Lasse Mårtenson


-------------------------------------------------------

Lasse Mårtenson
s. 24.9.1934, Helsinki
Lars Anders Fredrik Mårtenson
---------------------------------------------------------

Lars Mårtensonin äiti oli laulunopettaja ja isä urkutaitelija, musikaalinen lapsi Lars suuntautui kuitenkin, perheen kauhuksi, viihteellisemmän musiikin pariin. Vuonna 1949 Lasse Mårtenson osallistui The New Orleans Creole Stompers -nimisen kokoonpanonsa kanssa amatöörien orkesterikilpailuun, orkesteri voitti kisan. Hän perusti oman trion (Lasse Mårtenson Trio), jonka kanssa hän esiintyi vuosina 1952-1960.

Lasse Mårtenson oli töissä Stockmannin mainosgraafikkona, kunnes musiikista tuli pääammatti. Lasse Mårtensonin tutustuminen teatterinjohtaja Vivica Bandleriin vei hänet teatterin maailmaan. Lasse Mårtenson, kuva: Ensio Suonio 1964 Hän oli 1956-1963 teatterikapellimestarina Lilla Teaternissa sekä Helsingin ja Turun ruotsalaisissa teattereissa

Hän on myös näytellyt Ruotsissa Riksteaternin näytelmässä "Å vilket härligt krig" ja esittänyt Higginsin osan Operettiteatterin "My Fair Ladyssa" 1970-1971.

Laulaja Mårtensonista tuli aivan sattumalta, kun muuan ravintoloitsija vaati hänen trioltaan myös laulunumeroita. Lasse valittiin laulajaksi. Lasse oli kuunnellut amerikkalaisen pianisti-laulajan Nat King Cole'in levyjä ja otti hänen ohjelmistostaan muutamia sopivia kappaleita.

Lasse Mårtensonin ensimmäinen levytys oli marraskuussa 1961, Mårtenson trioineen (basisti Kari Hynninen ja rumpali Chrisse Schwindt) levytti EP:lle evergreenit Singing In The Rain, Two Sleepy People, Misty ja The Song Is Ended. Ensimmäinen levytys iskelmälaulajana tapahtui seuraavana vuonna Reino Helismaan kääntämän ja hänen itsensä sovittaman amerikkalaishitin Caterina myötä

Lasse Mårtensonin osallistui vuoden 1963 euroviisukarsinnaan Toivo Kärjen ja Repe Helismaan kappaleella Kaikessa soi blues, se sijoittui kisassa toiseksi. Hän osallistui kisaan myös säveltäjänä ja sijoittui neljänneksi balladillaan Marraskuu, jonka tekstistä vastasi Margareta Mutreich, kappaleen esittivät Seija Lampila ja Rauni Pekkala.

Lasse Mårtenson, kuva: Ensio Suonio 1964

Vuonna 1964 Lasse Mårtenson valittiin Suomen edustajaksi Eurovision laulukilpailuihin Tanskaan omalla sävellyksellään ja sanoituksellaan Laiskotellen, kappale sijoittui seitsemänneksi. Vuonna 1965 Mårtensonin sävellys voitti euroviisukarsinnan jo toistamiseen, tällä kerralla Marjatta Leppäsen tulkitsemalla sävelmällä Iltaisin, mutta pohjoismaisen asiantuntijaraadin esityksestä edustuskappaleeksi valittiin Viktor Klimenkon laulama Kärjen ja Helismaan balladi Aurinko laskee länteen. Mårtenson ei lannistunut tapahtuneesta vaan ikuisti tämän väärin kohdellun laulunsa duettona Leppäsen kanssa 1967 Mårtensonin säveltämä Varjoon - suojaan voitti taas kotimaisen euroviisukisan, kappaleessa on veturimies Alvi Vuorisen teksti ja sen esitti Matti "Fredi" Siitonen.

Lasse Mårtenson levytti 1960-luvalla paljon kappaleita, joista on muodostunut kestohittejä: musikaali-iskelmä Hello, Dolly, Nousevan auringon talo, Tien kuningas ja On ihmeen hyvä tulla kotiin taas, Muistako syyskuun ja Carola Standertskjöldin kanssa Mä lähden stadiin ja musikaalisävelmä Rikas mies jos oisin.

Lasse Mårtenson keskittyi yhä suuremmassa määrin säveltämiseen. Hänellä on hyvin monipuolinen tuotanto. Vuonna 1967 Mårtenson teki hengellisen televisiomessun Voiko sen sanoa toisinkin. Mårtensonin erikoisalaksi tuli tv- ja elokuvamusiikki, joista tunnetuin on varmasti draamasarjan Myrskyluodon Maija musiikki, joka on syöpynyt suomalaisten sieluun. Hänen työtään ja tuotantoaan ovat innoittaneet melkoisesti meri, saaristo ja veneily, kuten kokoelmissa Kaikki paitsi purjehdus on turhaa ja Lauluja merelle, mikä syntyi vuonna 1997 yhteistyönä Karita Mattilan kanssa. Mårtensonin televisiomusiikistaan on levytetty Myrskyluodon Maijan ohessa mm. Elämänmeno ja Lapin kullan kimallus. Lasse Mårtenson on ollut merkittävä tekijä myös suomalaisen estradiviihteen historiassa, sillä aikavälillä 1966-83 hän tuotti Helsingissä lähes joka vuosi uuden shown joko Kalastajatorpalle tai ravintola Adloniin. 1970-luvun lopulla hän oli mukana perustamassa Marjatta Leppäsen, Matti Kuuslan, Jaakko Salon ja Jukka Virtasen kanssa Uutta Iloista Teatteria.


-------------------------------------------------------
Yle Arkki; Ossi Walli haastattelee Lasse Mårtensonia 1971.

Takaisin Artistit-sivulle