Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Allergisen kodin remontti

Joka toisella suomalaisella ilmenee allergisia oireita: kutinaa ja kirvelyä silmissä, punotusta ja paukamia iholla, yskää, nuhaa ja aivastelua. Kodin remontti saattaa laukaista allergiaoireet, koska ilmassa on normaalia enemmän epäpuhtauksia, mm. maalien ja liimojen liuottimia ja hienojakoista rakennuspölyä.

Parasta olisi tietysti allergisen perheen hankkiutua evakkoon remontin ajaksi. Jos kuitenkin remonttikohteessa asuminen on välttämätöntä, kannattaa ainakin makuutilat suojata huolella ilman epäpuhtauksilta. Siivoaminen projektin aikanakin on tärkeää, kertoo Hengitysliitto Helin korjausneuvoja, rakennusinsinööri Jussi Karjalainen. Sahaamisesta, poraamisesta ja hiomisesta aiheutuva pöly kannattaa siivota välittömästi ja mielellään keskuspölynimurilla, jolloin pöly ei kulkeudu takaisin huoneilmaan.

- Jos remontissa on odotettavissa erittäin pölyisiä työvaiheita, kannattaa asunnon ko. osa osastoida muusta huoneistosta niin, ettei koko koti pöllyä. Mikäli ilmastointi täytyy pitää työvaiheen aikana päällä, täytyy myös ilmastointiventtiilit muistaa teipata umpeen niin, etteivät kanavat pölyynny, sanoo korjausneuvoja Karjalainen.

Puhtaita vaihtoehtoja ja märkiä ongelmia

Vesiohenteiset lakat ja maalit ovat olleet yliherkälle liuotinohenteisia parempi vaihtoehto. Nyt on allergisen kodinkunnostajan avuksi luotu vielä tarkempi sisäilmaston, rakennustöiden ja pintamateriaalien luokitusjärjestelmä. Materiaalit on listattu niiden terveyshaittojen mukaan. Tästä on hyötyä silloin, kun on erityisen tärkeää rakentaa tai remontoida puhtaasti.

Parhaat materiaalit kuuluvat M1-luokkaan, eikä näistä haihdu sisäilmaan minkäänlaisia päästöjä. Lisätietoja materiaalien luokitusjärjestelmästä saa Rakennustietosäätiön osoitteesta www.rts.fi.

Asunnon huolimaton remontointi voi aiheuttaa kosteusvaurioita, jotka ovat suuri allergioiden aiheuttaja. Esimerkiksi rakenteiden tiivistyksessä on oltava tarkkana, tai jättää koko homma ammattilaisen huoleksi. Homeet, bakteerit ja hiivasienet kasvavat kaikilla kosteilla pinnoilla ja rakenteissa. Uusien rakennuskohteiden riittävä kuivaaminen ja tuuletus ovat tärkeitä rakennusvaiheessa, ja niille on varattava riittävästi aikaa. Pahimmassa tapauksessa kosteiksi jääneet rakenteet on revittävä auki ja rakennettava uudelleen.

Riittävä ilmanvaihto

Sisäilman laatu on tärkeä asia niin terveelle kuin allergisellekin asujalle, vietämmehän me ajastamme 80-90% sisätiloissa. Kodin ilmaan vaikuttavat rakennus- ja sisustusmateriaalien lisäksi myös rakennuksen sijainti, ilmanvaihto, lämmitys, rakennustapa sekä rakennuksen käyttötapa ja hoito. Tupakointi on pahin yksittäinen sisäilman laadun pilaaja.

On syytä huolehtia ilman vaihtuvuudesta: huoneilman olisi vaihduttava kerran kahdessa tunnissa.
Tehoton kierto lisää kosteutta, epäpuhtauksia ja huonontaa ilman laatua. Liian suuri vaihtuvuus aiheuttaa ilman kuivumista, vetoa ja energianhukkaa. Poistoilmaventtiilit kannattaa tarkastaa ja puhdistaa kerran vuodessa. Tuloilmasuodattimien vaihtoväli riippuu ilman laadusta - kaupungin keskustassa asuvan on vaihdettava suodatin useammin kuin metsäpirtin porukan.

Remontissa on huolehdittava siitä, että ratkaisut sopivat yhteen käytössä olevien rakenteiden kanssa - joissakin vanhoissa asunnoissa tuloilman aukot on peitetty kokonaan tapetilla! Ilmanvaihtojärjestelmän remontti on suuri projekti, ja ammattirakentajan mukaan usein jopa vaikeampi tehdä vanhaan kuin uuteen kohteeseen.

Toimittaja
Lilli Loiri

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen