Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei


24.8.2004 Helena Collin

Vuoden 2004 Kouluterveyskyselyn mukaan koululaiset syövät epäterveellisiä välipaloja usein ja pesevät hampaitaan vain kerran päivässä. Sen sijaan kouluruoka maistuu yhä useammalle.

Kuva: Mika Kanerva
- Kolmannes yläluokkalaisista ja vajaa kolmannes lukiolaisista ilmoitti syövänsä epäterveellisiä välipaloja vähintään kaksi kertaa kouluviikon aikana. Tutkimus odottaa vielä tarkempaa selvittelyä, jotta saamme kuntakohtaisia tuloksia, täsmentää erikoistutkija Minna Räsänen Stakesista.

Epäterveellisiksi välipaloiksi lasketaan muun muassa limsat, makeiset, pitsat, lihapiirakat ja leivonnaiset.


Räsäsen mukaan tulos on odotettu ja kehitys huolestuttavaa.
Kesto 42 sekuntia.


Suukottelu ei lisää harjausta



Kuva: Helena Collin
Vuoden 2004 Kouluterveyskyselyssä selvisi myös, että yli 70 prosenttia peruskoulun pojista ja puolet tytöistä laiminlyö hampaiden harjauksen suosituksen mukaan eli kaksi kertaa päivässä.

- Nämä vielä suukottelu-iässä olevat eivät harjaa hampaitaan. Lukiolaiset sentään lisäävät harjauksen määrää, Räsänen kertoo hieman huvittuneena.

Kenen tehtävä on huolehtia koululaisten hampaiden terveydestä ja harjauksesta?



Ensisijaisesti harjaus on henkilön omalla vastuulla, mutta Räsänen toivoo, että kouluissa asiaa pohdittaisiin yhdessä.
Kesto 1.02 minuuttia.


Fluoritabletit mukaan



Kuva: Helena Collin
Oulun yliopiston professori Hannu Hausen tarkentaa, että keskeisin koululaisten suun terveyttä heikentävä sairaus on hampaiden reikiintyminen. Nykyisin noin puolella 12-vuotiaista on reikiä tai paikkoja hampaissa.

- Reikiintymistä voi hillitä välttämällä jatkuvaa napostelua ja syömällä fluoria. Jos karkkinälkä yllättää, kannattaa kaupan kassalle mennessä syödä fluoritabletti ja katkaista karkkien jälkeen happohyökkäys ksylitolipurkalla välittömästi, Hausen neuvoo.


Kouluruoka maistuu yhä useammalle



Kouluterveyskyselyn mukaan yläluokkalaisista pojista 83 prosenttia ja tytöistä 74 prosenttia söi koulussa tarjotun ruuan. Lukioikäisissä luvut olivat pari prosenttiyksikköä korkeammat.

Jopa kuudennes tytöistä jättää pääruoan syömättä ja syö sen sijaan leipää, juomaa ja salaattia. Kouluruoan jättää kokonaan syömättä kahdeksan prosenttia yläluokkalaisista ja kuusi prosenttia lukiolaisista.

- Kouluruokaa syödään edellisiä vuosia paremmin. Se, kuinka paljon syödään, on sitten toinen kysymys, Räsänen toteaa.



Kouluruokaan vaikuttaa Räsäsen mukaan ruokailutilanne.
Kesto 49 sekuntia.


Terveydenhoitaja neuvoo luottamuksellisesti



Kuva: Helena Collin
Kouluterveydenhuollon näkökulmasta kyselyn tulokset näkyvät arkipäivässä. Kouluterveydenhoitaja voi puuttua nuorten ongelmiin hyvin konkreettisesti.

- Jos oppilas esimerkiksi valittaa toistuvaa päänsärkyä, väsymystä tai vatsavaivoja, voi kysellä että miten nuori syö aamiaista tai lounasta. Ihminen ei toimi ilman polttoainetta, toteaa Tampereen kouluterveydenhuollon koordinaattori Hannele Järvi.

Järvi korostaa, että kouluruoka on etuoikeus, joka jokaisen nuoren kannattaisi käyttää hyväksi.

- Myös välipalaksi neuvomme ottamaan jotakin muuta kuin karkkia tai limsaa. Usein nuori kyllä kuuntelee terveydenhoitajaa, jos heille on syntynyt luottamuksellinen, pitkäaikainen suhde. Viime kädessä ruokailutavat tulisi opettaa nuorille yhdessä vanhempien, koulun ja kouluterveydenhuollon kanssa, Järvi sanoo.


(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)» (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Haastattelujen kuunteluun tarvittavan, ilmaisen Real One Playerin saat ladattua täältä.


Lisää aiheesta
  »  Kouluterveydenhuoltoon laatusuositukset


Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
» Kouluterveydenhuoltoon laatusuositukset
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi