KULTTUURITORSTAIN TEEMAILTA: KABUL KUTSUU
23.10. YK-PÄIVÄN AATTONA KLO 21.40

Kabul herää rukoilemaan, rakentamaan, ostamaan, myymään ja kerjäämään.

Se herää opettelemaan lukutaitoa, itkemään rokotuspiikistä ja pesemään pyykkiä likaisessa jokivedessä.

Kabul herää purkamaan muuttokuormaa ja asettumaan aloilleen vuosien pakomatkojen ja 24 vuoden sotien jälkeen.

Kabul herää juomaan päivän ensimmäistä teelasillista ja toivomaan että tästä päivästä tulisi hyvä päivä.

MIKÄ ON KABUL KUTSUU?

  1. TV1:n näkyvin YK-viikon ohjelma torstaina 23.10.2003 klo 21.40 (kesto 90min). Ohjelmantekijät ovat ansioitunutta väkeä YLEn kulttuuriohjelmista.
  2. www.yle.fi/kabulkutsuu verkkosivu palvelee katsojia 15.9.-30.10. Sen kautta yleisöllä on mm. mahdollisuus kirjeenvaihtoon kahdeksan kabulilaisen kanssa.

MIHIN KABUL KUTSUU?

OHJELMAN TEEMAT

Perintö palasina
Kansallismuseon restaurointi- ja rakennustyömaalta, Darulaman esikaupunkialueelta joitakin kilometrejä etelään Kabulin keskustasta. Kuvataan museon remonttityömaata sekä jo käytössä olevien museohuoneiden kokoelmien esittelyä: historiaa kaukaa menneisyydestä sekä tuhon historiaa. Kysytään: miksi pitää restauroida? Eikö olisi tärkeämpää rakentaa koteja ja kouluja kuin liimata patsaan paloja paikoilleen? Mitä historia merkitsee kansakunnalle?

Sanat ja kirjallisuus
Kabulin televisiossa on päivittäin runo-ohjelma. Onko runous Afganistanissa tärkeämpi kirjallisuuden laji kuin kertomakirjallisuus? Kuka kirjoittaa, kuka painaa, kuka myy, kuka lukee? Mistä kirjoja saa? Kirjastot, antikvaariset- ja tavalliset kirjakaupat? Kuka osaa lukea, kuka ei? Onko sensuuria? Kuinka aikuiset opiskelevat lukemaan? Mitä kirjoitetaan? Voiko syntyä uuden polven kirjailijoita kun yksi sukupolvi ei osaa lukea ja kirjoittaa?

Musiikkiteollisuus
Kabulin musiikki soittajan työstä katukauppaan: Mitä musiikkia kodeissa ja kaduilla soi? Kuka äänittää, painaa levynkannet, myy? Missä soittimet olivat piilossa Talebanin aikaan? Perinteisen- ja nykymusiikin suhde? Entä länsimaiden vaikutus musiikkiin?

Kabulin katu-elokuvafestivaali
Lokakuussa yleisö kohtaa ensikertaa elokuvan kadulla ja stadionilla. Otteita vanhojen ja nuorten elokuvantekijöiden töistä, making-off kuvaa, työskentelyä ohjelmiensa parissa. Kysytään: Mitä tekijät haluavat kertoa? Missä heidän töitään esitetään? Mitä ohjelmia he näkevät televisiosta? Onko nuorisokulttuuria?

Naiset teatterin tekijöinä
Teatterintekijän rooli sodan raunioittamassa yhteiskunnassa on hyvin toisenlainen kuin rauhanajan kulttuurissa. Tutustumme muutamaan maata kiertävän teatteriryhmän pontevaan naiseen. Kysymme: Kuinka perheenne antavat teidän näytellä ja sallivat teidän matkata vaarallisille seuduille ja vielä miesseurassa? Mitä näyttelijälle merkitsee olla enemmänkin opettajan kuin taiteilijan roolissa toimiessaan avustusjärjestöjen tukemassa "valistusteatterissa"?

Kuvataide taulusta kylttin
Kabulissa maalataan jo eläviä olentoja ja ihmiskasvoja. Jopa mattoihin kudotaan kauniiden naisten kuvia. Islamin ankara kuvakielto on ohi. Vai onko? Entä kuinka taideaarteet selvisivät hengissä talebanin aikana? Kabulin taidegalleriasta pari sataa metriä keskustaan päin on värikkäitä kylttimaalareiden työpajoja. Ovatko kylttimaalarit taiteilijoita afganistanilaisittain?

OHJELMAN ELEMENTIT

Kabul kutsuu-ohjelma rakentuu erilaisista elementeistä.
Siinä on mukana mm:

OHJELMAN TEKIJÄT KABULISSA

Kristiina Tuura
Toimittaja, ohjaaja, viime vuodet YLEn Basaarissa toimittajana ja kouluttajana. Vietti kevään Kabulissa kouluttamassa naisia videotyöhön.

Anne Juntunen
Kuvaaja, leikkaaja, työskennellyt viime vuodet YLEn Basaarissa. Vietti kevään Kabulissa kouluttamassa naisia videotyöhön.

Minna Joenniemi
YLEn kulttuuriohjelmien toimittaja ja juontaja, viimevuosien Valopilkku-ohjelmien tuttu kasvo.

Aram Aflatuni
Toimittaja, juontaja, monivuotinen YLEn Basaarin toimittaja, mennen kesän Toista maata-sarjan juontaja ja toimittaja.

Wagma Mohmand
Afganistanilais-suomalais-kalifornialainen ryhmän tulkki, kääntäjä ja järjestäjä.

Ivar Heinmaa
Virolainen kuvaaja joka on työskennellyt vaativissa olosuhteissa maailman turuilla Ylen toimittajien kanssa jo kauan. Saapuu Kabuliin Sierra Leonen ja Siperian kautta.

Veera Virmasalo
Lainassa YK:n kehitysohjelma UNDP:n Pohjoismaiden toimistosta, nettitoimittajamme Kabulissa.

YHTEISTYÖKUMPPANIT KABULISSA

Media- ja kulttuurijärjestö Aina opiskelijoineen ja työntekijöineen.
Aina sijaitsee Kabulin keskustassa ja on media- ja kulttuuriväen kohtauspaikka. Sen piiristä löytyy osaamista videon, radion, valokuvauksen ja painetun median alalta. Ainassa järjestetään elokuva-esityksiä ja näyttelyitä ja sillä opiskelee englantia ja tietokonetaitoja satoja kabulilaisia viikoittain.

Ainan "kameranaiset" valmistavat ohjelmaamme useita pienoisdokumentteja ja toimivat oppainamme Kabulissa.
www.ainaworld.org

Suomen ulkoasiainministeriö
Suomen ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosasto on tukenut Kabul kutsuu -hanketta. Ministeriön Global.fi -internetsivut tarjoavat monipuolisen tietopaketin kehityskysymyksistä ja Suomen kehitysmaapolitiikasta.
global.finland.fi

YK:n kehitysjärjestö UNDP:n pohjoismaiden toimisto
UNDP YK:n kehitysjärjestö UNDP on 166 maassa toimiva maailmanlaajuinen kehitysyhteistyöverkosto. Sen tehtävänä on saada elämän laatua parantava tietotaito, kokemus ja voimavarat siirtymään maasta toiseen. UNDP toimii 166 maassa. Se käyttää paikallista työvoimaa ja tekee yhteistyötä muiden kehitysyhteistyökumppaneiden kanssa.

UNDP toimii asiantuntijana esitellessämme YK:n vuosituhattavoitteiden konkreettisia haasteita Afganistanissa.

UNDP:n Pohjoismaiden toimiston verkkosivulta löydät suomenkielistä tietoa maailmanlaajuisista kehityskysymyksistä.
www.fi.undp.dk

LISÄÄ TIETOA

Kristiina Tuura, kristiina.tuura @ yle.fi
puh: 09-14803708, 040-562 33 07
Aram Aflatuni, aram.aflatuni @ yle.fi
puh: 09-14803707, 040-587 15 83
Minna Joenniemi, minna.joenniemi @ yle.fi
puh: 09-14803268, 0400-888 786

15.9. lähtien verkkosivulla www.yle.fi/kabulkutsuu
Kuvausmatkan (12.9-10.10) aikana myös sitä kautta yhteys toimittajiin.