Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Akvaarion sisustaminen

Akvaario voi olla näyttävä kodin sisustuselementti. Erilaisilla taustoilla ja koristeilla akvaariosta saa upean kokonaisuuden. Isompaa akvaariota on mielekkäämpi hoitaa kuin pientä. Suuressa akvaariossa hoitovirheet eivät ole niin kohtalokkaita kuin pienessä. Aloittelevalle akvaarioharrastajalle suositellaan vähintään 60-litraista akvaariota. Tosin alan ammattilaiset suosittelevat heti alun alkaen hankkimaan 150-200-litran akvaarion.

Kokokehysakvaario kestää paremmin kuljetusta ja normaalia elämää ympärillään kuin kehyksetön akvaario. Kehyksetön akvaario voi taas olla sisustuselementtinä esteettisesti miellyttävämpi. Kehyksettömän akvaarion lasikulmat täytyy olla hiottu viistoiksi, jotta ne eivät lohkea kolauksista.

Akvaariokalojen valinnassa Oilia ja Leenaa opastavat alan erikoisliikkeiden myyjät. Heidän avullaan Oili valitsee makeaan veteen sopivia kaloja, jotka tulevat toimeen myös keskenään. Kaloja valitaan sen verran, että tila riittää hyvin; itse asiassa akvaarioon mahtuisi vielä lisäksi parvikaloja, mutta tällä erää ne jätetään hankkimatta.

Oilin saamien ohjeiden mukaisesti akvaariovesi lasketaan hapettumaan jo lähes viikkoa ennen akvaarion täyttämistä. Kalat muuttavat uuteen kotiinsa vasta sitten, kun vesi ja kasvit ovat hetken aikaa olleet akvaariossa.

Kolmiulotteinen taideteos

Akvaarion sisustuselementtejä ovat muun muassa kasvit, kivet ja kannot. Ne eivät ole kuitenkaan pelkkiä somisteita, vaan vaikuttavat myös kalojen viihtyvyyteen ja väreihin. Oilin akvaarioon tulee muun muassa hänen tuttavansa Jäämeren rannoilta keräämiä kiviä. Akvaarion sisustaminen on kuin kolmiulotteisen taideteoksen tekemistä.

- Kun kasaamme soraa enemmän takalasin reunalle, akvaariosta tulee kolmiulotteinen, maalailee Kodin kääntöpiirin sisustusarkkitehti Leena Carelse kolmiulotteista teosta Oili Liukkoselle.

Soran lisäksi akvaarion takaosaan kannattaa sijoittaa myös korkeimmat kasvit, silloin ne eivät ole minkään muun edessä. Myös kasvien sijoittelussa on hyvä huomioida tilan käyttö. Johonkin osaan akvaariota voi laittaa kasveja enemmän ja toisen osan voi jättää avoimemmaksi. Näin saadaan tilan tuntua. Kasveja tulisi olla akvaariossa riittävästi. Mikäli kasveja on vähän, ne yleensä kasvavat huonommin ja saattavat menehtyä kalojen pienestä näykkimisestä.

Luonnonvalolamppu valaisee, muttei lämmitä

Akvaarion taakse on monenlaisia taustoja, jotka luovat tunnelmaa akvaarioon. Leena ja Oili päätyvät kuitenkin peiliin, joka tuplaa akvaarion koon ja tuo valoa lisää.

Akvaarioihin voi asentaa myös ulkopumpun, jolloin pumpun voi laittaa piiloon. Ulkopumppua ei tarvitse huoltaa ja siivota niin usein kuin sisäpumppua. Valaistukseksi Leena valitsi Oilin akvaarioon luonnonvalolampun, joka valaisee, muttei lämmitä akvaarion vettä.

Akvaario tulisi sijoittaa paikkaan, johon aurinko ei pääse suoraan paistamaan. Auringon valo voi aiheuttaa liiallista levänkasvua.

Kun akvaario on sisustettu, voivat asukkaat asettua taloksi. Mikäli et itse tiedä akvaariokaloista ja niiden yhteensopivuudesta keskenään, kysy ammattilaiselta apua.

Toimittaja
Mape Morottaja

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen

 
 
/body>