Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita


8.7.2005 Päivi Sertti/Rita Trötschkes

Grilliateriasta tulee juuri niin terveellinen kuin grillattavat ruoka-aineetkin ovat. Hyvän, lämpimän aterian jälkeen on kylläinen olo pitkään. Kun näläntunne ei häiritse, voi nauttia kesän muista asioista.

kuva: Seppo Sarkkinen
- Kesällä voi helposti käydä niin, että ruokaa ei jakseta laittaa, vaan napsitaan välipaloja, joiden ravitsemuksellinen arvo on käytännössä huonompi kuin lämpimän aterian, sanoo ravitsemusterapeutti Päivi Sertti.

Lämmin ateria sen sijaan on ikään kuin automaattisesti terveellinen, koska se melkein aina koostetaan hyvistä elintarvikkeista: perunaa, kasviksia, kalaa.

Makkara onnistuu grillissä aina, mutta se saattaa sisältää kohtuuttomasti suolaa. Suosittu grillimakkara on helppo valmistaa, mutta ravitsemussuositusten mukaan lautasmallin tulisi olla puolillaan kasviksia.

- Tulleiden ohjeiden kokonaisuus oli kasvisten suuntainen, iloitsee Päivi Sertti. Minua viehätti myös monien reseptien yksinkertaisuus.


Sitä syödään, mitä grillataan



kuva: Nina Varis
Suomalaiset syövät kasviksia yli 300 grammaa päivässä, kun WHO:n suositus on 400 grammaa ja Kotimaiset Kasvikset ry kampanjoi 500 gramman puolesta. Jos vatsa täytetään lähes energiattomilla kasviksilla, ei sinne mahdu paljon kaloripitoisia ruokia.

Näin riski kesäkiloista pienenee!

- Kasviksissa on monia terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviä aineita, joita ei lueta perinteisiin ravintoaineisiin kuten flavonoideja ja antioksidantteja. Esimerkiksi tomaatin ja porkkanan eräät aineet eivät suinkaan tuhoudu kuumennuksessa, vaan muuttuvat jopa paremmin elimistön hyväksikäytettäviksi.



Hyviä, testattuja ohjeita



kuva: Arja Lento
Ruisleipä on ravintosisällöltään loistava ruoka-aine. Sen kuumentaminen grillissä tekee leivästä entistä paremman makuista.

Ruis tasapainottaa aterian energiaravintoaineiden osuutta niin, että hiilihydraattien osuus suurenee. Helpostihan grilliateria on reilusti proteiini- ja rasvapitoinen.

Grillivarrasohjeet sopivat aloittelevalle grillaajalle, joka vierastaa muutoin kasviksia.

- Itse sekoitan pakastekasviksia ja/tai isohkoja sipulinpaloja kulhossa valmiin grillikastikkeen kanssa. Wokkaan seoksen muurinpohjapannulla.

Hyvä peruna



kuva: Arja Lento
Tulleet perunaohjeet ovat ravintoarvoltaan erinomaisia. Suomalainen peruna on myös moderni kesäruoka, joka on hinnaltaan edullinen. Sen soisi syrjäyttävän ranskalaiset perunat useammin.

- Grillinauriksista tuli mieleen vanhat ajat. Kun syksyllä nostettiin perunaa, tehtiin perunapellolla nuotio ja hiillosten alle kuumaan laitettiin perunoita kypsymään. Kypsinä ne olivat nokisia ja aika paksukuorisia, mutta meheviä. Ehkä tätä voisi soveltaa grilliperunoiden hauduttamiseenkin.



Vältä grillauksessa rasvaisia juustoja



kuva: Nina Varis
Resepteissä oli käytetty paljon juustoja, joiden käyttö on helppoa, ja jotka mehevöittävät ruoan.

-Jos piilorasvaisia ruokia syödään koko kesä, voi vyötärönympärys alkaa kasvaa. Vyötärönauhan kiristyminen kertoo vääjäämättä liiallisesta energiansaannista.

Juustoista löytyy myös hyviä, terveellisiä rasvahappoja sisältäviä vaihtoehtoja, joiden kohtuullinen käyttö on suositeltavaa, koska niiden rasvahapot ovat yhtä välttämättömiä elimistölle kuin vitamiinitkin.

- Toivon myös, että oliiviöljy vaihdetaan osittain tai kokonaan rypsiöljyyn, jonka rasvahappokoostumus on parempi kuin oliiviöljyn, ehdottaa Päivi Sertti.

Hyvä grillimuunnos perinteisestä omenapaistoksesta on hedelmä-kauraresepti, jossa on kohtuullisesti rasvaa ja sokeria.

» Kesäruokakisan satoa


Lisää aiheesta
  »  Grillauksessa huomioitavia seikkoja


Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
» Grillauksessa huomioitavia seikkoja
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi