Jatkosota - Sota, joka piti käydä

Ilkka Halonen
7. Henkinen vireys
7.1. Viihdytystoiminta

Joukkoihin ja sotasairaaloihin suuntautunutta viihdytyskiertuetoimintaa toteuttamaan perustettiin Valtion tiedotuslaitokseen viihdytysosasto, joka marraskuussa 1941 liitettiin Päämajan tiedotusosastoon. Myöhemmin sen nimi muutettiin Puolustusvoimain viihdytystoimistoksi. Toimisto sopi tunnettujen taiteilijoiden kanssa sopivasta ohjelmasta ja aloitti kiertuetoiminnan. Toimiston alkuvahvuus oli 40 ja sen viihdytyskomppanian 150 henkeä. Kiertuetoiminnan runkojoukkona olivat asevelvolliset taiteilijat.
Kiertueiden kysyntä ylitti asemasotavaiheessa tarjonnan. Kesäisin kiertueet esiintyivät enimmäkseen ulkona ja paikallisissa rakennuksissa, mutta talven tultua tilanne vaikeutui. Eniten viihdettä kaipaavat etulinjan taistelijat eivät voineet nauttia kiertueista, sillä pienissä korsuissa ja teltoissa esiintyminen oli vaikeaa. Niinpä asemasodan aikana rintamalinjojen taakse rakennettiin ns. valistusparakkeja, joihin yksikkö voitiin koota kerralla erilaisiin tilaisuuksiin.
Yleisimpiä olivat 5 - 7 hengen kiertueet. Ne saivat ennen matkaa tarkat ohjeet ohjelman laadusta ja käyttäytymisestä. Erityistä suosiota saivat kiertueet, joissa esiintyi hyviä lausujia, pakinoitsijoita, taikureita, muusikkoja, tanssijoita sekä taitovoimistelijoita.
Viihdytystoiminnassa oli laajimmillaan 20 - 30 kiertuetta. Vuoden 1943 tammi - syyskuun aikana kiertueita oli lähes 400 ja niissä esiintyjiä yli 1600.
Myös teatteritoimintaa harrastettiin. Asemasodan aikana toimivat vallatulla alueella Aunuksen, Äänislinnan, Karhumäen, Rukajärven ja Kannaksen Teatterit. Ruotsinkielisiä viihdytti Frontteattern. Sotateattereilla oli palkattua siviilihenkilökuntaa ja komennettuja asevelvollisia.
Viihdytystoimintaan liittyivät kotiseudun edustajien käynnit rintamajoukoissa. He toivat käynneillään tuomisia, pohtivat yhteisiä kotiasioita, osallistuivat rintamalla pidettyihin juhlatilaisuuksiin ja veivät miesten terveiset kotiin. Joukoissa pidettiin tätä toimintaa erittäin merkittävänä mielialan kohottajana.
Hengellinen kiertuetoiminta käynnistettiin viihdytyksen vastapainoksi. Sen ohjelman tuli sisältää elävää sanaa, lyhyitä puheita ja musiikkia.


Radio Kirjo 10.04.2002 - Kirsi-Marja Myöhänen