Linja

Lisää sisäpiirin tietoaMikä mikin on Hiisivuoressa?
LISÄÄ SISÄPIIRIN TIETOA!

Linja

Kuka kukin on Hiisivuoressa?

Vedenneito VEDENNEITO
Vedenneidot asuvat veden kuningas Ahdin valtakunnassa, kultaisessa vedenalaisessa kaupungissa. Vedenneito voi nousta rannalle peseytymään ja irrottaa siksi aikaa pyrstönsä. Erikoista vedenneidoissa on, etteivät ne veden alla ikäänny, mutta maalle nousseet vedenneidot vanhenevat.

Peikko Kamulainen ja Quupeikko PEIKKO
Hiisivuoressa olet voinut nähdä ainakin Peikko Kamulaisen, sekä omalaatuisen Quupeikon; mukavia peikkoja molemmat! Peikkoja asuu vuorten ja kallioiden sisällä( maahiset puolestaan metsissä ja talojen alla, ” tasaisen maan alla”.) Suuri osa peikoista on hyväntahtoisia ja kilttejä otuksia. Usein peikot ovat rumia: isonenäisiä ja karvaisia – mutta ei aina. Onpa kuultu peikon menneen naimisiinkin ihmisen kanssa! Asuinpaikan mukaan peikkoja voidaan kutsua kalliokööpeleiksi, vuorenväeksi, kalliopeukoiksi, jotuneiksi, hiisiksikin - mutta Hiisivuoressa sitä nimeä käytetään vain itse Hiisi-jättiläisestä. Peikot rakastavat aarteita, ja maksavat aina reilun palkan, jos tarvitsevat ihmiseltä apua.

Rostiof ROSTIOF, kuningas
Suomalainen kuningas, joka muutti sisämaahan siksi, että piti merenrantaa turvattomana merirosvojen vuoksi. Jos tämän voimamiekan kaltaisia aarteita omistaa, on syytäkin varoa varkaita!

Keijukainen KEIJUKAINEN
Keijukaisia on kaikenlaisia, yleisin on siivekäs laji. Keijukaiset nukkuvat yleensä talviunta. Keijut rakastavat juhlia, musiikkia ja tanssimista. Menninkäiset ja keijut ovat toisilleen siinä mielessä sopivaa seuraa, että keijut saavat hitaaseen menninkäiselämään vipinää, ja toisaalta menninkäisen seura rauhoittaa levotonta keijukaisluontoa.

'Menninkäinen MENNINKÄINEN
Menninkäiset ovat yöeläjiä, jotka eivät pidä kirkkaasta valosta. Matti on siitä poikkeava yksilö, että se pelkää pimeää, toisin kuin menninkäiset yleensä. Menninkäisillä on pöllöä terävämpi näkö, ja siksi Matille vartiointi onkin varsin luonteva tehtävä. Toinen asia sitten on, muistaako Matti katsoa oikeaan suuntaan – ja pysyykö se vartiopaikallaan hereillä.


Tietäjä TIETÄJÄ
Tietäjät uskovat tuntevansa kaikki salaisuudet. Heillä on useimmiten hallussaan varsin kummallisia konsteja; kuka ennustaa pikarista, kuka kantaa kaulallaan luista amulettia eli taikakorua. Hiisivuoren Tietäjä on aika äkkipikainen tyyppi, mutta tulee kyllä apuun silloin, kun erikoiskonsteja tarvitaan. Hiisivuoren Tietäjällä on mm eräs sormus, joka taikasanalla "skrabe" siirtää Tietäjän silmänräpäyksessä minne tämä tahtoo...

Lintukptplainen LINTUKOTOLAINEN eli ääreläinen
Lintukotolaiset ovat pienikokoista kansaa, vähän niinkuin mini-ihmisiä... Lintukotolaisia kutsutaan myös taivaanääreläisiksi, sillä heidän sanotaan asuvan lähellä taivaankannen ja maan rajaa. Sammakot ovat lintukotolaisten suurta herkkua, ihan niinkuin kurkienkin. Joskus kurjilla ja lintukotolaisilla on ollut hurjiakin taisteluita sammakkosaaliiden vuoksi. Astioina lintukotolaiset käyttävät munankuoren puolikkaita. Kuvassa näet Bereniken lukemassa lintukotolaisten lähettämää pikkuruista kirjettä suurennuslasin läpi.

Karhu KARHU
Otso, mesikämmen, kontio, ohto, metsän omena, ohtoinen, lintuinen, kouko, metsän kuningas, nalle... karhulla on monta nimeä. Vuorelaiset pitävät karhua eläinten kuninkaana ja Tapion vahvimpana eläimenä. Siitä syystä karhua kunnioitetaan ja arvostetaan ( ja Matti kyllä vähän pelkääkin). Karhuun liittyy paljon tarinoita ja uskomuksia, joista yhden mukaan karhu on laskettu maan päälle taivaasta.

Trulli TRULLI
Trulli on noidan toinen nimi. Noidat lentävät aikavälillä laskiaisesta pääsiäiseen, ja niiden kokoontumispaikka on nimeltään Kyöpelivuori. Trullien on sanottu käyttävän taikavoidetta, joilla ne voitelevat jalkanasa ennen lentämistä... ja tietysti myös taikasanoja tarvitaan. Ennen vanhaan trullit yrittivät usein varastaa naapureidensa karjaonnen itselleen. Se oli paha juttu, ja siksi noitia koetettiin karkottaa mm. katolla kelloja kilistellen ja pääsiäiskokkoja polttaen. Valokuvaan emme trullia saaneet, mutta tässä näet kuvan Hiiden kaverin, hurjan Hulda-trullin jättipadasta.

RAJAÄIJÄ
Rajaäijä on tyyppi, joka vahtii, ettei kukaan omi toisen maata. Jos vääryyttä tapahtuu, joutuu Rajaäijä huutamaan paikassa, jossa rajaa on omin luvin ja vääryydellä siirretty. Jos siis vaikka piha-aitasi näyttää siirtyneen kummasti lähemmäs taloasi, ja naapurin piha on samanaikaisesti suurentunut, rajaäijälle on huuteluhommia. Rajaäijän huudon tunnistat siitä, ettei kaiku vastaa sille. Rajaäijä joutuu karjua kailottamaan aina niin kauan, kunnes väärä raja on oikaistu.” Voi vääryyttä! ”

AHTI
Ruohopartainen veden kuningas, joka asuu vaimonsa Vellamon kanssa Ahtolassa meren pohjalla, mutta huolehtii myös maavesistä eli järvistä ja joista. Jos onkiretkellä ei tärppää, kannattaa pyytää Ahdilta kalaonnea sanomalla vaikka ”Anna Ahti ahvenia!”. Veneessä ja rannalla kannattaa aina käyttäytyä siivosti, jos mielii saada saalista. Vedenväki inhoaa rumaa käytöstä ja mekkalaa! Ahdin on sanottu olevan hylkeiden vanhin kantaisä, sillä Ahti muistuttaa ulkonäöltään melkolailla hyljettä.

LINNUT
Korppia sanotaan ilkeimmäksi ilmanlinnuksi, ja kotkaa ensimmäiseksi linnuksi, joka pystyy lentämään kaikkein korkeimmalle. Pääskysten sanotaan tuovan kotionnea, ja käen väitetään osaavan ennustaa, montako elinvuotta ihmisellä on jäljellä. Kyyhkynen lentää tuulen lailla ja kuljettaa mukanaan salaisia kirjeitä Hiisivuoreen ja sieltä pois!

JÄTTILÄINEN, kalevanpoika Hiisi on jättiläinen, yksi suomalaisten kantaisä Kaleva-jätin kahdestatoista pojasta. Jättiläiset ovat hirmuisen voimakkaita, kömpelöitä ja tyhmiä. Asuinsijoina jättiläisiä miellyttävät synkät metsät, louhikot ja vuoristot. Hiiden kerrotaan joskus rakentaneen kivestä linnan Paltamoon. Syystä tai toisesta se kuitenkin muutti linnastaan pois ja asettui isännöimään Hiisivuorta. Jättiläisiä väitetään 6 sormisiksi ja varpaisiksi… uskallatko laskea, montako varvasta Hiidellä on?

SAUNATONTTU
Punalakkisen joulutontun tuntee jokainen, mutta oletko koskaan kuullut kotitontuista, saunatontuista tai tallitontuista? Tonttuja on monenlaisia ja monessa paikassa, ihan niinkuin haltijoitakin. Jos talossa on oma kotitonttu, sitä kannattaa pitää arvossa. Tonttu tuo taloon vaurautta ja onnea, jos sitä ei kiusata tai kohdella huonosti. Tonttujen suurinta herkkua on puuro!

NÄKKI
Vedessä asuva näkki on aika kelju tyyppi. Näkki yrittää houkutella ihmisiä veteen jotta nämä hukkuisivat. Näkki osaa muuttaa muotoaan, ja se saattaa houkutella lapsia aaltoihin vaikka suuren koiran hahmossa. Uimaan mennessäsi voit suojautua Näkiltä huikkaamalla ”Näkki maalle, minä veteen”. Ylös noustessa huuda päinvastoin ”Näkki veteen, minä maalle”. Näkkiä voi myös pelotella heittelemällä kiviä veteen. Varmin konsti välttyä vaaralta on uida vain matalassa vedessä rantaviivan suuntaisesti, uimataitoisen aikuisen valvovan silmän alla…