Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Alcantara – kestävä ja pestävä 
vaihtoehto mokalle

Sisustusmateriaalina on yleistynyt mokkanahkaa muistuttava, synteettinen Alcantara, jossa yhdistyvät arvokkuus ja käytännöllisyys. Alcantara on sekä nimi että tavaramerkki, helppohoitoinen ja monikäyttöinen materiaali, jonka hoidoksi riittää pitkälle pelkkä saippua ja vesi. Likaa hylkivän ja kulutusta kestävän Alcantaran etuihin voidaan laskea myös hengittävyys, antistaattisuus, ympäristöystävällisyys ja hypoallergeenisuus.

Vaikka materiaali on tunnettu lähinnä huonekalujen verhoiluna, käytetään sitä myös asusteisiin sekä lentokoneen ja laivojen varustuksiin.

Alcantara on todella kestävää. Kankaan hankauskestoa mitataan Martindalen testillä: kangasta hangataan vakioesineellä ja kulumiseen tarvittavat kierrokset lasketaan. Kodin kankaiden minimiarvon pitäisi olla 12 000 - 15 000, julkisten tilojen kankaiden vähintään 50 000 hankauskierrosta. Kun puuvillan hankauskesto on 25 000, on Alcantaran vastaava arvo huikeat 100 000 kierrosta. Alcantara-verhoilulle annetaan takuu vikojen sekä poikkeavan tai ennenaikaisen vanhenemisen varalta.

Alcantaran hoito ei ole vaativaa. Kangas pysyy uuden näköisenä, kun peset sen koneessa, pyyhit aika ajoin kostealla ja harjaat kevyesti pehmeällä harjalla. Tahranpoistossa voi käyttää tahrasta riippuen laimennettuna saippuaa, shampoota tai talousspriitä, joilla kankaasta irtoaa esim. kahvi, tee tai viini. Puhdistaessasi vältä kovaa hankaamista. Jos kankaalle joutuu öljyä tai rasvaa, se täytyy kuivapestä ja on suositeltavaa kysyä neuvoa asiantuntijalta. Alcantaran hinta on n. 900 – 1000 mk/m, valmiiksi verhoilluissa huonekaluissa hiukan edullisempi.

Suomessa valmistetaan Tara-nimistä kangasta, joka muistuttaa ulkoisesti Alcantaraa, mutta sillä ei ole samoja likaahylkiviä ominaisuuksia, eikä se ole yhtä kestävää kuin esikuvansa.

Lisätietoja:

Alcantaran valmistaja:
http://www.alcantara.it/english/index_f.htm

Takaisin muutosvinkkeihin
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen