|YLE|                          w w w . y l e . f i / k a m e r a k i e r t a a
tulossa
arkisto
> reseptit
tekijät
palaute
etusivu

TUOKSUVALMUSKARISOTTO

sieniä
sipulia
riisiä
kanalientä
valkoviiniä
parmesaania
voita
mustapippuria
basilikaa
persiljaa

Kuullota sienet, sipulit ja riisit öljyssä. Lisää liemi. Sekoita voinokareet. Anna hautua 20 minuuttia.






JUURESKANTTARELLIKEITTO

300g kantarelleja
1 silputtu sipuli
1 raastettu porkkana
50 g selleriraastetta
50 g palsternakkaraastetta
100 g kesäkurpitsaa silppuna
1 l kasvislientä
loraus ruokakermaa
½ dl vehnäjauhoja
mustapippuria jauhettuna
kirveliä

Paistamiseen voita tai rypsiöljyä.

Raasta juurekset karkealla raasteterällä. Pilko sipuli, sienet ja kesäkurpitsa. Kiuhauta sienet kattilassa. Lisää öljy ja kasvikset. Hauduta seosta hetki ja ripottele joukkoon jauhot, lisää kasvisliemi ja kypsennä keittoa n. 15 min. Mausta keitto ja lisää lopuksi kerma pehmentämään makua.






TATTIMUIKKUPATA

1 kg muikkuja
1 kg herkkutatteja
250 g pekonia
sipulia
valkosipulia
suolaa
saksankirveliä
kalacurrya

Kuullottamiseen voita tai öljyä.

Padan pohja vuorataan possunkylkisiivuilla. Muikkuja ja sieniä ladotaan kerroksittain vuorotellen. Pinnalle vielä kerros kylkisiivuja kanneksi. Paistetaan 175 asteessa 1 tunti ja haudutetaan 100 asteessa 2-3 tuntia.






HAPEROTÄYTTEISET KESÄKURPITSAKUPIT

1 - 2 kesäkurpitsaa

TÄYTE: n.600 g haperoita
kesäkurpitsan sisustaa
2 porkkanaa
1 sipuli
(valkosipulia)
pala purjoa
½ dl tomaattisosetta
1 prk (120 g) smetanaa
mustapippuria
suolaa
basilikaa
oreganoa
juustoraastetta

Leikkaa kesäkurpitsa n.3 cm:n viipaleiksi ja koverra kuoppa jokaisen viipaleen keskelle. Aseta viipaleet voideltuun vuokaan koverrettu puoli ylöspäin. Hienonna täytteen sienet ja kasvikset (porkkana karkeaksi raasteeksi).
Kiehauta sienet pannulla, lisää öljy sekä kasvikset ja kypsennä, kunnes kasvikset hieman pehmenevät. Lisää tomaattisose, smetana ja mausteet. Paistetaan täytettä pannulla n. 20 minuuttia. Lusikoi kesäkurpitsaviipaleille reilusti täytettä ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 200 asteessa uunissa n. 25 minuuttia.






VÄRIKÄS TORVISIENIPANNU

mustatorvisieniä
paprikoita
kesäkurpitsaa
punasipulia
kirveliä
valkopippuria
suolaa
öljyä

Pilko kasvikset. Ensin pannussa kypsennetään suoraan öljyssä mustatorvisieniä. Mikäli ne ovat kuivahkoja kokoon kypsentämistä ei tarvita. Sitten pannulle lisätään vihannekset. Kasviksia ei paisteta liian pehmeiksi.






LAMPAANKÄÄPÄPIHVIT

Puhditettuja lampaankääpiä

Munaseos:
1 muna
2 rkl sinappia
valkopippuria
valkosipulisuolaa

Leivitys:
1 dl korppujauhoja
½ dl kuorittuja seesaminsiemeniä
½ dl parmasaanijuustoraastetta
rakuunaa

Paitamiseen rypsiöljyä.

Leikkaa lampaankäävän jalka pois, jotta saat tasaisen pihvin (jalat voi käyttää muuhun ruuanvalmistukseen). Isot ja paksut sienet voi leikata n. ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi vinottain. Vatkaa munan rakenne rikki (esim. keittolautasella) ja yhdistä siihen sinappi ja mausteet. Sekoita toisella lautasella leivittämiseen tarvittavat aineet. Kasta sienipihvit ensin munaseokseen ja sitten leiviteseokseen. Paista pihvit miedolla lämmöllä kauniin kullanruskeiksi.






MESISIENISPAGETTI

500 g spagettia
60 g juustoraastetta
suolaa

800 g tuoteita mesisieniä
sipulia
valkosipulia silputtuna
2 tomaattia
chiliä
persiljaa
suolaa
pippureita maun mukaan

Paistamiseen öljyä.

Keitä pasta ohjeen mukaan. Mesisieniä keitetään kolmisen minuuttia ennen kypsentämistä maun miedontamiseksi, valutetaan hyvin ja kypsennetään kasvisöljyssä sipulien ja chilin kanssa. Joukkoon lisätään tomaatin viipaleita ja persiljaa sekä suolaa ja pippureita kunkin oman maun mukaan. Kypsä seos kaadetaan spagetin sekaan ja päälle lisätään hyvää juustoraastetta.






SIENIMUNAKASRULLA

5 munaa
5 dl maitoa
¾ dl perunajauhoja
½ tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
viherpippuria
yrttimausteita

Täyte:
300 g mustavahakkaita tai kehnäsieniä
2 sipulia
öljyä
ruohosipulisilppua
mustapippuria
suolaa
150 g juustoraastetta

Riko muna kulhoon. Vatkaa joukkoon maito ja jauhot siivilän läpi. Mausta seos ja anna turvota täytteen valmistuksen ajan. Hienonna sienet ja sipuli.
Kiehauta sienet pannulla, lisää öljy sekä sipuli ja hauduta pehmeiksi. Mausta seos. Kaada munaseos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle maustettu sieni-sipulisilppu ja lopuksi ruohosipuli sekä juustoraaste. Kypsennä munakasta 200 asteessa n. 25 minuuttia. Kumoa kypsä levy leivinpaperin päälle ja kääri paperin avulla rullalle. Näin saat kauniin paistopinnan uloimmaksi.
Munakkaan voi tarjoilla myös rullaamatta pannukakun tapaan. Pohjan voi paistaa myös sellaisenaan, täyttää sienimuhennoksella ja kääriä rullalle. Nosta täytetty rulla uuninkestävään vuokaan, ripottele päälle juustoraaste ja lämmitä uunissa ennen tarjoamista.






TATTIPIZZA PUNIKKITATEISTA

Pohja:
kokojyvävehnää tai sämpyläjauhoja
öljyä
sipulia
vettä
suolaa

Täyte:
punikkitatteja tai muita tatteja
kesäkurpitsaa
tomaatteja
sipulia
valkosipulia
öljyä
tomaattipyreetä
valkopippuria
yrttejä:
basilikaa
meiramia
kirveliä

Tattipizzasta saa ravitsevamma, jos pohjan tekee juuri jauhetuista kokojyväjauhoista.
Pohja saa olla tavallista pullamaisempi, ei välttämättä ohuen ohut. Päälle sivellään tomaattipyreetä , johon on puristettu valkosipuli ja sekoitettu öljytilkan kanssa. Täyte kypsennetään öljyssä pannulla, siten että kesäkurpitsat jäävät melko koviksi. Päälle reilusti juustoraastetta.






MEHEVÄ ORAKASOHRATTO

3 dl ohrasuurimoita
1 sipuli
(2 valkosipulinkynttä)
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyssä)
2 rkl öljyä (tomaateista)
1 rkl voita
½ l puhditettuja ohrakkaita pilkottuna
8-10 dl kasvis- tai kanalientä
(suolaa)
mustapippuria
tuoretta basilikaa
raastettua parmasaanijuustoa

Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää ohrasuurimot ja kuumenna sekoittaen, kunnes suurimot ovat hieman läpikuultavia. Kaada joukkoon vähän lientä, sekoita ja anna imeytyä. Lisää lientä vähitellen sitä mukaan kun se imeytyy suurimoihin. Kiehauta paloitellut sienet omassa liemessään. Lisää sieniin voi, pilkotut tomaatit ja kuumenna seosta hetki. Yhdistä sieni-tomaattiseos kypsään ohrattoon ja mausta se mustapippurilla. Ohratto kypsyy n. ½ tunnissa ja se saa tuntua vähän hampaissa (al dente). Lisää valmiin annoksen päälle parmasaania ja koristele tuoteella basilikalla.






SIENIRIESKASET SUPPILOVAHVEROISTA

½ l vettä
1 ½ tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
n. 8 dl hiivaleipä tai vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
½ dl rouhittuja sieniä

Lisää lämpimään veteen suola hunaja, sienirouhe, hiutaleet ja osa jauhoista, joihin on yhdistetty kuivahiiva. Alusta taikina pehmeäksi ja lisää loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä rieskoja. Kohota riskaset, pistele ne ja paista 225 asteessa n. 15 mim.






PERINTEINEN SIENISALAATTI

3-4 dl suolasieniä
1-2 sipulia

Kastike:
2 dl kuohukermaa
valkopippuria
ripaus sokeria
(1 rkl etikkaa)

Hienonna liotetut, valutetut suolasienet ja sipuli. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi, mausta se ja nostele varovasti sieni-sipuliseoksen joukkoon. Kevyemmän version sienisalaatista saat käyttämällä kastikkeena kermaviiliä, jonka voi maustaa valko- tai mustapippurilla.






RUISROUSKUPURILAINEN LEPPÄROUSKUISTA

1 dl korppujauhoja
½ l kermavettä
2 munaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli
250 g leppärouskuja
1 tl suolaa
mustapippuria
timjamia
öljyä

Lisäksi:
savujuustoa
salaatinlehtiä
tomaattia
sipulirenkaita
maustekurkkua
majoneesikastiketta

Yhdistä korppujauhot ja kerma kulhossa ja anna seoksen turvota hetki. Hienonna sipuli ja sienet. Kuumenna sieniä hetki pannulla, jotta ylimääräinen neste haihtuu. Lisää korppujauho-kermaseokseen muut murekemassan aineet ja paita ne pannulla kauniin ruskeiksi.
Kokoa halkaistun sämpylä väliin leppärousku-lihapihvin lisäksi haluamiasi lisukkeita ja nauti.






ISOHAPEROMUNAKAS

500 g haperoita esim. isohaperoa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
suolaa
valkopippuria
4 kananmunaa
tilkka vettä

Paistamiseen rypsiöljyä.

Haperot paistetaan kokoon omassa liemessään. Lisätään öljy, sipulit, mausteet ja kypsennetään. Haperoseos kumoraan kanamunaseoksen päälle.s. Paistetaan munakas pannulla kokonaan kypsäksi.