Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen
 

   

Tanjan aso-kaksio remonttiin

Tanja Punkki haluaa remontoida kotinsa mieleisekseen, vaikka joutuukin itse maksamaan asumisoikeusasuntonsa remonttikustannukset. Tanjan asunnossa asennetaan lattiaan laminaatti, uusitaan tapetteja ja keittiökaappien ovet sekä tehdään tietysti tarvittavat sähkötyöt. Tanja on selvillä pelin hengestä.

- Asumisoikeusasunnossa saa hyvitystä remontoinneista sitten kun muuttaa pois. Ja jos en muuttaisikaan pois niin sittenhän remontoisin vain itseäni ja omaa viihtyisyyttäni varten!

Asunnon omistaja, eli Tanjan tapauksessa YH-Asumisoikeus Oy, korvaa asuntoon tehdyn remontin, jos se on nostanut asumistasoa. Asukkaan omavastuu kustannuksista on 20 prosenttia. Siis jos asukas tekee 2000 euron remontin ja muuttaa heti remontin jälkeen pois, hänelle korvataan 1600 euroa. Jos asuminen jatkuu, remonttikustannusten hyvitysarvo kuoleentuu muutoksesta riippuen viidessä tai kymmenessä vuodessa. Osasta muutostöitä, kuten esimerksi tapetoinnista, korvausta ei makseta. (LISTA: Hyvitettävät ja kielletyt muutostyöt).

Turvaa selustasi

Asumisoikeusasunnon remonttiin ei kannata ryhtyä suin päin vaan perusteellisen suunnittelun jälkeen.

- Jos remontti on vaativa, täytyy asukkaan teettää muutostyö ammattilaisella. Muutostyöhön on myös muistettava pyytää etukäteen lupa kiinteistön omistajalta, opastaa markkinointipäällikkö Jari Tyvimaa Pirkanmaan YH-Rakennuttajaosuuskunnasta.

Ilman lupaa voi tehdä muutoksia, joilla ei ole olennaista vaikutusta huoneiston ulkoasuun. Joissakin tapauksissa asunto on palautettava alkuperäiseen kuntoonsa ennen asunnon luovutusta. Esimerkiksi puolipanelointi on poistettava ja naulanreiät peitettävä.

- Kiinteistön omistaja voi joutua perimään asukkaalta kustannuksia, jos asukkaan tekemä muutostyö on alentanut kiinteistön arvoa tai jos asuntoa joudutaan korjaamaan muutostöiden takia, selventää Tyvimaa asukkaan vastuuta.

YH-Rakennuttajien ns. Sininen kirja eli YH-asumisoikeusasukkaan opas määrittelee huoneistokohtaisten muutostöiden rajat hyvinkin tarkasti. Kirjan mukaan asumisoikeuden haltijalla on oikeus teettää sisätiloissa kohtuullisia asumistasoa parantavia muutoksia. Muutoksista ei saa aiheutua haittaa eikä kustannuksia muille talon asukkaille.

Kaikilla asumisoikeustalojen omistajilla on omat ohjeensa remontteihin liittyen ja ne kannattaakin tarkistaa aina asunnon omistajalta ennen remontiin ryhtymistä.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin Asumisen ABC:hen
  

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen