Risto Orko


-------------------------------------------------------

Orko, aiemmin Nylund, Risto Eliel William 15.9.1899 - 29.9.2001

-------------------------------------------------------
Risto Nylund syntyi Raumalla, hänen isänsä oli merikapteeni Frans Wilhelm Nylund ja äiti Edla Eleonora os. Grönholm.

Teatteri kiinnosti Risto Nylundia jo pienenä. "Omaa kiinteätä teatteria ei Raumalla tuohon aikaan ollut, mutta monet kiertueet vierailivat myös Raumalla. Äiti oli usein mukana niissä teatterikappaleissa, joita raumalaiset itse omissa merihenkisissä juhlissaan Palokunnantalolla esittivät, ja eno Juuse Blom oli eräänlainen impressaari, joka huolehti kiertueiden esityssalivaraukset - lähinnä Seurahuone tai työväentalo Soihtula - ja rekvisiittatarpeen kuten huonekalut Raumalla. Niitä lainattiin kauppaneuvos Wlad. Sofronoffilta (myöh. Sovero) ja myös Riston kotoa.

"Meidän oma kotimme tyhjennettiin noin melko perusteellisesti aina kerran joka kiertueen aikana. Väliin useammankin päivän aikana taisi olla huonekaluista vähän puute, sillä kiertue et pysyivät kaupungissa tavallisesti kolme neljäkin päivää ja esittivät joka ilta tietysti eri näytelmän." Ja kun ikää karttui, pojat saivat olla mukana toimittamassa rekvisiittaa paikalle ja jälleen takaisin lainaajalle - "milloin käsirattailla, milloin hevosella" ja myös silloin tällöin esiintyä avustajinakin näyttämöllä. Koulussahan näitä esiintymisiä ei katsottu kovin suopein silmin - "keskikoululaiset olivat teatterissa, valvoivat myöhäänja ehkä näkivät sellaisia näytelmiä, jotka kukaties eivät olleet heidän mielestänsä sopivia koululaisille", mutta täyskieltoakaan ei sentään annettu. "Minä olen istunut niissä niin pitkältä kuin ikinä jaksan muistaa."
(Risto Orkon muistelmista Suomi-Filmin 100-vuotias Risto Orko)

Helsinkiin

Helsinkiin Risto Orko lähti opiskelemaan lakia, mutta "opiskeluaikana" hän toimin mm. Rauman näyttämön teatterinjohtajana ja 1930 mm. Helsingissä Maakuntain Keskus-Pankin pääkonttorissa (T.J.Särkän sijaisena).

Satakuntalaisen Osuuskunnan puuhissa Risto Orko tutustui Maila Talvioon. Maila Talvion kautta alkoi Riston Orkon tie elokuva-alalle. Suomi-Filmissä Erkki Karu teki Mailan Talvion käsikirjoituksesta elokuvaa "Ne 45 000", elokuva käsitteli tuberkuloosia. Maila Talvio puhui Risto Nylundin mukaan elokuvan tekoon. Elokuva-ala vei miehen. Suomi-Filmi muodostui Risto Orkon valtakunnaksiseuraaviksi vuosikymmeniksi. Hän oli Suomi Filmi oy:n toimitusjohtaja 1945-1999.

Risto Nylund muutti nimensä Orkoksi virallisesti 1.12.1933. Risto Orko toimi useissa ammateissa, mm. lehtimiehenä, teatterinjohtajana ja pankinjohtajana, ennen kuin nousi erotetun Erkki Karun tilalle Suomi-Filmi yhtiön johtoon vuonna 1934. Hän toimi sekä tuotantopäällikkönä että myös yhtiön pääohjaajana.

Kun Risto Orko aloitti tuotantopäällikkönä, toimenkuvaan liittyi myös työskentely Suomi-Filmin pääohjaajana, ja aluksi käytännössä yhtiön ainoana ohjaajana. "Selvästi tiedän ainoastaan sen, että elokuvatuotanto ja ohjaaminen kiinnostaa minua enemmän kuin mikään muu ala ja että minusta toisinaan tuntuu kuin aikaisemmat puuhani olisivat olleet vain esitöitä ja valmistautumista tähän tehtävään", kertoi Orko Elokuva-Aitan haastattelijalle joulukuussa 1934, kolmannen elokuvansa valmistuttua.

Orko joutui tekemään kaksi ensimmäistä elokuvaansa Herrat täysihoidossa ja Minä ja ministeri kiireellä, yhtiön kamppaillessa talousvaikeuksien kanssa. Kolmannen elokuvan, Siltalan pehtoorin, toteuttamiseen hän pystyi paneutumaan jo perusteellisemmin.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin yhteistyö Suomi-Filmin toimitusjohtajana tuolloin olleen Väinö Mäkelän kanssa. Mäkelä oli Orkoa yhdeksän vuotta vanhempi ja jo vuodesta 1920 lähtien elokuva-alalla työskennellyt konkari. Tämäkin pulma ratkesi, kun Mäkelä Suomi-Filmin johtokunnan kanssa syntyneiden erimielisyyksien vuoksi jätti yhtiön Siltalan pehtoorin ensi-illan aikoihin. Siltalan pehtoori osoittautui yhtiön viisitoistavuotisten historian suurimmaksi kassamenestykseksi. Käytännössä tämä merkitsi Orkolle lähes avointa valtakirjaa jatkaa edelleen tuotantopäällikön ja pääohjaajan tehtävissä.

Orkon ohjaustyöstä

Risto Orkon neljästätoista elokuvaohjauksesta - Ne 45000 mukaanluettuna - voidaan draamatuotannon puolelle laskea kuuluviksi viisi: tuberkuloosin vastustamiseen liittyvä, Erkki Karun apulaisohjaajana toteutettu Ne 45000 (1933), alkoholista, alkoholin käytöstä ja alkoholismista kertovat VMV 6 (1936) ja Ja alla oli Tulinen järvi (1937) ja isänmaalliset aatedraamat Jääkärin morsian (1938) ja Aktivistit (1939).

Talvisodasta tehty Taistelun tie (1940) oli dokumenttityö, loput kahdeksan komedisesti sävytettyjä viihde-elokuvia. Herrat täysihoidossa (1933) ja Minä ja ministeri (1934) tapahtuivat modernissa kaupunkimiljöössä, Siltalan pehtoori (1934) ja Kyökin puolella (1940) lähinnä herraskartanoatmosfäärissä, Markan tähden (1938) rikkaan johtajan merenrantahuvilassa. Ryhmy ja Romppainen (1940) sekä Jees ja just (1943) olivat Armas J. Pullan teksteihin perustuvia koti- ja sotarintamahupailuja, neuvostoliittolaisen Leonid Gaidain kanssa ohjattu Tulitikkuja lainaamassa (1980) Maiju Lassilan romaaniklassikkoon perustuva, menneessä ajassa tapahtuva kansankomedia. Risto Orkon ohjaustuotannossa on lukumääräinen pääpaino ollut siis komediallisissa aiheissa, vaikka nykymaailma tunteekin ja muistaakin hänet lähinnä Jääkärin morsian ja Aktivistit -elokuvien tekijänä.

Kolmella vuosisadalla elänyt Risto Orko ehti tuottaa pitkien elokuvien lisäksi noin 1900 lyhytelokuvaa, noin sata kaitaelokuvaa sekä 2600 mainoselokuvaa.

-------------------------------------------------------
1930 pankinjohtaja
1931-1932 Suomen ilmoituskeskuksen osastopäällikkkö

1932-1933 Viikkosanomien toimitusjohtaja ja päätoimittaja

1933-1945 Suomi Filmi oy:n pääohjaaja ja tuotantopäällikkö

1945-1999 Suomi Filmi oy:n toimitusjohtaja

1952-1966 Valtion elokuvalautakunnan jäsen

1966-1968 Valtion kamerataidetoimikunnan jäsen

1969-1976 Suomen elokuvasäätiön hallituksen varapuheenjohtaja

Elokuvaohjauksia

1933 Herrat täysihoidossa
1934 Minä ja ministeri
1934 Siltalan pehtoori
1936 VMV 6
1937 Ja alla oli Tulinen järvi
1938 Jääkärin morsian
1938 Markan tähden
1939 Aktivistit
1940 Taistelujen tie
1940 Kyökin puolella
1941 Ryhmy ja Romppainen
1943 Jees ja just
1960 Taistelujen tie
1980 Tulitikkuja lainaamassa
-------------------------------------------------------
Yle Arkki: Kiintotähtiä ja tähdenlentoja. Risto Orko ja suomalaisen elokuvan vuosikymmenet. Kaarle Stewen. (1989)

Risto Orko ja suomalaisen elokuvan vuosikymmenet. Suurten muutosten aika. Kaarle Stewen. (1989) Risto Orko johti Suomi-Filmi Oy:tä vuodesta 1945 vuoteen 1976...

_______________________________________________________

Takaisin

Lähteet