Leif Wager


-------------------------------------------------------

Leif Wager
11.2.1922 - 23.3.2002

-------------------------------------------------------
Leif Wager oopperalaulaja, taidemaalari Lars Wagerin ja toimittaja Elsa Killengreenin esikoispoika, hän syntyi 11.2.1922 Helsingissä. Perhe asui eri puolilla Eurooppaa, ja Leif Wager oppi jo pienestä pitäen herrasmiehen tavoille. Hän kävi koulua mm. Lycée Montaignessa, Pariisin hienoimmassa poikakoulussa.

Perheen muuttaessa takaisin Suomeen Leif Wager siirtyi Helsingin ruotsinkieliseen lyseoon. Hän on opiskellut musiikkia Helsingin konservatoriossa ja teatteriopintoja Oslossa. Svenska Teaternin oppilaskoulussa hän opiskeli vuosina 1940 - 1942.

Leif Wager oli kiinnitettynä Svenska Teaterniin vuosina 1942 - 1975 ja Kansallisteatteriin 1975 - 1989. Hän on myös ollut mukana yli sadassa radiokuunnelmassa ja lukuisissa televisionäytelmissä. Vuosina 1942 -1946 Wager toimi Suomen Filmiteollisuuden kuukausipalkkaisena näyttelijänä

Leif Wagerin loistava lauluääni ja tyylikäs, aatelinen olemus vetosivat naisyleisöön. Kotimaisen elokuvan kulta-ajan miestähdistä joukkohysterian aiheuttajana Tauno Palolle veti vertoja vain Leif Wager. Sota-aikana häneen ihastuivat niin äidit kuin tyttäretkin, ja niukkuuden ajoista huolimatta hänelle lähetettiin kasapäin ihailijapostia, kukkalähetyksiä ja jopa leipäkortteja.

Ensimmäinen elokuvarooli Leif Wagerilla oli Hannu Lemisen elokuvassa Puck, jossa pääosissa olivat Tauno Palo ja Helena Kara. Wagerin varsinainen läpimurto tapahtui elokuvassa Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943). Wager laulaa elokuvassa Romanssin, josta tuli yksi sotavuosien suosituimmista lauluista ja Leif Wagerin tavaramerkki vuosikymmeniksi eteenpäin.

Elokuvan ja sen pääparin suosio oli valtava. Regina Linnanheimo oli jo vakiinnuttanut asemansa, mutta Leif Wagerille rooli kreivi Mauritz Armborgina merkitsi ampaisua kotimaisen elokuvan tähtitaivaalle yhdessä yössä.

Itse Wager suhtautui valtavaan suosioon vaatimattomaan tyyliinsä sanoen myöhemmin: "Jos olisin ollut vähemmän fiksu, minun olisi voinut käydä huonosti. Ymmärsin, ettei myrskyisä suosioni voinut johtua näyttelijäntaidoistani. Olinhan näyttelijänä vihreä ja kokematon. Satuin vain edustamaan jotakin, joka oli mahdollisimman kaukana sodan harmaasta arjesta."
Lisää Munkkiniemen kreivistä >>>

Katariina ja Munkkiniemen kreivi -elokuvan kuvauksissa Leif Wager tapasi ensi kerran tulevan vaimonsa Eva Hemmingin, joka oli mukana elokuvan balettikohtauksissa. Myöhemmin pari tapasi molempien työskennellessä Svenska Teaternissa. Varsinainen tuttavuus syntyi kuitenkin vasta kun Leif Wagerin isä Lars maalasi taulun joutsenprinsessasta Eva mallinaan. Leif keksi jos jonkinlaisia tekosyitä vieraillakseen isänsä työhuoneessa Evan ollessa mallina. Leif Wager ja Eva Hemming avioituivat vuonna 1946. Heillä on kaksi tytärtä.


Eva Hemming ja Leif Wager, kuva Kalle Kultala 1970-luku

Vuonna 1944 Leif Wager ja Helena Kara olivat pääosissa Minna Canthin näytelmään perustuvassa "kulttuurielokuvassa" Sylvi (1944). Leif Wagerin ja Helena Karan "kielletyt rakastavaiset" uhmasivat ajan moraalikäsityksiä. Wagerin rooli itsekeskeisenä Viktorina poikkesi siitä, mitä tältä herrasmiesrakastajalta yleisesti odotettiin.

Leif Wagerin sodanjälkeisiä elokuvarooleja olivat muun muassa Roland af Hällströmin ohjaamat katastrofielokuva Pikajuna pohjoiseen (1947) ja film noir Läpi usvan (1948). Ensin mainitussa Wager näyttelee Reino Sompaa, poliisia junassa pakenevaa nuorukaista, jälkimmäisessä puolestaan huonoille teille Helsingin satamassa ajautuvaa laivasähköttäjä Pertti Jarkamoa. Läpi usvan -elokuvan miespääosasta Wager palkittiin Jussi-patsaalla. Mieluisimmiksi elokuvikseen Wager on itse nimennyt elokuvat Tanssi yli hautojen (1950), Kesäillan valssi (1951) ja Sven Tuuva (1958). Mika Waltarin käsikirjoittamassa elokuvassa Tanssi yli hautojen Wager näytteli suomalaistyttöön rakastuvaa keisari Aleksanteri ensimmäistä. Edvin Laineen ohjaamassa Sven Tuuvassa hän puolestaan oli kenraali Sandels. Pitkälti Oskar Merikannon laulujen ja pääparin hehkun varaan rakentuvasta Kesäillan valssista muodostui yksi kotimaisen romanttisen elokuvan merkkipaaluja ja menestystarinoita. Kuten siinä, myös elokuvassa Onnelliset (1954) ohjaajana toimi Hannu Leminen ja Wagerin vastanäyttelijänä Eeva-Kaarina Volanen.

Wagerin myöhempiin elokuvarooleihin kuuluivat runsaiden näyttämö-, televisio- ja radiotöiden ohella sivuosasuoritukset Matti Kassilan elokuvassa Päämaja (1970), Maunu Kurkvaaran kujanjuoksussa (1971), Jaakko Pakkasvirran Runoilijassa ja muusassa (1978) sekä Rauni Mollbergin elokuvassa Ystävät, toverit (1990).

Hänen viimeisimpiä elokuvaroolejaan oli pirun osa Tero Jartin lyhytelokuvassa Kun piru tuli polkupyörällä sepän tölliin ja sepän vaimo sai uuden nenän (1993).

Muistelmateos Hävyttömän hieno elämä ilmestyi vuonna 2000.


-------------------------------------------------------
Leif Wagerin elokuvaroolit:
Hannu Leminen: Puck, 1942
Ossi Elstelä: Hevoshuijari, 1943
Ossi Elstelä: Katariina ja Munkkiniemen kreivi, 1943
T.J. Särkkä: Sylvi, 1944
Hannu Leminen: Synnin jäljet, 1946
T.J. Särkkä: Nuoruus sumussa, 1946
Roland af Hällström: Pikajuna pohjoiseen, 1947
Ville Salminen: Haaviston Leeni, 1948
Roland af Hällström: Läpi usvan, 1948
Roland af Hällström: Vain kaksi tuntia, 1949
T.J. Särkkä: Tanssi yli hautojen, 1950
Ville Salminen: Rion yö, 1951
Hannu Leminen: Kesäillan valssi, 1951
Ville Salminen: Mitäs me taiteilijat, 1952
Lasse Pöysti: ... ja Helena soittaa, 1952
Eddie Stenberg: Tervetuloa aamukahville
eli Tottako toinenkin puoli?, 1952
Esko Töyri, Kyllikki Forssell, Roland af Hällström:
Kolmiapila, 1953
Roland af Hällström: Saariston tyttö, 1953
Hannu Leminen: Onnelliset, 1954
Roland af Hällström: Ryysyrannan Jooseppi, 1955
Lasse Pöysti: Näkemiin Helena, 1955
Erik Blomberg: Kihlaus, 1955
Edvin Laine: Sven Tuuva, 1958
Ville Salminen: Kaks' tavallista Lahtista, 1960
Aarne Tarkas: Olin nahjuksen vaimo, 1961
Aarne Tarkas: Tähtisumua, 1961
Ville Salminen: Toivelauluja, 1961
Matti Kassila: Päämaja, 1970
Maunu Kurkvaara: Maunu Kurkvaaran kujanjuoksu, 1971
Jaakko Pakkasvirta: Runoilija ja muusa, 1978
Eija-Elina Bergholm: Angelas krig, 1984
Rauni Mollberg: Ystävät, toverit, 1990

Takaisin Näyttelijät-sivulle