Jatkosota - Sota, joka piti käydä

Ilkka Halonen
12. Sodasta rauhaan
12.3. Lopuksi

Sotiemme jälkeen on vuosikymmeniä väitelty siitä, että olisiko talvisota voitu välttää. Näin varmaankin olisi voitu tehdä, mutta sen hintana olisi ollut itsenäisyytemme menettäminen. Tämän voimme hyvin todeta, kun muistamme veljeskansamme Viron ja koko Baltian kohtalon. Ne antoivat periksi. Viro menetti periksi antaneenakin eri syistä miehittäjän väkivallan vuoksi yli 200 000 kansalaistaan ja kalleimman, itsenäisyytensä.
Jos Suomi kesällä 1941 ei olisi liittynyt Saksan rinnalla hyökkäykseen, olisi sota Neuvostoliiton ja Saksan välillä siirtynyt ennen pitkää alueellemme. Neuvostoliiton uhkaava käyttäytyminen välirauhan aikana viittasi selvästi siihen. Suomen itsenäisyydestä ei olisi ollut mitään jäljellä. On muistettava myös kansamme keskuudessa vallinnut mieliala talvisodan menetysten jälkeen.
Lapin sota oli väistämätön seuraus välirauhan ehdoista. Suomella ei ollut vähäisintäkään mahdollisuutta rikkoa Neuvostoliiton kanssa tekemäänsä sopimusta.

Vaikka sodan pyörteisiin joutunut Suomi maksoi kovan hinnan vapaudestaan, se selvisi toisaalta paremmin kuin muut sotaa käyneet maat; siviiliuhrien määrä jäi pieneksi. Ilmapommitukset eivät olleet yhtä tuhoisia kuin monissa Keski-Euroopan maissa. Tehokas ilmapuolustuksemme toimi hyvin. Myös siviiliväestö evakuoitiin - toisin kuin monessa muussa maassa - pois taistelujen tieltä.

Suomi saattoi irtauduttuaan sodasta - itsenäisenä kansana - seurata suursodan viime vaiheita ja aloittaa jo paljon ennen muita taloudellisen ja yhteiskunnallisen jälleenrakennustyön.

Radio Kirjo 22.05.2002 - Kirsi-Marja Myöhänen