Jatkosota - Sota, joka piti käydä

Ilkka Halonen
5. Vapaa-aika
5.2. Puhdetyöt

Asemasodan yksitoikkoisuuteen ja koti-ikävään toivat liennytystä myös puhdetyöt. Niitä tehtiin niin sotamuistoiksi, tuomisiksi kotiin kuin huviksi ja hyödyksikin. Useat tekivät itsekseen rasioitaan, peilejään, puukkojaan ja sormuksiaan. Oli myös porukoita, jotka kimpassa tekivät töitä, kuten esimerkiksi ne kolme miestä, jotka Syvärillä valmistivat kaksi viidenkymmenen keinuhevosen sarjaa.
Kaikilla rintamanosilla ei tosin suhtauduttu kovin kitkattomasti puhdetöiden yksityiseen tekemiseen. Eräissä joukoissa tehtiin suuria ja vaativia töitä, joissa oli paljon miehiä kiinni. Näitä olivat esimerkiksi sotilaskodit ja asevelitalot.
Päämajan valistus- ja viihdytystoimisto järjesti harrastuksen laajentamiseksi puolustusvoimien puhdetyökilpailun, mikä herätti joukoissa suuren innostuksen. Kilpailun ratkettua järjestettiin puolustusvoimien puhdetyökilpailu- ja myyntinäyttely Taidehallissa Helsingissä.
Vuoden 1942 lopussa kehotettiin joukkoja valmistamaan sahanpääpuita ja kirveenvarsia, joista metsätyömailla oli puutetta. Seuraavan vuoden alkupuolella siirryttiin puhdetyötoiminnassa ajankohtaisten hyötyartikkeleiden valmistamiseen. Harrastus osoittautui niin suureksi, että työnantaja, Työtehoseura, ei kyennytkään vastaanottamaan ja toimittamaan markkinoille kaikkea valmistunutta tavaraa.
Vuoden 1943 heinäkuussa annettiin puhdetöiden myyntiorganisaation luominen Lotta Svärd - järjestölle, joka perusti Puolustusvoimien Puhdetöiden Myyntikeskuksen ja sille myyntiverkoston. Voitto jaettiin siten, että kolmannes luovutettiin viihdetoimintaan, kolmannes Sotainvalidien Veljesliitolle ja kolmannes Lotta Svärd - järjestölle.
Vuonna 1943 ilmestyi pari puhdetyöopastakin, Puhdetyömalleja sekä Sotilaan puhdetyöopas, joissa - varsinkin jälkimmäisessä - annetaan tarkkoja neuvoja erilaisten esineiden tekotavoista, koristeluista ja materiaalin hankinnoista.
Voi syystä todeta, että ainakin joissakin joukoissa puhdetöitä harrastettiin ehkä liiaksikin valmiuden kustannuksella. Esimerkiksi vuonna 1944 kenttälinnoitustyöt olisivat ansainneet puhdetöiden ajan.


Radio Kirjo 13.03.2002 - Kirsi-Marja Myöhänen