Armand Lohikoski


-------------------------------------------------------
Lohikoski, Armand
3.1.1912 -
-------------------------------------------------------

Armand Lohikoski syntyi vuonna 1912 Amerikan länsirannikolla Astorian pikkukaupungissa. Hän muutti vanhempiensa mukana Suomeen 1921. Opiskeluaikoinaan hän harrasti näyttelemistä ja kuorolaulantaa.

Ennen elokuvauraansa Lohikoski työskenteli mm. lehtimiehenä ja Yleisradiossa. Lohikoski meni töihin Suomen Metro Goldwyn Mayerin filmivuokraamoon, ja siellä ollessaan Lohikoski pääsi vuonna 1946 opintomatkalle Hollywoodiin.

Metro Goldwyn Mayerissä hän ei kuitenkaan päässyt tekemään sellaista luovaa työtä kuin tahtoi ja niinpä hän vaihtoi työpaikkaa Fennada-filmiin, aluksi mainospäälliköksi. Aluksi hän teki käsikirjoituksia mm. lyhyisiin valistusfilmeihin. Ohjaajan unelma oli päästä tekemään pitkiä elokuvia, johon eei kuitenkaan Fennadalla ollut tilaisuutta, joten Lohikoski päätti siirtyä Suomi-Filmiin.

Uudessa talossa filosofian maisteri Lohikoskea odotti uusi pomo – Maisteri Särkkä.

Luvassa oli pitkien elokuvien ohjauksia, ensimmäinen ohjaus oli Reino Helismaan käsikirjoittama Me tulemme taas. Pääosiossa oli Tapio Rautavaara ja Tuija Halonen Lohikoski teki SF:n palveluksessa myös runsaasti valistus- ja mainosfilmejä.

Lohikoskella oli SF:n tullessaan ajatus Lallin ja piispa Henrikin tapauksesta. Ajan myötä sai Lohikoski kuitenkin nähdä Särkän liikemiesajattelun kovuuden. Maisterin ota tai jätä -politiikassa oli haave Lallista hiljalleen unohdettava, ja pyrittävä hoitamaan Puupäätyöt huolella. Ja hyvinhän hommat hoituivatkin. Puupäitten seikkailuilla oli tilauksensa: lastenelokuvista oli huutava pula, niinpä pekat, pätkät ja pikkaraiset tulivat juuri oikeaan tarpeeseen. Myös ihan kaikenikäisten lapsenmielisten iloksi ja riemuksi läpi vuosikymmenten.


-------------------------------------------------------
Tuotanto

Pitkät elokuvat
Me tulemme taas (1953),
Pekka Puupää kesälaitumilla (1953),
Minä soitan sinulle ... illalla (1954),
Hei, rillumarei! (1954),
Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä (1954),
Pekka ja Pätkä puistotäteinä (1955),
Kiinni on ja pysyy (1955),
Pekka ja Pätkä pahassa pulassa (1955),
Risti ja liekki (1957),
Pekka ja Pätkä ketjukolarissa (1957),
Pekka ja Pätkä salapoliiseina (1957),
Pekka ja Pätkä sammakkomiehinä (1957),
Kahden ladun poikki (1958),
Pekka ja Pätkä Suetz’illa (1958),
Pekka ja Pätkä miljonääreinä (1958),
Pekka ja Pätkä mestarimaalareina (1959),
Kohtalo tekee siirron (1959)
Taape tähtenä (1962)
-------------------------------------------------------
Takaisin