Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Miltä keliaakikon elämä maistuu?


30.8.2004 Helena Collin

Kun ihminen sairastuu keliakiaan, se tarkoittaa elinikäistä muutosta. Aluksi tieto sairaudesta voi pelästyttää. Keliaakikko Sanna Mönkkönen kertoo, miltä elämä maistuu pari vuotta diagnoosin jälkeen.

Sanna Mönkkösellä todettiin keliakia kaksi ja puoli vuotta sitten. Sanna oli jo pitkään kärsinyt erilaisista vatsavaivoista, kunnes vihdoin keliakia löydettiin.

- Aluksi lääkärit vain sanoivat, että meitä on herkkävatsaisia ja toisilla on enemmän vatsavaivoja. Mutta sitten veren hemoglobiinia ei saatu nousemaan edes raudalla ja sitä alettiin tutkia tarkemmin ja verikokeissa keliakia paljastui, Sanna kertoo.

- Olihan se aika yllätys. Jotenkin ajattelin ensin, ettei minulla voi olla sitä, koska se on usein perinnöllinen, eikä meidän lähisuvussa ole keliakiaa. Vähän ajan kuluttua alkoi itkettääkin, että mitenkähän tästä selviää, kun niin moni asia menee uusiksi.

Sanna ajatteli, että hänestä tulee riesa myös muille ihmisille, koska hänen täytyy vaivata ihmisiä sillä mitä hän voi syödä.

- Aika pian pääsin mukaan jutun juoneen. Minut ohjattiin heti ravintoterapeutille, joka tiesi keliakiasta todella paljon. Ei se sitten niin kauhealta tuntunut, Sanna muistelee.


Läheiset täysillä mukana



Kaikista tärkeintä keliakiaan sopeutumisessa on ollut kuitenkin perheen ja läheisten tuki. Sannan mies selvitti ensitöikseen, mitä Sanna saa syödä ja mitä ei. Myös hänen vanhempansa, vaikka hän ei enää heidän luona asunutkaan, selvittivät tarkasti, mikä sairaus keliakia on.


Sannan mukaan läheisten tulee tietää sairauden säännöt.
Kesto 23 sekuntia.

Rukiin makua kaipaa



Henkilökohtaisesti suurimmat luopumiset koskivat leipää ja pastaa ja spagettia.

- Ruisleipää kaipaan tosi paljon, koska rukiin makua ei saa muualta. Tattari on lähellä, mutta ei senkään maku ole samanlainen. Vehnän maku sen sijaan tulee gluteenittomistakin tuotteista melko hyvin.

- Pastaa ja spagettia saa gluteenittomana melkein saman makuisena kuin normaalisti, mutta hinnassa on järkyttävä ero, Sanna päivittelee.


Ravintolaan tai kylään?



Suomalaisissa ravintoloissa on Sannan mukaan hyvin selvitetty, mikä ruoka ei sisällä gluteenia. Se on usein merkitty G-kirjaimella. Jos merkintöjä ei ole, tarjoilija saa selvittää.

- Jos esimerkiksi tilaan ranskalaisia perunoita, pitää ensin selvittää, ettei samassa öljyssä ole friteerattu jotain aikaisemmin, hän antaa esimerkin.



Sen sijaan kylään meno tuntuu Sannasta hieman hankalammalta.
Kesto 1 minuutti.

- Suosikki leivonnaisena minulla on marenkikakku, jota siskoni tekee, ja sen kanssa vaikka marjoja tai kermavaahtoa.

Arkiruoka ei ole muuttunut



Sanna vakuuttaa, että keliaakikko voi nautti ruuasta edelleen täysin siemauksin.

- Arkiruoka ei ole oikeastaan muuttunut. Kaikki ruuat valmistan gluteenittomana ja meillä koko perhe syö samaa ruokaa. Keliakia ei vaikuta kuitenkaan paljoa ruuan makuun tai ruuasta nauttimiseen, Sanna toteaa.

- Minä olen todella tyytyväinen, että minulta on löydetty keliakia. Näin voin jatkossa syödä oikein ja pitää terveydestäni huolta.

(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Haastattelujen kuunteluun tarvittavan, ilmaisen Real One Playerin saat ladattua täältä.


Lisää aiheesta
  »  Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
  »  Keliakialla yhteys masennukseen ja käytöshäiriöihin


Faktaa keliakiasta



Keliakia on viljojen aiheuttama elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on elinikäinen, gluteeniton ruokavalio. Keliaakikoille sopivat gluteenittomat viljalajit kuten riisi, tattari, hirssi tai maissi.

Keliakiassa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine, gluteeni aiheuttaa perimältään alttiille henkilölle ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan madaltumisen. Suolinukkavaurion vuoksi suolen imeytymispinta pienenee. Seurauksena on suolisto-oireita ja imeytymishäiriöitä. Keliakia voi ilmetä myös iholla kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana.

Huonosti hoidettu tai hoitamaton keliakia aiheuttaa vakavimmillaan luukatoa, lapsettomuutta ja voi lisätä ohutsuolen imukudoskasvainten riskiä.

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
» Leivo gluteenittomasti - Omena- toscakakku
» Keliakialla yhteys masennukseen ja käytöshäiriöihin
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi