Asumisen ABC
Asunnon käyttöönottotarkastus
ja loppukatselmus

Ennen kuin uuteen rakennukseen voi muuttaa, täytyy se hyväksyttää viranomaisilla. Rakennus tai sen osa voidaan hyväksyä käyttöön otettavaksi suorittamalla siinä osittainen loppukatselmus eli käyttöönottotarkastus.

Käyttöönottotarkastuksessa huolehditaan erityisesti siitä, että käyttöön hyväksytty rakennuksen osa on turvallinen, terveellinen ja käyttökelpoinen. Se täytyy erottaa työmaaksi jäävästä osasta turvallisesti ja niin, ettei mahdollinen palo tai työmaapöly pääse käyttöön hyväksyttyyn rakennuksen osaan.

Talossa pitää käyttöönottohetkellä olla riittävä ja toimiva keittiö sekä peseytymistila, mahdollisten sisäportaiden on oltava turvalliset, kaiteiden ja hätäpoistumisteiden kunnossa sekä palovaroittimien paikoillaan. Jos parvekkeet ovat vielä kesken, niille pääsy on estettävä.

Käyttöönottotarkastuksessa tarvitaan sähkötarkastuspöytäkirja, ilmanvaihtolaitoksen kelpoisuustodistus, ilmanvaihdon mittauspöytäkirja, todiste kiinteistön vesi- ja viemäritöiden tarkastuksista sekä sijaintikatselmuspöytäkirja.

Opettaja Riitta Latva-Kivistön paritaloasunnossa käyttöönottotarkastus tehtiin helmikuussa. Koti on siis viimeistä loppukatselmusta vaille hyväksytty.

Vihoviimeinen katselmus lopettaa projektin

Yleensä loppukatselmus on noin vuoden kuluttua muutosta. Viimeinen loppukatselmus saattaa loppuun niin suuret kuin pienetkin rakennushankkeet. Loppukatselmuksen jälkeen sekä pääsuunnittelijan että vastaavien työnjohtajien vastuu päättyy. Projekti on saatettu loppuun.

Riitta Latva-Kivistön asunnossa ei ole mitään isompaa vikaa ilmennyt. Ainoastaan yksi rikkinäinen termostaatti on vaihdettu. Loppukatselmuksen hänen asunnossaan suorittaa Pirkkalan rakennustarkastusinsinööri Tuomo Kinnunen. Loppukatselmuksessa tarkistetaan mahdolliset puutteet mitä käyttöönottokatselmuksen pöytäkirjaan on kirjattu.

- Lähinnä täällä on tarkastettava ilmanvaihdon korvausilmaventtiilit. Ne on määrätty korjattavaksi käyttöönottotarkastuksessa. Lisäksi olisi tarkoitus katsoa, että mahdolliset puutteet on korjattu, piha on kunnossa ja rakennus kokonaisuudessaan valmis, Kinnunen listaa.

Samalla tarkastetaan, että tarkastusasiakirjaa on rakennusaikana täytetty sekä koottu käyttö- ja huolto-opas, mikäli luvassa niin on määrätty. Myös sisääntulonäkymän tontille on oltava siisti ja huoliteltu.

Väestönsuoja-, palo-, sähkö-, hissi- ja öljylämmityslaitteiden tarkastukset on oltava suoritettuina ennen loppukatselmusta.

Loppukatselmus sisältyy rakennusluvan hintaan

Loppukatselmus ei maksa erikseen mitään, sillä kaikki viranomaiskatselmukset sisältyvät rakennusluvan hintaan. Katselmus on tilattava kunnalta - se on työmaan vastaavan mestarin, usein taloyhtiöissä käytännössä isännöitsijän tehtävä, koska mestarit eivät aktiivisesti hyöri työmailla enää tässä vaiheessa. Loppukatselmus on tehtävä vähintään viiden vuoden kuluessa rakennusluvan myöntämisestä.

- Loppukatselmus on nyt suoritettu, enkä löytänyt mitään huomautettavaa. Kaikki on kunnossa, toteaa rakennustarkastusinsinööri Tuomo Kinnunen Riitta Latva-Kivistön asunnon tarkastuksen lopuksi.

Turvallisuus ja terveellisyys ennen kaikkea

Rakennusviranomaisen tehtävänä on varmistaa, että rakennus on tehty rakennusluvan ja rakentamismääräysten mukaisesti. Ne tarkoittavat pääsääntöisesti turvallisuuteen ja terveellisyyteen liittyviä asioita.

- Kenen puoleen tulee kääntyä, jos joku asia tässä rakennuksessa vielä mietityttää. Esimerkiksi, jos joku lista on laitettu vinoon, Latva-Kivistö kysyy.

- Rakennusvalvontaviranomainen ei katselmuksessaan kiinnitä huomiota pintamateriaalien laatutekijöihin. Jos teidän mielestä joku paikka ei täytä vaatimustasoa, niin teidän täytyy neuvotella siitä rakentajan ja rakennusliikkeen kanssa. Varmastikin jokainen vastuutuntoinen rakennusliike ja urakoitsija tekevät tarvittavat korjaukset, jos on kyse ilmiselvistä virheistä, Kinnunen toteaa.

- Ei sitten muuta kuin onnea uuteen kotiin, toivottelee Kinnunen.

- Kiitos kovasti ja kiitos käynnistä, kiittelee Riitta Latva-Kivistö.

toimittajat
Kari Pitkänen
Mape Morottaja

Asuntotietokeskus
www.asuntotieto.com

Sivun alkuun