Jatkosota - Sota, joka piti käydä

Ilkka Halonen
7. Henkinen vireys
7.2. Lehdet ja radio

Rintamalehdet muodostivat tärkeän osan ns. valistustoiminnasta. Niitä julkaisivat sotatoimiyhtymät ja toimitustyöstä huolehtivat tiedotuskomppaniat. Suurimman rintamalehden, Karjalan Viestin painos oli peräti 19 600 kpl. Painettuja rintamalehtiä oli yhteensä seitsemän. Lisäksi ilmestyi suuri joukko monistettuja julkaisuja. Ne olivat yleensä joukon valistusupseerin toimittamia ja korostivat oman porukan yhteishenkeä. Ohjeiden mukaan rintamalehdissä tuli asiallisen aineiston ohella viljellä tervettä huumoria runsaasti. Sotasalaisuuksia ei saanut paljastaa. Ohjeissa kiellettiin myös siveettömien tai avioliittoa ja raittiutta halventavien kirjoitusten julkaiseminen.
Hyökkäyksen edetessä Itä-Karjalaan tuli ajankohtaiseksi puolustusvoimien oman radiotoiminnan aloittaminen. Aunuksen radio aloitti syksyllä 1941 ja siirtyi Äänislinnaan (Petroskoihin) sen valtaamisen jälkeen. Aluksi sen ohjelmistosta pääosa oli Yleisradion ohjelmaa. Myöhemmin oman ohjelmiston osuus oli noin puolet. Sen johdossa toimi vänrikki Pekka Tiilikainen.
Lähetyksissä oli mukana myös varsinaista valistusohjelmaa. Paikalliselle väestölle tarkoitettua ohjelmaa esitettiin karjalan kielellä. Tiilikainen katsoi, että valistus tulisikin keskittää paikalliselle väestölle. Asemiehille tarkoitetun ohjelman tuli hänen mielestään olla viihdyttävää. Samantyylinen oli parin muunkin suppeammalla alueella toimineen puolustusvoimien radioaseman profiili.


Radio Kirjo 10.04.2002 - Kirsi-Marja Myöhänen