MARTTI


1. Kuka olet, mistä tulet?
-Martti Vannas, kotoisin Helsingistä, asunut nuoruudessa kolme vuotta Hampurissa, sen jälkeen Helsingissä. Olen käynyt saksalaisen koulun, joten saksa on aikanaan ollut vahvasti mukana elämässäni.

2. Kannat titteliä Viihdeohjelmien Suomen Mestari 2002. Mitä tämä pitää sisällään?
-Kouvolassa järjestetään joka toinen vuosi kilpailu, johon voivat osallistua kaikkien viihdealojen esiintyjät: koomikot, taikurit, imitaattorit, jonglöörit, vatsastapuhujat, laulajat, akrobaatit ja leukosyytit. Tarkoitus on palkita esitys, joka on viihteellisin. Yleisönä toimii "tavalliset ihmiset" ja tuomareina viihdealan ammattilaiset. Kisa järjestetään kaupungin keskustassa ulkolavalla ja sisältää alkukilpailut sekä finaalin.

3. Muistatko vielä minkälaisen taikatempun opit ensimmäiseksi?
-En valitettavasti muista, mutta muistan, kun olin saksassa asuessamme sirkuksessa ja klovnitaikuri teki minulle puudelin, jossa oli ruotsin lipun värit, sillä hän luuli minua ruotsalaiseksi, koska päälläni oli sinistä ja keltaista. Ehkä itkin myös vauvaitkua ruotsiksi. Olin tuolloin noin 3-vuotias, ja se oli ensi kosketukseni taikuuteen.

4. Oliko ammattihaaveesi tulla joko taikuriksi tai lääkäriksi vai molemmiksi?
-Alunperin taikuus oli vain sivuharrastus, ja vaivihkaa siitä tuli ammatti kysynnän koko ajan kasvaessa. Lääketiede oli vaarassa jäädä matkan varrella pois, mutta sain onnekseni itseni motivoitua tämän vaiheen yli. Toiveeni olisi tehdä molempia ammatteja.

5. Miten yhdistät taikuutta lääkärin ammatissa ja toisaalta lääketiedettä taikuudessa?
-Lääketieteessä ja taikuudessa on monia yhtäläisyyksiä. On oltava vakuuttava ja uskottava, on voitettava toisen osapuolen luottamus, tunnettava ihmisen käyttäytymistä ja osattava esiintyä. Vuosisatoja sitten monet lääketieteelliset instrumentit, mm oftalmologiassa, silmätautiopissa, ovat saaneet vaikutteita optisista taikatempuista erilaisilla linsseillä. Näiden asioiden olemassaolo siis ruokkii toistaan molemmissa ammateissa. Suunnitteilla olisi jossain vaiheessa tulevaisuudessa yhdistää lääketieteellistä sanastoa, välineistöä ja muuta rekvisiittaa taikuuteen. Ja lääkärintyössä saa monia esteitä ohitettua tekemällä ensin lähtemätön vaikutus potilaaseen taikuudella.

6. Onko sinulla taikuuden lisäksi muita harrastuksia?
-Harrastan paljon lukemista, lempiaihepiirini on itsensä kehittäminen. Käyn myös usein elokuvissa ja kaikentyyppisissä live-esityksissä. Palaudun usein esiintymisestäni olemalla itse yleisössä katsomassa esiintyjää. Lisäksi urheilen aika säännöllisesti, lähinnä juoksen. Olen myös juossut pari maratonia, toisen Helsingissä ja toisen Tukholmassa.

7. Taiotko itsellesi lisäaikaa vai miten ehdit tehdä kaikkea?
-Kyllähän aika usein tuntuu siltä, että on liikaa tekemistä. Paljon auttaa, jos suunnittelee tekemisensä etukäteen, etenee joka päivä pienin askelin kohti tavoitteitaan ja vielä nauttii matkasta, sillä siitähän elämässä on kyse. Kun nimittäin tulee maaliin, sanoo pappi jo amen ja antaa multakuorrutuksen.

8. Kerro miten tiesi kulki Katso pois -ohjelman juontajaksi?
-Tapasin ohjelman tuottajan, Juha Vuorion, viime kesän Katso pois -ohjelman merkeissä, jossa olin esiintymässä. Juha oli hyvin aktiivinen aikeissaan saada minua mukaan tähän ja useiden keskustelujen jälkeen suostuin, koska koin sen uudeksi alueeksi, joka on aina haasteellista. Sinänsä en näe tv-työtä tulevaisuutenani tällä hetkellä.

9. Tunsitko juontajaparisi Tuulianna Tolan entuudestaan?
-En kyllä tuntenut.

10. Minkälainen työnjako teillä on keskenänne?
-Minä isännöin lavaohjelmaa vieraineen huvipuistossa ja Tuulianna juontaa katsojakilpailua Särkänniemen lähistöllä.

11. Mitä odotat tältä ohjelmasarjalta?
-Että löydän itsestäni uusia piirteitä ja että voin auttaa koko tiimiämme toteuttamaan projektimme onnistuneesti, niin että kaikki tahot ovat tyytyväisiä. Ja vielä muutamia nauruja kaiken ohella.

12. Minkälaista mielestäsi on hyvä tv-viihde?
-Mielestäni sen pitää olla tietyllä perustaitotasolla ja ehdottomasti luonnollista, ei näyttelyä. On unohdettava, missä on ja viihdettä saa täysin arkipäiväisyyksistä. Tärkeätä on myös, että pitää mielessä, mikä on päätarkoitus, eli kotiyleisö. Heitä on kunnioitettava, en kannata kuvaustiimin oman kivan pitämistä ja sen tuomista ruutuun. Mitä yksinkertaisempaa, sitä yksinkertaisempaa.

13. Mitä muita suunnitelmia sinulla on tälle kesälle?
-Lomailua rakkaan tyttöystäväni kanssa, perheen mökkisaunan kunnostusta, ja tulevan syksyn ja tulevien vuosien suunnittelua. Lääketiede jää vähemmälle, loppukesästä palaan takaisin kirjallisuuteen.

14. Mikä näistä kolmesta on kesällä must: mansikat, jäätelö, uudet perunat?
-Mikään ei mielestäni ole pakko, sillä pakosta ei tule kuin tuskanhiki (ilman saunaa). itse söisin perunaa, sillä se symboloi suomalaisuutta eniten.

15. Minkälaisia terveisiä haluat lähettää Katso pois -ohjelman katsojille?
-Toivoisin, että kaikki muistaisivat elämän olevan ei suorittamista eikä selviytymistä vaan oman vapautensa toteuttamista. Ja huumorilla pääsee monen ongelman ohi. Haluaisin jo etukäteen kiittää kaikkia katsojia siitä ajasta, jotka olette päättäneet antaa ohjelman seuraamiseen. Toivon että kun kanava sammuu, olette tyytyväisiä, että sen avasitte.

Martilla on omat sivut osoitteessa http://www.marttivannas.com/