Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia


23.9.2004 YLE Terveys

Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimuslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan tumman suklaan syöminen näyttäisi nostavan "hyvän" eli HDL-kolesterolin pitoisuutta veressä.

kuva: AP Graphics bank
Tutkimuksessa verrattiin valkosuklaan, tumman suklaan ja kaakaon flavonoideilla rikastetun tumman suklaan vaikutuksia 45 vapaaehtoisella kolmen viikon ajan.

Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimuslaitoksella tehtiin vuoden 2001 alussa tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää suklaan syönnin vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Tutkimuksessa selvitettiin suklaan flavonoidien vaikutuksia veren lipideihin (kokonais-, LDL- ja HDL-kolesteroli) ja niiden hapettumiseen.

Kolesteroli on ihmiselle elintärkeä rasvaliukoinen yhdiste, jota tarvitaan mm. solukalvojen rakenteisiin. HDL-kolesteroli on ns. hyvää kolesterolia, sillä se kuljettaa kolesterolia pois verisuonten seinämistä. "Paha" LDL-kolesteroli on haitallista siksi, että se ahtauttaa verisuonia.

Korkea veren LDL- ja matala HDL-kolesterolin pitoisuus lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Korkean LDL-kolesterolin pitoisuuden lisäksi sen hapettumisen esitetään lisäävän sairastumisriskiä. Runsas kasvikunnan tuotteiden käyttö suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta. Suojavaikutuksen on esitetty välittyvän osaksi antioksidanttien välityksellä, jotka voivat estää LDL-kolesterolin hapettumista. Tunnetuimpien antioksidanttien seleenin, C- ja E-vitamiinien lisäksi myös flavonoidien on esitetty toimivan ihmiselimistössä hapettumisreaktioiden estäjinä.


Sydän- ja verisuonitautiriski pienenee



Neljän viikon aikana kolmeen eri ryhmään jaetut vapaaehtoiset koehenkilöt nauttivat joko valkosuklaata, tummaa suklaata tai flavonoideilla rikastettua tummaa suklaata. Koehenkilöiden vuorokauden aikana nauttima annos oli suuruudeltaan 75 grammaa.

Tutkimuksessa ilmeni, että tumma suklaa pitkäaikaisesti nautittuna nosti veren HDL-kolesterolipitoisuuksia. HDL-kolesteroli nousu oli suuruudeltaan 9,0 prosenttia tummaa ja 11,3 prosenttia flavonoideilla rikastettua tummaa suklaata syöneiden ryhmässä. Valkoista suklaata syöneiden koehenkilöiden veren HDL-kolesteripitoisuus ei muuttunut.

HDL-kolesterolin nousu oli edullinen havainto, sillä sen pitoisuuden nousun katsotaan pienentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kansanterveyden tutkimuslaitoksen mukaan ennen lopullisten johtopäätösten vetämistä tarvitaan jatkotutkimuksia toistamaan tutkimuksen tulokset sekä selvittämään, mitkä yhdisteet kaakaomassassa nostavat HDL-kolesterolia.

Suoritetun tutkimuksen mukaan tumman suklaan syönnillä ei havaittu olevan epäedullisia vaikutuksia LDL-kolesteroliin, joten kokonaisvaikutus veren lipideihin oli edullinen.


Rasvahapoista uusi havainto



Tutkimuksessa pyrittiin myös selvittämään, vähentävätkö suklaan flavonoidit erilaisten hapettumistuotteiden syntymistä, eli toimivatko yhdisteet antioksidantteina ihmiselimistössä.

Suklaan sisältämät flavonoidit eivät tämän tutkimuksen mukaan näyttäisi vähentävän erilaisten hapettumistuotteiden syntymistä, mutta toisaalta suklaan rasvahapot näyttäisivät kuitenkin vähentävän joidenkin lipidien hapettumistuotteiden syntymistä. Havainto on tutkijoiden mukaan uusi ja se kaipaa lisäselvittelyä.

Tutkimuksen osallistuivat tutkijat Jaakko Mursu, Sari Voutilainen, Tarja Nurmi, Tiina Rissanen, Jyrki Virtanen, Jari Kaikkonen, Kristiina Nyyssönen sekä Jukka T. Salonen. Tutkijoiden mukaan lisätutkimuksia tarvitaan varmentamaan saadut tulokset.



Lisää aiheesta
  »  Suklaata, suklaata


Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
» Suklaata, suklaata
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi