Anu 30 kysyy:
Hyvä juttu, kun olet päässyt mukaan tällaiseen ja teet työtäsi tunnetuksi! Minäkin olen oppinut paljon matkasi varrella... Kertoisitko hieman kouluoloista? Mistä välineistä tms. siellä on eniten puute? Onko myös tytöillä oikeus koulunkäyntiin? Toteutuuko koulussa tasaarvo? Iloista syksyä ja voi hyvin!

Heli vastaa:
Nykyään tytöillä on mahdollisuus käydä koulua ja opiskella Afganistanissa. Suurinosa kouluista on poikakouluja tai tyttökouluja, mutta muutama yhteiskoulukin löytyy. Yhteiskoulun luokat ovat eriytetty tyttöluokkiin ja poikaluokkiin. Jälleenrakentaminen on edennyt hyvää vauhtia Kabulin keskustassa. Kouluja rakennetaan ja peruskorjataan, mutta paljon on töitä vielä jäljellä. Sodan jäljet ovat vielä nähtävissä. Valitettavasti maaseudulla tilanne ei ole yhtä hyvä. Jos maaseudulta löytyy koulu se on tarkoitettu vain pojille ja yleinen suhtautuminen tyttöjen opiskeluun ei ole yhtä suopea kuin Kabulin keskustassa. Hyvin usein maaseudun kylissä poikalapset kokoontuvat moskeijaan tai jonkun kotia, jossa vanhempi mies opettaa lukemaan ja kirjoittamaan.
Kabulin alueella löytyy kouluja, jotka toimivat teltoissa ja osa luokista toimii ulkosalla puunvarjossa. Kaikki koulut ovat ylikansoitettuja ja toimivat aamu- ja iltapäivävuoroissa. Eli osa lapsista opiskelee aamulla ja osa illalla. Liitutaulu useinmiten ainut opetusväline ja joskus liiduistakin on puuteitta. Harvoissa kouluissa on tuolit tai pulpetit. Valtaosa oppilaista istuu lattialla tai maassa satoi tai paistoi. Kynä, kumi ja paperi on oppilaille kallisarvoinen aarre, jota tarkoin vaalitaan.

Takaisin