Afganistanin naiset

Kun ääri-islamilainen Taleban-liike hallitsi Afganistania, erityisen hankalassa asemassa olivat naiset. Monet talebanien säännöistä koskivat vain naisia. Naisilta ja tytöiltä kiellettiin esimerkiksi työssä käyminen ja koulunkäynti. Vaikka Talebania sanotaan ääri-islamilaiseksi, sen säännöt eivät kuvastaneet islamia, vaan ennen kaikkea vanhoja maaseudulla vallinneita tapoja.

Talebanien sääntöjen mukaan mieslääkärit eivät saaneet hoitaa naisia, ja kun naiset eivät saaneet työskennellä, naislääkäreitä ei ollut. Naiset eivät siis voineet käydä lääkärissä.

Muun maailman silmissä Afganistanin symboliksi nousi burkha, koko vartalon peittävä telttamainen asu, jota ilman kukaan nainen ei saanut liikkua. Burkha ei kuitenkaan ollut talebanien keksintö, vaan sen käyttö oli ollut yleistä maaseudulla.

Ulkomailla monet ajattelivat, että naisten asema parantuu heti, kun Taleban-hallinto syrjäytetään. Edistys on kuitenkin alkanut hyvin hitaasti.

Useille suurimpien kaupunkien kouluja käyneiden perheiden naisille Talebanin kaatuminen on kyllä merkinnyt paluuta normaaliin, mutta varsinkin maaseudulla, missä suurin osa afgaaneista asuu, naisten ja miesten epätasa-arvolla on pitkät perinteet ja naisten aseman muuttamiseen suhtaudutaan epäluuloisesti.

Kahdenkymmenen vuoden sotien esimerkiksi terveydenhoito- ja koulujärjestelmään jättämiä puutteita ei sitä paitsi ole helppo korjata. Myös siksi Afganistanissa kuolee nykyään joka päivä 50 raskaana olevaa naista. Afganistanissa on vaarallisempaa tulla äidiksi kuin missään muualla maailmassa.

Vertailemalla maailman maita on voitu todeta, että naisten koulutus on tärkeää kaikkien ihmisten hyvinvoinnin kannalta, sillä kouluja käyneet naiset pystyvät pitämään paremmin huolta itsestään ja lapsistaan kuin kouluja käymättömät.

Ulkoasiainministeriö:
Hazarajatissa ei ole sotaa, on vain köyhyyttä
http://global.finland.fi/uutiset/teksti_popup.php?id=2366

Human Rights Watch -järjestön raportti Afganistanin ihmisoikeustilanteesta vuonna 2003 (englanniksi)
http://www.hrw.org/reports/2003/afghanistan0703/

Revolutionary Association of Afghan women
http://www.rawa.org/

Women Alliance in favour of Peace and Human Rights in Afghanistan
http://www.wapha.org/