkes
Pääruuaksi Christer Holm valmistaa kanaa ja kasviksia. Hän huuhtelee ja ravistelee kasvikset ja laittaa ne kypsennysjärjestyksessä kattilaan: perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia ja paprikaa. Huuhdelluista kasviksista jää vesipisaroita. Lämmön voimasta kosteus muuttuu höyryksi, joka nousee ylöspäin ja tipahtaa kondensoituneina pisaroina alas.

- Painekypsentämisessä pitää olla aina nestettä ja hellassa aluksi täysteho, jotta neste alkaa kiehua. Kun höyryä alkaa muodostua, nousee kansi hieman ylös, kunnes painekattila imaisee kannen kuuluvasti ja tiivisti kattilaan kiinni. Tästä eteenpäin hellan voi sammuttaa tai säätää lämmön aivan minimille, kertoo Christer Holm.



Painonpudottajan ruokaa?



kuva: Rita Trötschkes
- Olin sellainen punaniska juntti, joka ei syö kasviksia, nauraa Christer Holm, mutta painekeittimen pehmeällä pikakypsennyksellä valmistetut kasvikset kolahtivat minuun heti. Ihmettelin miten maukkaiksi kasvikset tulevat, vaikka suolaa ei ole lisätty ollenkaan.

Painoni on pudonnut, vaikka en ole lisännyt liikuntaa. Olen kiristänyt vyön lenkkiä 8-9 pykälää, koska syön terveellisesti painekypsentämällä valmistettua ruokaa.

Sitten hän laittaa kanapalat pannulle ilman rasvaa. Koska liha ottaa välittömästi kiinni kattilan ruostumattomaan teräspohjaan, menevät lihasyyt kiinni ja lihaneste pysyy lihassa sisällä. Tavallinen teräspannu tuhoaisi lihan ilman rasvaa, mutta nyt liha pysyy mehevänä ei edes kutistu. Painekattilan mittari kertoo kypsennyksen valmistumisen.

Todistuksena saan eteeni herkullisia kasviksia ja kanaa, joissa on todellakin erinomainen maku!

Sulkumekanismi ja paineensäädin



kuva: Rita Trötschkes
Keittiövälineitä myyvien kauppojen valikoimista löytyy saksalaisia ja italialaisia painekeittimiä, joiden hinta vaihtelee 100-200 euron välillä riippuen kattilan koosta ja varustelusta.

Hintavissa AMC-kattiloissa (noin 200 euro/kattila) on patentoi lämpömittarilla varustettu kansi, jotka yhdessä kattilan kanssa muodostavat ilmatiiviin parin.

Kun kypsennys on valmis, kannen voi poistaa kattilasta kolmella tavalla.

– Nosta kattila tiskialtaaseen ja valuta kylmää vettä päälle tai poista painetta pakoventtiilin kautta päästämällä sitä vähän kerralla pois tai anna kattilan jäähtyä, luettelee Christer Holm.

AMC:n kannen pehmeää pikakypsennysmenetelmää (yli 105-112 astetta) voi käyttää kasviksiin, jolloin kasvikset valmistuvat nopeasti ja terveellisesti. Kokonainen kukka- tai parsakaali valmistuu 1 minuutissa, kattilallinen porkkanoita kypsyy 3 minuutissa ja riisi tarvitsee 3-6 minuuttia.

- Aamulla valmistin lapsille riisipuuroa pikakypsennysmenetelmällä 13 minuutissa ilman että hämmensin puuroa.

Toinen kypsennysmenetelmä (turbo 115-125 astetta) sopii pitkän kypsennyksen vaativille ruuille.

-Naudan suikalelihaa nimitettiin perheessämme aikaisemmin purkkalihaksi. Sehän vaatii todella monen tunnin kypsennysajan, jotta siitä tulee murea eikä jäisi kumimaiseksi. Painekattilalla ruskistan lihan ja teen kastikepohjan, sillä painekypsentäminen edellyttää nestettä, turbopuolella 20-25 minuutissa saan naudanlihasta todella mureaa. Se on kuin parasta sisäfilettä, vakuuttaa Christer Holm.

- Moni ostaa hernekeiton peltipurkissa sen vuoksi, sillä harva jaksaa keittää sitä 3 tuntia. Painekattilan avulla hernekeitto valmistuu 20-30 minuutissa. Karjalan paistin valmistaminen kestää normaalisti 2-3 tuntia uunissa, mutta 30 minuuttia paineen avulla.


Painekattila antaa pelivaraa, mutta hella pitää tuntea



kuva: Rita Trötschkes
Jos haluaa painekypsentämisen hyödyn, ei tarvitse välttämättä monta erillistä painekattilaa, vaan painekannen sopivalla halkaisijalla, joka sopii eri (2-4 litran tai isompiin 3,5 -8 litran) kattiloihin, sanoo Christer Holm.

Kotiopastuksissa Christer Holm näyttää mm. painekypsentämisen parhaat niksit ja koko perhe saa maistaa valitsemaansa ruokaa ja sanoa mielipiteensä kattiloista.

Yleisin ongelma painekypsentämisessä tuntuu olevan mielikuva, että hella täytyy olla täysteholla koko ajan. Tällöin ruoka kuitenkin palaa pohjaan. Vedettömässä ja rasvattomassa painekypsentämisessä maksimilämpötila on yleensä hellan keskilämpötila eli puoliteho. Hellan asteikosta 0-6 lämpötilaksi riittää 2 tai 3 riippuen hellan tehosta. Kannen piippari valvoo, että teho säilyy toivottuna.



Lisää aiheesta
  »  Painekeittimellä valmistettavia ruokia
  »  Painekeittimellä valmistettavia kasvisruokia


Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
» Painekeittimellä valmistettavia ruokia
» Painekeittimellä valmistettavia kasvisruokia
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi