Adela tekee ruokaa

Näin alkaa Kabuli pulaun valmistaminen: Laskeudutaan lattialle risti-istuntaan ja nostetaan syliin sileäpohjainen kori jossa on kilo tai kolme kiloa valkoista riisiä. Sen joukosta nypitään pois pienet kivet, hiirenkakat tai mitä ylimääräistä riisissä milloinkin on.

Puhdistettu riisi kaadetaan isoon pesuvatiin ja sen päälle kaadetaan vettä. Riisi turpoaa odottaessaan pääsyä pataan.

Sipulit pilkotaan, liha pudistetaan jänteistä ja ylimääräisestä rasvasta. Ne suljetaan painekattilaan kuumuuteen sen jälkeen kun ne on ensin paistettu öljyssä. Pyöreäposkinen painekattila nostetaan kaasukeittimen päälle puhisemaan.

Tässä vaiheessa riisi pääsee kiehumaan valtavassa alumiinikattilassaan nuotiolle.

Porkkanat suikaloidaan tulitikun paksuisiksi ja kahden tulitikun pituisiksi madoiksi. Ne paistetaan nopeasti öljyssä. Sitten paistetaan mantelit ja lopuksi rusinat.

Painekattilan lihojen kypsyyttä tarkastellaan ja pyyhitään hikeä otsalta.

Nyt on aikaa salaatin valmistamiselle. Korianteri, salaatti, kurkku ja tomaatti asetellaan kauniisti pitkulaiselle vadille. Pienet uudet sipulit halkaistaan sormen pituisine varsineen ja asetellaan pyrstöiksi soikean vadin molempiin päihin.

Riisi on sopivaa, liha on sopivaa, kaikki on valmista kabuli pulaun viimeistä vaihetta varten: lihat haudataan suuren kattilan riisitasangon sisään: päälle mantelit, rusinat ja porkkana suikulat. Kaiken ylle kaadetaan erilaiset ruuan valmistuksessa syntyneet paistin- ja keitinliemet. Suuri kattila pääsee taas nuotiolle. Siellä sen kannen päälle kasataan tulisia hiiliä lämmittämään ja muheuttamaan riisiä ja siihen piilotettua lammas-aarretta molemmilta puolilta.

Suuri kattila muhii nuotiolla kunnes isännältä tulee pyyntö tuoda ruoka pöytään.

K.T.